Медия без
политическа реклама

US Open ще допусне руски тенисисти, но може да спре Джокович

15 Юни 2022
ЕПА/БГНЕС архив
През миналата година Новак Джокович остана на една крачка от календарен Голям шлем, губейки финала на US Open срещу Даниил Медведев. Този сезон сърбинът може въобще да не участва в Ню Йорк, докато руснакът ще получи възможност да защитава титлата си.

За разлика от "Уимбълдън", Откритото първенство на САЩ по тенис ще позволи участието на състезатели от Русия и Беларус. Както и Australian Open обаче, последният за годината турнир от Големия шлем може да не допусне доскорошния №1 в света и трикратен шампион в Ню Йорк Новак Джокович.

Единствената рестрикция по отношение на руските и беларуските тенисисти ще бъде те да се състезават под неутрален флаг като санкция за водената от Москва и подкрепяна от Минск война в Украйна. Тази мярка се оказа недостатъчна за британското правителство и то нареди на организаторите на най-стария и най-престижен турнир от Шлема въобще да не допускат играчи от двете страни в лондонския "Ол Ингланд Клъб" за класическата надпревара на трева от 27 юни до 10 юли.

Изп. директор на американската тенис асоциация (USTA) Лю Шър обяви, че US Open няма да спира руснаци и беларуси от "загриженост, че индивидуални спортисти не бива да носят отговорност за действията и решенията на своите правителства".

"Съзнаваме, че всяка организация трябва да се справя с уникалните обстоятелства, които влияят на нейните решения - се казва в официалното съобщение от USTA. - Водени от нашите собствени обстоятелства, ние ще позволим на всички отговарящи на условията тенисисти, независимо от тяхната националност, да се състезават на US Open през 2022 г."

Решението касае най-вече новия №1 при мъжете и миналогодишен шампион Даниил Медведев и руския му сънародник и №7 в света Андрей Рубльов, както и №6 в ранглистата при жените Арина Сабаленка от Беларус. Всички те принудително ще пропуснат "Уимбълдън".

Такава съдба, но по други причини, изглежда очаква Джокович в САЩ. Сърбинът най-вероятно няма да бъде допуснат в страната заради все още действащите изисквания на местните здравни власти за ваксинация срещу коронавирус. Носителят на общо 20 титли в Шлема отказва да си постави препарат срещу COVID-19 и това вече му коства участието на АО в Мелбърн през януари.

По сега действащите ковид протоколи в Съединените щати международните пътници не са длъжни да показват отрицателен PCR тест при влизане в страната, но все още се нуждаят от ваксинационен сертификат. Тазгодишният US Open ще се проведе от 29 август до 11 септември.

Още по темата