Медия без
политическа реклама

Съдът остави частната "Евролаб" на ГКПП "Кап. Андреево"

Няма причини да се бърза с изгонването на фирмата от границата, гласи определение на АССГ

19 Юли 2022ОбновенаЕкип на ''Сега''
Снимка: Архив

Скандалът с "частната граница" на ГКПП "Капитан Андреево" се разгаря, вместо да приключи. Изданието "Де факто" откри, че има нов съдебен акт, според който прочулата се в последните месеци фирма "Евролаб 2011" не бива да се гони веднага от пункта, защото имало опасност да пострадат и нейните, и обществените интереси.

"Евролаб" твърди, че ако освободи веднага помещенията на границата, които е наела от Българската агенция за безопасност на храните, щели да възникват проблеми с проверките на вноса и забавяне на товарите, се посочва в определението на Административен съд - София град. АССГ се е произнесъл по жалба на въпросната "Евролаб 2011" срещу искането на БАБХ веднага да напусне. Правата на дружеството да извършва фитосанитарен контрол вече са отнети и това е потвърдено по друго съдебно производство - има окончателно произнасяне на Върховния административен съд. 

Частната "Евролаб 2011", която бе заместила държавата в контрола върху вноса на храни на ГКПП "Капитан Андреево", ще трябва да се раздели с този апетитен бизнес.

 

 

"Евролаб 2011" е дружеството, което "заместваше" Българската агенция за безопасност на храните в контрола на вноса на плодове и зеленчуци на най-оживения ГКПП на границата с Турция. Според БАБХ и зам.-министъра на земеделието Иван Христанов всъщност контролът е бил занижен - "проверката" на един камион е отнемала едва 6 минути, у нас са влизали тирове със стока, пълна с пестициди, а частната лаборатория е прибирала милиони от такси, които би трябвало да влизат в държавния бюджет.  Точно по тези причини шефът на БАБХ проф. Христо Даскалов и Христанов  още в началото на годината започнаха "епична" битка за отстраняването на "Евролаб" и връщането на контрола в ръцете на държавата. Фирмата обаче отказваше да изпълни разпорежданията на агенцията по храните и подаде жалби в съда  - и за затварянето на лабораторията, и за прекратяването на договора за наем (сключен по тъмно на 31 декември 2021 г. без санкцията на ресорния министър).

Първият казус всъщност вече е приключен  - Върховният административен съд потвърди, че заповедта на директора на БАБХ за затваряне на частната лаборатория и връщане на проверките и изследванията на вносните стоки в ръцете на инспекторите от държавната агенция, е напълно легитимна. Именно след произнасянето на ВАС председателят на БАБХ Христо Даскалов нареди на "Евролаб 2011" да освободи заеманите от нея помещения на агенцията в района на "Капитан Андреево" в срок от 14 дни.     

Но ето че сега АССГ блокира нареждането на БАБХ и на практика фирмата остава  в държавните помещения, докато съдът се занимава с въпроса дали самата заповед е правно издържана.  Един от мотивите е, че заповедта за освобождаване на помещенията не била връчена на управителя на фирмата. Проф. Даскалов сподели пред медиите, че шефът на "Евролаб" е неоткриваем  - бил излязъл в отпуск. 

"Тежкият" аргумент на съдиите от АССГ се опира на твърдението на жалбоподателя, че "блaгoдapeниe нa частната лaбopaтopия гpaничният ĸoнтpoл нa ГKΠΠ "Kaп. Aндееево" винaги e cтaвaл пo бъpз и eфeĸтивeн нaчин, a aĸo бъдe дoпycнaтo изпълнeниe нa зaпoвeдтa, oбpaбoтвaнeтo нa пpoбитe би oтнeмaлo oĸoлo 24 чaca вмecтo дoceгaшнитe 2 чaca и би cтaвaлo нa пo-виcoĸa цeнa (598,00 лв. бeз ДДC) в cpaвнeниe c пpeдлaгaнaтa oт дpyжecтвoтo ( 420,00 лв.)".  Всъщност с друга заповед на шефа на БАБХ  контролните права на "Евролаб" вече са отнети и фитосанитарните проверки се извършват само от агенцията.  

Още данни по аферата "Капитан Андреево" ще бъдат предадени на прокуратурата и ГДБОП (Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Това съобщиха зам-министърът на земеделието Иван Христанов и шефът на Българската агенция за безопасност на храните проф.

В определението се изтъква още, че "Евролаб" щяла да претърпи вреди и затруднения, ако трябва бързо да се изнесе -  защото трябвало да си оправя отношенията с персонала, да пренася имущество. Освен това частното дружество има над 700 договора с чyждecтpaнни пpeвoзвaчи за посреднически услуги, а без помещения нямало да може да си изпълнява задълженията. Всъщност една от причините БАБХ да прекрати отношенията с "Евролаб" е точно заради този конфликт на интереси -  частната фирма е обслужвала вносителите като техен агент, и в същото време е била "контролен орган", който трябва да проверява товарите на своите клиенти. 

Позицията на БАБХ, изложена пред съда,  е, че е нeдoпycтимo „чacтният интepec нa eднo дpyжecтвo, a cъщo дopи и бългapcĸият интepec, дa имaт пpeвec нaд интepeca нa вcичĸи гpaждaни нa Eвpoпeйcĸия cъюз“ и че не бива разглеждането на жалбата по същество да блокира връщането на държавния контрол на "Кап. Андреево".

Сега агенцията има 14-дневен срок, в който може да обжалва определението на АССГ, което на практика позволява на "Евролаб  2011" да остане в помещенията.

Преди дни зам.-министър Христанов прогнозира пред медиите, че частните интереси ще се борят по всевъзможни начини да запазят позициите си на ГКПП "Кап. Андреево". Целта е да се смени правителството и новата власт да е по-благосклонна към "наемателите", обясни Христанов. 

 

Реакция 

"Разбира се, че ще обжалваме във ВАС", заяви пред "Сега" изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов.  Той припомни, че граничните пунктове са публична държавна собственост и там не може да се променя предназначението на имотите. „Въпреки това, на някои сградите, наети от фирмата (която се жалва в съда - б. р.) е направена такава промяна от наемателите. Едната е била превърната в офис, защото така на тях им е харесало. Нашите юристи работят и се надяваме, че интересите на държавата ще бъдат взети под внимание, а също и действащото законодателство. Ние се базираме на законодателството в Република България, което не може да се променя с договори", каза още проф. Даскалов.

 

Одитори на Европейската комисия започват от днес проверка на ГКПП "Капитан Андреево", съобщи директорът на Българската агенция за безопасност на храните проф. Христо Даскалов пред БНР.  "Последните две години одити се правеха онлайн.

 

Още по темата