Медия без
политическа реклама

Гърция дава противотанков взвод за "българската" бойна група на НАТО

Вече е сигурно участието и на американски бойци с машини "Страйкър", британци от Кралския ирландски полк, италиански военни

10 Юни 2022
Уикипедия

Гърция ще се включи в многонационалната бойна група на НАТО в България с противотанков взвод. Това стана ясно след проведените пленарни разговори в Атина между военния министър Драгомир Заков и зам.-министъра на националната отбрана Николаос Хардаляс.

Обявената първоначална като изцяло българска бойна група, която е на път да се превърне в многанационална, проведе първото си публично учение с бронирани машини "Страйкър" на американска рота и със съветски МТЛБ (многоцелеви лек верижен бронетранспортьор) на нашия 42-ри

Така вече на практика е ясно, че в замисленият като изцяло български батальон ще влязат военни от САЩ, Великобритания, Италия, Гърция, а вероятно и малка част от Албания.

Правителството реши, че ще разчита изцяло на българската армия в ситуацията, свързана с напрежението по оста Русия-НАТО.  "Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия.

САЩ дадоха рота с бойни бронирани машини "Страйкър". Великобритания изпратиха рота от състава на Кралския ирландски полк на Британската армия.

Рота от състава на Кралския ирландски полк на Британската армия пристигна днес в България, за да тренира и работи съвместно с българските военни, както и други съюзници от НАТО, съобщава британското посолство в София.

Италия изпраща между 700 и 800 военни и ще е водещата сила в бойната група. 

Зам. генералният секретар на НАТО Мирча Джоана заяви, че в контекста на руското нашествие в Украйна алиансът вече не трябва да бъде ограничаван от предишните си ангажименти към Москва да не разполага сили в Източна Европа, предаде Франс прес, цитирана от БТА. https://www. segabg.

 

ГРЪЦКА ВРЪЗКА 

В последния момент гръцкият военен министър Никос Панайотопулос е дал положителна проба за ковид и затова не е присъствал лично на разговорите със Заков. 

На срещата с гръцките военни е било обсъдено още задълбочаване на сътрудничеството между Военновъздушните сили на двете държави с оглед пристигането на новите F-16, които ще заменим МиГ-29. Гръцките ВВС основно оперират с F-16, а пилотите имат голям опит и могат да помогнат при въвеждането в бойна готовност на българските изтребители от този вид.

България ще трябва да инвестира 36 млрд. лв. за изграждането на минимални военни способности. Това предвижда Концепцията за развитие на отбраната до 2032 г. която обаче е съставена преди войната в Украйна, обясни в интервю за БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

 

Още по темата