Quantcast
Петков: Няма да затваряме бизнеси и да искаме ковид сертификати | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Петков: Няма да затваряме бизнеси и да искаме ковид сертификати

Днес ще бъде приет актуализиран План за действие при пандемия
Обновена
2 044
 Илияна Кирилова
Петков успокои, че ковид сертификати засега няма да се въвеждат

"Ясно искам да заявя, че няма и не се предвиждат ограничения като затваряне на бизнеси, няма изискване за ковид сертификати, не предвиждаме и ограничения в движението. Искам да успокоя всички - следим ситуацията внимателно, но данните показват, че българите могат да има спокойно лято". Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков, който даде брифинг след проведена среща в МС с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той посочи, че сегашният План за действие при епидемия ще бъде актуализиран, като се очаква днес той да бъде приет. Той ще има 6 етапа (сегашният е от 0 до 4), при които ще се въвеждат мерки и които ще са базирани на заетостта на болничните и интензивни легла, както и на общи епидемични показатели. "Данните сега показват, че сега сме в етап 0, а само няколко области са в етап 1", посочи Петков.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че няма да има революция в плана, просто актуализацията му се налага заради ангажимент в променения закон за здравето - такъв трябва да има, за да има възможност и министърът на здравеопазването, и МС, при необходимост да въвеждат различни противоепидемични мерки.

Припомняме, че според закона за здравето извънредна епидемична обстановка може да бъде обявена с решение на МС, след предложение на здравния министър. Основанието за него следва да дойде от главния държавен здравен инспектор след оценка на епидемичния риск. "При обявяване на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда в изпълнение Национален план за готовност и действие при епидемия или пандемия, в който са определени противоепидемични мерки, показатели, критерии и срокове за въвеждането и отмяната им", посочиха от МЗ. Именно на базата на плана при идентифицирана необходимост могат да бъдат въвеждани съответните мерки. Временни епидемични мерки могат да бъдат въвеждани и на регионално ниво със заповед на съответния директор на РЗИ.

"Към момента продължава ръстът на заболяемостта, но е далеч от пиковите стойности от преди няколко месеца", заяви Кунчев. По думите му днес случаите са със 118 по-малко от вчера, минимално намаление има и при заетостта на интензивните легла. "Случаите ще продължат да се увеличават, но ако това не води до по-тежко протичане и натоварване на системата, ще се справим", посочи неопределено той.

По думите му сега ситуацията е много по-различна от предните 2 г. - характеристиките на този вариант на вируса са различни - той се разпространява по-лесно и бързо, но не води до висока нужда от хоспитализация, готовността на здравните заведения също е по-добра, имаме и ваксини", допълни Кунчев. Според него вероятно през август ще стигнем пикови стойности на ковид вълната, но дали наесен може да очакваме нова вълна с нов щам - никой не може да предвиди. "Не очаквам драматични обрати", заяви успокоително той.

Кунчев заяви, че по заболяемост София влиза в първия етап от Плана и там ще бъде въведено задължителното носене на маски в болниците, както и в социалните домове. Маски и сега се носят в лечебните заведения в градовете с много болни. Наскоро с писмо от МЗ на РЗИ-тата бе разпоредено да издадат предписание за носене на защитни маски в лечебните заведения в градовете, в които има най-висока заболеваемост от ковид. От думите на главния здравен инспектор се разбра, че въвеждането им и в социалните домове трябва да стане след приемане на плана днес.

По-рано пред Би Ти Ви Кунчев заяви, че най-напред маските трябва да станат задължителни в болниците, ДКЦ-та, социалните домове и пред кабинетите на личните лекари. В магазините и в градския транспорт маски ще се изискват на следващ етап. По думите му малко над 2/3 от българите са се срещали с вируса.

 

Данните за днес:

 

 

Още

Размирици и грубости белязаха първия ден от дебата за Изборния кодекс

24.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

4346
Кирил Петков: Ако имах кодове, щях ли да дам на Борисов 25%?

27.11.2022

Обновена

Екип на Сега

2804
БСП прибегна до компромати в битката за хартиените бюлетини

26.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

8705