Медия без
политическа реклама

МОН защити "Талисманът", даден за матура на седмокласниците

Разказът на Красимир Бачков предизвика брожения в социалните мрежи

15 Юни 2022
БГНЕС

Министерството на образованието и науката не подбира авторите, а текстовете за националното външно оценяване по български език и литература в 7-и клас. Това съобщиха от просветното ведомство пред БНР по повод бурната обществена реакция, последвала избора на разказа "Талисманът" от Красимир Бачков. По него вчера седмокласниците писаха преразказ на изпита си по български език.  Разказът бе заклеймен в социалните мрежи като клиширан, елементарен, с погрешни внушения и пр., като възмущението си изказаха и много писатели, литературоведи и журналисти.

МОН публикува тестовете и верните отговори от изпитите по български език и литература за 7 и за 10 клас. Може да ги видите тук.

"Талисманът" е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в 7-и клас, припомниха още вчера от МОН в писмена позиция. Част от нея беше и разказът "Череши" на Захари Карабашлиев, който се падна на миниматурата миналата година. Той пък се оказа, че не бил точно нов и непознат, а публикуван вече в малко по-дълга форма и под заглавие "Костилки".

От Министерството коментират, че текстът на НВО е инструмент за проверка на умения за преразказ с дидактическа задача за 13-14-годишни ученици. Те посочват няколко критерия, на които трябва да отговарят използваните текстове. Високата художествена стойност не е между тях. Необходимо е разказът да има обем до 650 думи, класическа композиция, ясна сюжетна линия, две-три неособено сложни описания, които може да са на хора или природни обекти, кратък диалог и отсъствие на редки и архаични думи или термини, които могат да затруднят възприемането.

Разказът "Талисманът" отговаря на тези критерии, категорични са от МОН. "Той няма претенции да е литературен шедьовър, но не това е задачата на изпита в седми клас. Непознатият текст на изпита няма за цел да възпитава у децата литературен вкус, това се прави чрез изучаваните произведения. Той трябва да отговаря на посочените вече критерии и да проверява езиковата култура и способността на децата да предават ясен сюжет", пише в позицията на министерството.

В нея се изтъква още, че разказът "Талисманът" учи на емпатия, съпричастност, взаимопомощ, показва как благотворителността може да спаси живот, защото е очевидно, че не талисманът, а събраните от ученическия оркестър пари за лечение са помогнали на героинята да оздравее.

Повечето от седмокласниците вчера коментираха, че текстът е бил лесен за преразказване.

МОН не казва нито дума, а явно и не е бил попитан от БНР за личността на автора Красимир Бачков, който се оказа поддръжник на "Възраждане" и шумен разпространител на твърде спорни конспиративни теории за "пландемията", войната, политическия живот у нас, Сорос, хазарите и т.н. По професия той е учител. 

Още по темата