Медия без
политическа реклама

Затворници поставят Чехов с Димитър Коцев-Шошо

15 Юли 2022
Advertising Artists
Част от актьорите в костюмите на Стефан Чучурлиев.

Лишени от свобода поставиха "Дуел" от Чехов в затвора в Стара Загора заедно с режисьора Димитър Коцев-Шошо. Събитието е част от проекта “Отворени пространства” на платформата за съвременно българско изкуство Advertising Artists.

На кастинга се явяват над 30 лишени от свобода, в пиесата участват половината от тях, разказват пред БТА от екипа. Репетициите са продължили няколко месеца, за да се стигне до премиерното представление преди броени дни, представено зад решетките.

Димитър Коцев-Шошо работи в продължение на два месеца, за да превърне повестта на Антон П. Чехов в пиеса. Основна причина за избора на драматургичния материал е неговата тематика - дуелът като израз на чест, достойнство, мъжественост и възможен начин за разрешаване на конфликт. Декорите са по проект на художника Стефан Чурчулиев и също са изработени в работилниците на затвора. Особена заслуга за реализацията на проекта има психологът на Старозагорския затвор Златина Желева, която работи ежедневно с лишените от свобода, подчертават от екипа.

"Обичам когато в затвора имаме гости - някак всички се оживяват, вълнуват се, жужат. "Хайде, хора!", казвам тихо и 15 чифта мъжки очи се насочват към мен. В този миг вече на първо място не е какво си направил, колко ще лежиш и колко ти остава. Важно е да подадеш навреме репликата, да излезеш точно в този момент на сцената - за да не прецакаш другите, да стане нещо хубаво и общо. Да има театър!", разказва Желева.

"Въвличането на осъдени в творческия процес провокира и важния въпрос за престъпване на границата на обществения консенсус. Споделеният креативен процес и поставянето на затворниците в позицията на актьори предлага различен социален опит както на правонарушителите, така и на творците", коментират организаторите. С проектите си те целят да покажат, че качеството "лишен от свобода" (което в общия случай е временно) не е единственото, определящо личносттa на затворника. 

"Дуел" е третият проект, който платформата реализира в затвора. Първият, “Песен за човека", е създаден в сътрудничество със съвременни визуални артисти. Затворниците заминават на мисия до Марс и пишат прощалните си писма. Те попадат в ръцете на артистите, които представят своя визуална интерпретация. Проектът бе показан пред публика през 2020 г. в софийската галерия "Доза". 

През 2021 г. Advertising Artists организира ателиета за лишените от свобода по творческо писане с ментор Димитър Коцев-Шошо и по изящни изкуства - с художника Стоян Чурчулиев.

Димитър Коцев – Шошо е син на актьора Константин Коцев, а също писател, преводач, продуцент, сценарист и режисьор. Носител на наградата за дебют на Националния фестивал на киното във Варна през 1995 за късометражния “Отражение”. Режисьор на документалната поредица “Другата България”. Автор на пълнометражните филми "Лора от сутрин до вечер" и "Маймуна", както и на романите "Лора от сутрин до вечер" и "Скарида". 

Още по темата