Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ и Рашков се превърнаха в залог за нов кабинет

От "Промяната" настояват висящите въпроси в областта на борбата с корупцията да бъдат бързо решени

19 Юли 2022ОбновенаЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА
БГНЕС
Корнелия Нинова и Кирил Петков.

Единственото условие, което от "Продължаваме промяната" поставиха по време на разговорите с БСП за съставяне на правителство, е мандатът да бъде държан толкова, колкото е необходимо, за да бъде прието новото антикорупционно законодателство, а държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ да се оглави от вътрешния министър в оставка Бойко Рашков. Очаква се от ПП да заявят име на премиер на втория кръг от разговори след обсъждане с Изпълнителния и Националния съвет на формацията.

След срещата с левицата, проведена днес, вицепремиерът в оставка Асен Василев заяви: "Това, което се разбрахме, е, че ще използваме вече изработената програма за разговорите оттук нататък. Единственото условие, което ние поставихме, е да сме сигурни, че има работещо антикорупционно мнозинство в парламента, което да се докаже, като по време на преговорите се приеме Законът за КПКОНПИ и се избере г-н Рашков за шеф на Комисията за противодействие на корупцията."

"На първите разговори ще изслушаме всички искания на всички партньори", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Единственият й коментар по темата за назначаването на Бойко Рашков бе, че "обществото трябва да даде оценка за неговата работа". 

"Търсим мнозинство. Всичко ще бъде нормално и аргументирано. Искаме работещ парламент и да посрещнем тежката зима, която ни чака. Ако се получи, получи. Ако не – отиваме на избори", каза лаконично Корнелия Нинова. И допълни, че структура и персонален състав на Министерския съвет ще бъдат обсъдени след разговорите с представители от "Има такъв народ" и "Демократична България". 

Според Нинова приоритет в момента е да се потвърди законодателната и управленската програма, която БСП, ПП и ДБ изработиха наскоро. И уточни, че в програмата е записано възстановяване на отношенията с Руската федерация по дипломатически път, както и България да търси разговори с всички възможни доставчици на газ, включително и "Газпром". 

Утре предстоят разговори с ИТН и ДБ.

Подкрепа, но не съвсем

Преди днешното заседание на финансовата комисия депутатът от ИТН Любомир Каримански заяви, че партията му подкрепя проекта на антикорупционен закон, внесен от "Промяната", и дори има свои предложения за управленска програма. "Това, което видяхме и което ни беше предоставено, се припокрива и с коалиционното споразумение, и с това, което и ние отстояваме. Не мисля, че има кой знае какви различия. По-скоро неща, които в детайли трябва да уточним", заяви той.

Първата схватка между ПП и ИТН, след като хората на Слави Трифонов дезертираха от управляващата коалиция, се проведе по парливата тема за борбата с корупцията.

Мнението му за антикорупционното законодателство е озадачаващо предвид яростната съпротива, която му оказваше ИТН досега. Още при внасянето на проекта, водещият юрист на партията Ива Митева жестоко го разкритикува. Впоследствие зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов обвини ПП, че се опитва да създаде втора прокуратура и да си назначи "собствен Гешев". А депутатите от формацията саботираха опита на парламентарната правна комисия да приеме проекта на първо четене. Звучи съмнително, че сега партията на Слави Трифонов ще подкрепи предложението на "Промяната" безрезервно.

ИТН саботира приемането на първо четене от правната комисия на проекта за Закон за противодействие на корупцията, внесен от цялата парламентарна група на "Продължаваме промяната" веднага след като партията на Слави Трифонов напусна управляващата коалиция.

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов изрази съмнение, че политическите сили ще намерят разумен подход за съставяне на правителство, тъй като "този парламент е изчерпан". "Няма разбирателство между политическите партии, а виждаме, че червените линии продължават да си ги чертаят вътре в старата коалиция. И най-абсурдното за мен е поставянето на определени лица като гаранция за изпълнение на някаква програма или формиране на коалиционно правителство", коментира той условието, което от ПП поставиха пред БСП за съставяне на правителство.

Гласът на отцепниците

Независимите депутати, които се отцепиха от партията на Слави Трифонов, заявиха пред Nova News, че няма да подкрепят правителство, в което участват бившите им колеги от ИТН.

Според депутата Георги Георгиев, който напусна "Има такъв народ", парламентарната група на бившата му партия се е показала като "непостоянен и непредвидим партньор, който намира механизми да руши".

Георгиев заяви, че отцепниците имат идея да сформират ново движение, водено от Радостин Василев и Николай Радулов, но самият той няма да бъде част от него. "Подкрепям го и не се дистанцирам от него, има различни форми на участие. Има възможност движението да се коалира предизборно с ПП", смята Георгиев.

Предварителни думи

"Нямаме намерение да имитираме преговори", обърна се Корнелия Нинова към Кирил Петков преди началото на разговорите. Премирът в оставка пък отбеляза положителните неща, които правителството е направило досега.  "Работихме много конструктивно и в областта на социалната политика постигнахме много. Въпреки големите кризи, привнесени отвън, ние успяхме да постигнем много за най-засегнатите хора. А също и в областта на икономиката. Имаме най-големия ръст в индустриалното производство в Европа и това е благодарение на съвместната ни работа", похвали Петков правителството, което ръководеше.

От страна на "Промяната" на срещата присъстваха Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андрей Гюров. Консултациите са последният опит за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание, след като вчера левицата прие третия мандат от президента Румен Радев.

Най-трудният мандат

"В момента отиването на избори е по-страшно дори от това ГЕРБ да управлява", заяви председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски пред БНТ. И допълни, че евентуални избори ще оставят държавата без бюджет за 2023 г. и без законопроектите, които трябва да бъдат променени, за да получим парите по Плана за възстановяване.

"Третият мандат е най-трудният мандат, най-невъзможният мандат, за това Конституцията дава този мандат да не е ограничен в срок", каза Свиленски и подчерта, че  БСП е партията, която се държи "най-диалогично, най-адекватно, най-смирено".

По отношение на варианта Кирил Петков да продължи да бъде премиер, Свиленски повтори позицията, че БСП няма как да го подкрепя. "В тази ситуация той даде крачка назад и отвори възможността за преговори за нов кабинет. В момента, в който се стигне до съгласие, кой да е премиерът веднага ще го предложим на президента", посочи още Свиленски.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?