Медия без
политическа реклама

Кирил Петков отхвърли ултиматума на Митрофанова

Корнелия Нинова настоя правителството да се подчини на руското искане

01 Юли 2022ОбновенаЕкип на Сега
Aрхив EPA/БГНЕС
Кирил Петков и Корнелия Нинова се разминаха драматично по казуса с Митрофанова

Кирил Петков не се съобрази с ултиматума на руската посланичка Елеонора Митрофанова днес до 12 ч. България да оттегли нотите си, с които изгони 70 служители на руското посолство. Те трябва да напуснат страната до 3 юли. Във видеобръщение днес Петков заяви, че България е суверенна страна и Русия не може да се меси във вътрешните й работи.

По-късно, докато инспектираше газовата връзка с Гърция, премиерът в оставка успокоително предположи, че от руското външно министерство ще кажат на Митрофанова да "смекчи тона". По думите му, оставащите в страната ни 43-ма служители на посолството са "доста на брой", сравнени с дузината, работещи в мисията ни в Москва.

 

ПРЕКЛОНЕНА ГЛАВИЦА 

По-рано Корнелия Нинова - вицепремиер и лидер на БСП, на практика призова Народното събрание да се подчини на руския ултиматум. В специално изявление от парламентарната трибуна Нинова се обърна към депутатите да приемат обща позиция в следния смисъл: първо, да наредят на външния министър в оставка Теодора Генчовска да отмени нотата, с която се уведомява руското посолство за мярката; второ, да се направи преглед на списъка с нарочените за изгонване и да бъдат изхвърлени само хората, за които има категорични доказателства за шпионаж.

Така всъщност вицепремиерът поиска от парламента да се обедини и да бламира премиера в оставка Кирил Петков по отношение на кризата.

Водачът на БСП стигна и по-далеч. Тя отправи редица искания към Кирил Петков и президента Румен Радев. От Петков поиска официално да обяви, че няма да се кандидатира отново за министър-председател. И преди да се оттегли окончателно от поста, да уволни зам.-министъра във външно министерство, който е подписал нотата до руското посолство. Настоя държавният глава да уволни председателя на ДАНС, изготвил списъците с руснаците, защото, по думите на Нинова, се е подчинил на устна заповед на Петков да направи това.

"Мир се постига с диалог, а не с оръжия и заплахи. Да заявим, че сме "за" международното право и принципа "невинен до доказване на противното", пледира лидерът на левицата. И допълни: "До този момент никой не знае каква точно е истината. Никой не е дал безспорни доказателства за нечия вина." Тя изтъкна, че единствено в Папуа Нова Гвинея, Суринам, Грузия и Украйна са били затворени руските посолства. И предупреди за възможни наказателни мерки от руска страна - като спиране на доставките на петрол и на ядрено гориво.

Депутатите от БСП спешно внесоха проект на решение в смисъла, отразяващ тезите на Нинова. Временният председател на парламента Мирослав Иванов обаче отказа да го допусне за разглеждане. Аргументът му беше, че въпросът е в компетенциите на изпълнителната власт, която вече е взела решение. В отговор социалистите допуснаха, че може да се стигне до извънредно заседание на Народното събрание, специално за руския случай.

 

ШПИОНИ И ИДИОТИ

Иначе депутатите от ПП не посмяха пряко да противоречат на Нинова - все пак разчитат на социалистите за второто си правителство. Шефът на групата им Андрей Гюров само припомни, че и Чехия е изгонила голям брой руски дипломати преди една година. ''За всички е ясно, че ситуацията на липса на реципрочност по Виенската конвенция е състояние, което имаме от години. И никой от парламентарно представените сили, от управляващите, не си е мръднал пръста да направи нещо, за да защити българския интерес", заяви Гюров. И заяви, че ако са били взети мерки по-рано, "днес нямаше да се занимаваме с този въпрос". 

Той предпочете да насочи стрелите си към ИТН и "Възраждане", като предположи, че те действат по инструкции на руското външно министерство. "Кирил Петков е опасен за руските шпиони и тяхната агентура", обяви Гюров. И допусна, че причината хората на Слави Трифонов да оттеглят подкрепа си за кабинета, е именно, за да защитят руските интереси в страната.

Това разгневи зам.-шефа на ИТН Тошко Йорданов. Той бурно обясни, че външно министерство, ръководено от кадъра на ИТН Теодора Генчовска, е искало реципрочното намаляване на руските дипломати да стане постепенно. Заради Кирил Петков обаче се преминало към обявяването им за "персона нон грата" и изгонването им. А твърденията на Гюров, че ИТН е свалила правителството като услуга към Русия, определи така: "Това е тежка идиотия".

 

НИТО КРАЧКА НАЗАД

Още сутринта от ГЕРБ-СДС застанаха твърдо зад решението да бъдат изгонени служителите на руското посолство. "Нотата и ултиматумът до 12 ч. днес са обидни за нашето правителство. Те вече са хвърлили ръкавицата и ние трябва да ги подкрепяме", обяви водачът на формацията Бойко Борисов на специален брифинг сутринта.

Русия заплаши да затвори посолството си у нас, ако изгонените руски дипломати не бъдат върнати на работа.  Това стана ясно от съобщение на външното ни министерство.

"Докато не свърши тази война, всички действия на правителството, свързани с агресора Русия, ще бъдат подкрепяни", отсече Борисов. Той обаче критикува начина, по който кабинетът действат, като го нарече дилетанщина. "Той с типичната му фукара отиде в парламента да се направи на важен, а после вика - не съм аз, а Генчовска", каза Борисов по адрес на Петков.

"Действията за оттегляне на дипломатите трябва да бъдат продължени. Правителството не трябва да прави и крачка назад. Това би значело капитулация, отказ от суверенитет", посочи лидерът на ГЕРБ-СДС. "Толкова са им възможностите, но крайната цел ние я подкрепяме", допълни той.

България отзовава 70 руски дипломати. Новината съобщи изненадващо премиерът в оставка Кирил Петков днес в Народното събрание.  В посолството в София работят 114 дипломатически служители, което означава драстично орязване на персонала му.

 

ЯРОСТ И ОБИДИ

Очаквано в парламента се завихри истинска буря още в началото на заседанието. Напрежението сред депутатите се подхранваше от непрекъснатото вглеждане в часовника, който отброяваше часовете до изтичането на руския ултиматум.

Народното събрание няма правомощия да направи нищо по казуса. Конкретният изход трябва да го намери този, който забърка тази ситуация. Такава позиция изрази от името на ДПС неговият зам.-председател Йордан Цонев. Той имаше предвид Кирил Петков. Цонев яростно отхвърли като "политическа глупост" твърденията, че в случая политиците се разделят според това кой подкрепя "руските шпиони" и кой им се противопоставя. "Тук изобщо не става въпрос нито за геополитическа ориентация, нито за спазване на принципи, нито за руски шпиони, а за откровена, нагла злоупотреба с власт от министър-председателя", отсече зам.-шефът на движението. От ДПС дадоха да се разбере, че отхвърлят руския ултиматум, но настояват Петков да поеме отговорност за създалата се кризисна ситуация.

Хората на Слави Трифонов също не бяха благосклонни към правителството. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обяви в парламентарните кулоари, че още осмисля какво е направил премиерът в оставка Кирил Петков. Според него българската икономика е енергийно зависима от Русия. Йорданов нарече действията на премиера в оставка "второто му национално предателство". По думите на Йорданов Петков "взема емоционални, глупави, самовлюбени решения, които рефлектират върху всички нас". "Те са самовлюбени сектанти. Това са голяма част от тях", продължи Йорданов по адрес на ПП.

Същото повтори и от парламентарната трибуна малко по-късно. Само че добави куп обиди към кабинета в оставка, а Кирил Петков обвини, че използва "репресивна сила", за да се задържи на власт. За тази сутрин беше насрочен блицконтрол с премиера и членовете на правителството, на който се очакваше да се поставят отново въпроси, засягащи дипломатическата криза. Явиха се обаче само Корнелия Нинова и колегата й в кабинета Гроздан Караджов. Тошко Йорданов обвини Кирил Петков и хората му, че се "крият като жени някъде в мазе" - сексистка обида, за която минута по-късно трябваше да се извинява. Вместо да смекчи тона обаче, той заяви, че министрите се "крият като страхливи зайци". Към определението се присъедини и Тома Биков от ГЕРБ-СДС - но с вариацията, че се "крият като мишки", като към тази категория причисли и президента Румен Радев.

Към тази групичка се прилепиха и проруските националисти от "Възраждане". Лидерът им Костадин Костадинов обяви, че напълно споделя оценките на Тошко Йорданов за премиера и неговото управление. И се закани, че ще даде Петков на прокуратурата за злоупотреба с власт - същото обвинение, което направи ДПС - заради действията му със служителите на посолството.

Решението да бъдат изгонени 70-те служители на руското посолство в София е било основано на информация, съдържаща се в три доклада на ДАНС.

 

РАЗГРАНИЧЕНИЕ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Още преди голямата си реч, Корнелия Нинова използваше всеки удобен случай, за да се разграничи от премиера в оставка. Тя изтъкна, че ситуацията щеше да бъде друга, ако решението беше институционално - например, решение на Министерския съвет. "Няма невинни в тази ситуация. Всички сме виновни. Всеки по някакъв начин е знаел това", започна тя, на което несъгласната опозиция реагира с недоволни възгласи.

Соцлидерът призова депутатите да се търсят решения на кризата, като предупреди, че нещата ще станат по-лоши, ако Москва спре петролните доставки за страната ни заради изгонените дипломати. И малко по-късно добави с категоричност: "Кирил Петков не може и да си помисля повече да е министър-председател на тази държава."

Това обаче не умилостиви опозицията. От ДПС в прав текст й казаха, че носи същата отговорност като Кирил Петков, след като е в коалиция с него. Нинова сухо отвърна, че подобни оценки ще ги даде народът на изборите.

 

АРГУМЕНТИ И ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ

"Изгонването на руските дипломати е логично, когато няма уважение се стига до подобни стъпки", коментира сутринта пред БНТ военният министър в оставка Драгомир Заков. По думите му трябва да се търсят начини, по които руската държава да продължи да бъде представлявана в България, но така, че да бъдат зачитани достойнството, териториалната цялост и суверенитета на страната ни.

"За да се стигне до толкова крайна мярка, причините са комплексни - предполагам, че ДАНС има достатъчно данни за дейността на тези дипломати или технически служители на територията на България, има открито неуважение към България. Руското ръководство, когато разглежда дали да закрие мисията или не, трябва да вземе решение дали това трябва да бъде ръководителят на руската мисия в България и да изпрати човек, който ще се отнася с уважение към българския народ. Основното решение е в Москва, как да бъде представлявана Русия в България", допълни Драгомир Заков.

Премиерът в оставка Кирил Петков пое известна отговорност за разрива с БСП след прогонването на служителите на руското посолство в София. Единствената грешка, която може би аз допуснах, е в комуникационното представяне на събитията.

 

С падането на кабинета “Петков” страната потъна в поредната политическа криза. Предсрочните избори изглеждат като най-вероятния сценарий. В известен смисъл, всички политици ще загубят от това.

 

Още по темата