Медия без
политическа реклама

Училища, кина и ресторанти ще затварят в краен случай

Маските ще са задължителни в магазините при навлизане на областта в етап 2

Илияна Кирилова

Маските ще са задължителни в училища, магазини и молове, ако областта попада в етап 2 по ниво на заболяемост. В последния етап 4 пък ще се преустановява присъственото обучение в училища, университети, както и посещенията в театри, кина, спортни зали и стадиони, дискотеки, ресторанти и др. Това предвижда актуализираният Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, който МС прие със вое решение от вчера, 14 юли 2022 г.

В Плана са определени общо 5 етапа, както досега, (а не 6, както вчера посочи премиерът в оставка Кирил Петков), като за всеки етап са разписани противоепидемичните мерки, които да бъдат въвеждани на областно или национално ниво. Етапите и мерките, които са доста сходни с тези досега, ще се определят въз основа на математически модел, отчитащ 14-дневната заболяемост по региони, процент заетост на неинтензивни и интензивни болнични легла. Няма обаче посочени точни индикатори - при колко болни или при какъв процент заети интензивни легла ще се минава от един в друг етап.

От МЗ обясниха, че това в кой етап се намираме зависи от въпросния математически модел, като хората могат да се ориентират дали градът/регионът им попада в даден етап от сайта coronavirus.bg, където има Карта на епидемичната обстановка по региони. Според тази карта към 14 юли т.г. два региона са в етап 0 (при който мерки не са нужни), а 3 региона са в етап 1, в който предвижда например задължително носене на маски в болниците и др. Това са региони 1 (Видин, Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил, Благоевград), регион 3 (Разград, Шумен, Търговище, Добрич и Варна) и регион 5 (Сливен, Ямбол, Бургас и Стара Загора).

Мерките, посочени в Етапи 0-3, могат да се въвеждат по време на обявена извънредна епидемична обстановка и след отмяната на такава и/или за предотвратяване на последващо епидемично разпространение на ковид. Мерките по етапи 0-4 могат да се прилагат на областно или на национално ниво. При регистриране на Етап 4 дори в една област ще се обявява извънредна епидемична обстановка за територията на страната.

Противоепидемичните мерки ще се въвеждат със заповед на министъра на здравеопазването. Контролът по спазването им ще се осъществява от регионалните здравни инспекции, МВР, областните и общински власти и техните структури, БАБХ и други оторизирани институции. Министрите ще дават указания за прилагането на мерките в контролираните от тях сфери и ще създават организация за изпълнението им.

Ето какво е планирано за различните етапи:

 

Етап 0 - препоръка за маски 

При етап 0 - на слабо разпространение на ковид, когато няма натоварване върху здравната система - няма да се налагат кой знае какви мерки. Препоръчително ще е носенето на маски на закрито, особено в лечебни заведения и в обектите за предоставяне на социални услуги, градски транспорт, както и спазването на физическа дистанция от 1,5 м, хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, работа от вкъщи по преценка на работодателя. В случай на поява на нов вариант на коронавирус с първоначални данни за висока заразност ще се изисква документ за ваксинация, преболедуване или изследване за ковид от всички пристигащи от засегнати от новия вариант държави.

 

Етап 1 - задължителни маски в болници и филтър в училища

При етап 1 - на нарастване на интензивността в разпространението на ковид и увеличаване на заетостта на болничните легла - става задължително носенето на маски в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги, градски транспорт и в други обекти, в които риска от заразяване е висок (напр. затвори), също както спазването на дистанция, мерки за дезинфекция, редовно проветряване и работа от разстояние при възможност. В детските градини ще се прави засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми за ковид и други остри заразни болести, също както и в училищата и социалните домове за деца и възрастни.

 

Етап 2 - маски в магазини и училища, ограничения в броя на хората в молове

При етап 2 - на епидемичен подем и трайна тенденция за увеличаване на заетостта на болничните легла - носенето на маски става задължително на закрито в училища и университети, в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора. Сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване за ковид ще се изисква за пристигащи със самолети от държави с епидемично разпространение на ковид с нива на 14-дневна заболяемост над 400 на 100 000 население. В търговските обекти няма да се допуска повече от 1 човек на 8 кв. м, свижданията в лечебни заведения и в специализирани социални институции се ограничават (ще се допускат само свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни - по преценка на лекуващия лекар). Ще се ограничават също извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи, няма да се допуска смесване на ученици от различни паралелки.

 

Етап 3 - маски и на открито, тестове за учениците, онлайн при 20% отсъстващи ученици

При етап 3 - на епидемично разпространение на ковид, при което се отчита натоварване на здравната система - маските стават задължителни и на открито при организирано или спонтанно струпване на хора, а от вкъщи следва да работят 50% от персонала. Сертификати за ваксинация, преболедуване или изследване ще се изисква от пристигащите през сухопътни и водни гранични пунктове от държави с епидемично разпространение на ковид с нива на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население.

Свижданията в лечебните заведения и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни ще се преустановяват (с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий). В училищата и социалните институции ще трябва да се правят тестове. В този етап следва да се преустановяват групови дейности, които не са с професионален характер, както и присъственото обучение в училищата в отделни населени места и области при достигане на 20% отсъствие на ученици и/или персонал. Ще се ограничават масовите мероприятия, особено в затворени помещения (посещения на спортни, културни и други), както и дейностите (капацитета) на обекти с масово посещение на хора (над 20 човека) - театри, кина, спортни зали и стадиони, дискотеки, ресторанти и др. Ще се ограничава и присъственото обучение в университетите - с въвеждане на посменно обучение, провеждане на неприсъствени лекционни обучения и др.

 

Етап 4 - затварят училища, театри, кина, ресторанти

При етап 4 - на епидемичен пик и претоварване на здравната система - работата от дистанция става задължителна за над 50% от персонала на дадена фирма (при възможност), като за критичните инфраструктури и лечебните заведения ще се изготвят планове за непрекъснатост на работния процес. Сертификати ще се изискват за всички пристигащи в страната. Ще се преустановяват: присъственото обучение в училищата и в университетите, масовите мероприятия (посещения на спортни, културни и други), дейностите на обекти с масово посещение на хора (над 20 човека) - театри, кина, спортни зали и стадиони, дискотеки, ресторанти и др.

 

 

АДАПТИРАНИ ВАКСИНИ - ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

"Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) работи в посока евентуално разрешаване за употреба на адаптирани ваксини през септември", съобщи шефът на ИАП Богдан Кирилов. По думите му компаниите производители провеждат предклинични и клинични изпитвания на различни варианти на ваксините - моновалентни, бивалентни, както и различни комбинации на подвариантите на Омикрон. Към момента най-много данни има за адаптирани ваксини спрямо подварианта ВА.1 на Омикрон, като в тази връзка очакванията са първоначално именно тези ваксини да получат разрешение за употреба, а впоследствие и такива спрямо ВА.4 и ВА.5.

"На този етап обект на оценка от ЕМА са данните за адаптирани ваксини на двете разрешени за употреба РНК ваксини, от които България очаква доставки септември", обяснява Богдан Кирилов. Той е категоричен, че дори при нововъзникващите варианти на SARS-CoV-2 разрешените за употреба ваксини продължават да са високоефективни за предотвратяване на хоспитализация, тежко протичане и смърт. По думите му ранното прилагане на втора бустер доза от наличните към момента ваксини в ЕС е изключително важно за най-рисковите групи, с цел предотвратяване на тежко заболяване и запазване на капацитета на здравната система.

"Изпитванията на комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип са на много ранен етап и не се очаква такава да бъде налична до края на 2022 г.", казва още той.

 

Ясно искам да заявя, че няма и не се предвиждат ограничения като затваряне на бизнеси, няма изискване за ковид сертификати, не предвиждаме и ограничения в движението.

 

Още по темата