Quantcast
Гешев: И аз съм притеснен, че не знаем коя е Мата Хари | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев: И аз съм притеснен, че не знаем коя е Мата Хари

Прокуратурата не разкрива лица, МВР го прави, оправда се главният прокурор
Обновена
7 583
 БГНЕС
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев обвини Министерството на вътрешните работи, че до момента не е ясно кой е правил снимките на чекмеджето, пълнo с кюлчета и евро банкноти, в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Днес ръководителят на държавното обвинение беше изслушан в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията.

Депутатът от БСП Румен Гечев попита Гешев дали разследването вече е стигнало до автора на въпросните снимки. След като експертизата е установила, че снимките са манипулирани, намери ли се кой е злепоставил бившия премиер. "Ако има манипулация, кой е манипулаторът. Докато вие не го намерите, ние няма как да ви имаме доверие. Или е вярно това, което е на снимките, или някой е извършил престъпление, като е злепоставил пред цял свят бившия премиер. В случая е злепоставена българската държава. Вие не искате да отговорите на този въпрос", отбеляза Гечев.

Главният прокурор отговори, че е възхитен от тази политическа реч. "За съжаление, това, което формулирахте като върпос, беше политическа оценка. Вече отговорих какви са правомощията на главния прокурор. Българските разследващи вършат всичко необходимо според закона и вътрешното си убеждение", посочи Гешев. После обясни, че разкриването на престъпления се извършва от изпълнителната власт в лицето на МВР. "И аз съм притеснен като гражданин. Всеки има своите притеснения. Народното събрание не е дало необходимия инструмент - Наказателният кодекс е от времето на Тодор Живков", заяви главният прокурор и препоръча на депутатите да питат МВР за Мата Хари, защото "прокуратурата не разкрива лица".

Константин Бачийски от "Продължаваме промяната" също попита Гешев дали е установена самоличността на човека, правил снимките, и дали той е разпитан. Главният прокурор отговори, че няма как да е запознат с всички досъдебни производства, а и няма право да дава информация по конкретни разследвания. "Няма да вземам становище по политически процеси. Не мисля, че това е най-важното дело. Има още десетки дела от обществен интерес", коментира Гешев.

Атанас Славов от "Демократична България" обаче изтъкна, че в служебните правомощия на Гешев влиза правото да отмени всяко едно постановление на долустоящите прокурори и има пълната власт да преследва на корупцията по високите етажи. "Опитът да се измъкнете от въпросите, като си предавате ролята на неутрален административен ръководител на районна прокуратура в Каспичан, просто не отговаря на реалността", категоричен е Славов. Той посочи още, че КС казва, че главният прокурор не е задължен да дава информация по конкретни досъдебни производства, а не, че няма такова право.

Напрежението между депутатите и главния прокурор ескалира, след като Гешев беше попитан кога най-накрая ще си подаде оставката. Той отговори, че няма да го стори, защото се гордее с резултатите на държавното обвинение, след което напусна залата. 

Поводът на днешното изслушване на Гешев е изявлението на евродепутата Томаш Здеховски от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент. Той заяви, че нашата прокуратура е направила петорна компютърна експертиза на снимките и видеото с кюлчетата и парите, заснети в резиденция "Бояна" и било установено, че те са били манипулирани. Освен Гешев в комисията изслуша и евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов ("БиволЪ") и Иван Бакалов (e-vestnik.bg).

В началото на заседанието на парламентарната комисия главният прокурор заяви, че има служебни ангажименти, но ще се постарае да отговори на въпросите. "Конституцията мисля, че е задължителна за всички български граждани. Според последното конституционно решение мога да бъда канен само в правната комисия. Но аз изпитвам уважение към Народното събрание и затова се явявам не само в правната комисия", коментира Гешев.

Той отрече твърденията, че информацията за експертизите по разследването за снимките от спалнята на Борисов е дадена само на един евродепутат. Гешев посочи, че прокуратурата от година и половина е в постоянен контакт с Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ), в която членуват евродепутати от всички групи. Освен това главният прокурор твърди, че в писмото до евродепутатите няма нищо ново, което вече не е било съобщение от прокуратурата през последните две години. "Не съм специалист в областта на политикатата и журналистиката, понеже ще говорят политици и журналисти. Специалист съм в областта на правото. Мога да кажа, че прокуратурата няма да бъде участник в политически борби", коментира Гешев.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията опитаха да саботират изслушването на Гешев още преди въпросите към него. Александър Несторов от ДПС заяви, че няма да участват в изслушването защото е нелегитимно. Анна Александрова от ГЕРБ пък влезе в спор, че комисията заседава нерегламентирано, тъй като няма кворум. "Аз искам да обсъждаме записите на Кирчо и Лена, хората се интересуват", заяви Александрова. Тома Биков се изказа, че това заседание на комисията било някаква седянка.

Ключови думи:

Гешев, снимки, комисия

Още

Гешев иска доказателства от Рюте

04.12.2022

Обновена

4302
Депутатите одобриха безплатни учебници без наличен бюджет
Комисия в НС ще се занимава с високите цени на дървата за огрев