Медия без
политическа реклама

Сгрешена формула удължи изпита по математика в 10 клас

"Учениците не са ощетени", категорични са от МОН

16 Юни 2022ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

На изпита по математика за 10 клас днес е имало сгрешена формула. Поради тази причина времето за теста е било удължено. Това сигнализираха квестори пред "Сега" след края на изпита.

Става дума за свитъка с формули, предоставен от МОН, който учениците могат да ползват на теста. "В 9.38 ч днес в МОН е постъпил сигнал, че при печат на файла с формули по математика за X клас, конвертиран от Word в PDF, в част от формулите не се визуализират скобите. В отговор на сигнала в рамките на 6 мин. е направена проверка и файлът е качен отново. Дадено е указание за начален момент на изпита да се смята моментът,  в който всички ученици в съответното училище разполагат с повторно качените коректни формули", обясниха от МОН. Оттам са категорични, че учениците не са ощетени.

"Поредната издънка на МОН. Оказа се, че са им дали грешни формули. Не са ги пуснали да излизат след 60-тата минута, защото тепърва са разпечатвали нови", разказа майка във фейсбук, питайки кой ще понесе отговорност, ще поиска ли МОН извинение и дали ще дадат някакви бонуси на учениците за причинени морални щети. "Това е или обикновена глупост, или провокация, просто не мога да си обясня иначе ситуацията", коментира учител пред "Сега".

"Дадоха ни грешни формули и имаме нови 90 минути. Ако искахме, можем да направим отново матурата", сподели ученик от 7-о СУ в София пред БНР. "Формулата не е чак толкова сбъркана. Бяха изпуснати само някакви скоби", коментира пък негова съученичка. 

По-късно стана ясно, че не навсякъде учениците са получили допълнително време. "В Английската в Пловдив така и не получили новите формули. Не им дали и допълнително време. Във Френската ги получили и им дали 40 минути време в повече. В Хуманитарната гимназия пък (доколкото разбирам) им дали допълнително време от около час и половина", разказа издателят Манол Пейков във фейсбук.
 

................

Над 100 000 ученици в 7 и 10 клас се явиха днес на национално външно оценяване по математика. Отговорите може да видите ТУК. Изпитът за седмокласниците започна в 10 ч. и бе с продължителност 150 минути, в които те трябваше да решат 23 задачи. НВО-то за десетокласниците стартира час по-рано в 9 ч., като учениците имаха 90 минути за 17 задачи.

Максималният брой точки на изпитите е 100. Резултатите от днешните изпити, и от тези по български език, които се проведоха на 14 юни, ще бъдат обявени до 28 юни.

 

Министерството на образованието и науката не подбира авторите, а текстовете за националното външно оценяване по български език и литература в 7-и клас.

 

МОН публикува тестовете и верните отговори от изпитите по български език и литература за 7 и за 10 клас. Може да ги видите тук.

 

 

Ключови думи:

НВО, 7, 10 клас, изити, 2022, математика

Още по темата