Медия без
политическа реклама

Кабинетът прекратява на пожар енергийния меморандум с ''Джемкорп''

В доклада на ДАНС се говори за близки до Путин олигарси, пране на пари, търговия с оръжие и др., казва депутатът от ДБ Ивайло Мирчев

21 Юли 2022Обновена
БГНЕС
Кирил Петков

Меморандумът с инвестиционния фонд '''Джемкорп'' ще бъде прекратен, стана ясно от интервю на премиера в оставка Кирил Петков пред bTV  днес. Той коментира и други актуални теми.

 

КРАЙ НА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО

Новината за прекратеното сътрудничество за производство на зелена енергия с ''Джемкорп'' дойде мистериозно. Петков каза, че решението за отказ от меморандума е взето на заседанието на Министерски съвет днес, но в разпространената по-рано информация от правителствената пресслужба то липсваше. Петков мотивира прекратяването с аргументите "на базата на информацията, която имаме" и за да "изчезне (темата - б.а.) от публичното пространство". Но и искрено добави, че не е ясно дали всичко това е добре или зле - просто "тази цялата теза за ''Джемкорп'' вече свърши с днешното решение на МС“.

Документът за сътрудничество с фонда беше подписан през март. Разследване на „Файненшъл таймс“ обаче разкри връзки между фонда и високопоставени официални лица и олигарси от Русия. Скандалът постепенно растеше и у нас.

Очевидно е, че сега в аванс се тушират още по-големи драми. Вчера временната парламентарна комисия по казуса поиска изслушване на Петков, както и на вицепремиера Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов. Това стана след като председателят на ДАНС Пламен Тончев изчете доклад пред депутатите. Министрите трябваше да се явят в парламента в петък. 

В следващите дни Александър Николов ще предприеме нужните действия по прекратяването. Според Петков казусът няма да повлече неустойки и други негативни последици за България, защото меморандумът заявява единствено намерения. Така и не е ясно обаче какво се прекратява, след като уж нищо обвързващо не е било договорено.

По-късно след думите на Петков Ивайло Мирчев от ДБ коментира в предаването "Денят с Веселин Дремджиев", че по-малкият коалиционен партньор е препоръчал на ПП меморандумът да бъде прекратен, тъй като България дори е можела да се окаже в нарушение на санкциите срещу Русия. “От доклада  ясно става ясно, че може да се говори за близки до Путин олигарси, пране на пари, търговия с оръжие, лобизъм и други сходни дейности. Самите собственици в "Джемкорп" присъстват в няколко офшорки на различни места по света”, каза Мирчев. 

“Все някой някъде е препоръчал Gemcorp и трябва да разберем кой го е направил. Не трябва да се шегуваме с тази работа”, каза още той. Миналия петък в предаването "Въпросите" Лена Бориславова отклони точния отговор кой е препоръчал компанията на Кирил Петков при посещението му в САЩ в ранната пролет. 

И бившият премиер Бойко Борисов се включи с коментар по темата. В профила си във Фейсбук той иронизира вчерашното интервю на премиера, че било ексклузивно. Неговата версия за прекратяването на меморандума е, защото "те разбраха, че няма да има правителство. И бързат да заметат следите, да не ги разследват следващите. Затова и искат Бойко Рашков в КПКОНПИ. Да не бъдат закачани после".

В атака по повода се впусна и парламентарната група на ГЕРБ-СДС. От името на формацията специална декларация прочете в пленарната зала депутатът Десислава Трифонова. Тя обвини Кирил Петков, че е укривал доклада на ДАНС за офшорната компания, откакто го е получил през април т.г. Според Трифонова той е излъгал, като е заявил, че е възлагал на службата за сигурност да извърши проверки за наличието на руски капитали във фонда. Депутатът от ГЕРБ-СДС повтори и тезата, която развиват съпартийците й от самото начало на цялата история - че подписаният от енергийния министър документ не е писмо за намерение, както правителството в оставка твърди, тъй като в него се съдържат клаузи за арбитраж в случай на неизпълнение.

Още по темата:

Грандиозен скандал се заформи в парламента около меморандума, сключен между министерство на енергетиката и Gemcorp Holdings Ltd. и IP3 Corporation за сътрудничество в областта на енергетиката.

 

ВЕЧЕРЯ С АЛИЕВ

Петков съобщи още в интервюто, че лично ще посети Азербайджан, за да поиска количества газ, извън вече договорените във връзка с интерконектора Гърция - България. Визитата е утре и вдругиден в Баку, като е предвидена вечеря с президента Илхам Алиев. Петков очаква интерконектора да получи акт 16 таз седмица. И обясни: "Азерският газ покрива 1/3 от нужните ни количества. Ние всеки ден подаваме искания към "Газпром" да си изпълнява договора и да ни възстанови доставките. Но "Газпром" не отговаря. Азерският газ тече и в момента, само че не по гръцката връзка, а по съседна. Те (за Азербайджан - б.а.) са предвидим партньор, спазват си правилата по договора, на този тип доставчици може да им се вярва. И така на фона на политическите говорения с министъра на енергетиката ще отидем да търсим газ".

 

С НОВИ ХОРА СРЕЩУ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ 

Петков счита, че нов състав на КЗК може да намали цените на горивата, а от там и на общото поскъпване. Базовата програма за управление на коалицията предвиждала смяна на екипите на всички регулатори, на които изтичат мандатите. "Поне три срещи сме водили с всички бензиностанции. И всеки път ги призоваваме да мислят за потребителите. Но аз съм премиер, не съм КЗК. Искам друг състав - видяхме като сменихме състава на КЕВР как не се сбъдна очакваното повишение тогава", коментира Петков. Но и по тази тема има неяснота - защо бяха проспани 6 месеца и управляващите не извършиха нужните промени.

 

"ВЯРВАМ НА АСЕН ВАСИЛЕВ"

Асен Василев продължава да е личната номинация на Петков за нов премиер в преговорите със сегашните и евентуални бъдещи партньори. "Аз вече отстъпих да не съм премиер. Но не е нормално партньорите да отхвърлят толкова лесно всяко едно следващо предложение на ПП. Аз обещавам, че човекът, който ще бъде премиер от ПП, ще има пълните качества да продължим промяната. Вярвам много на Асен Василев, познаваме се повече от 15 години. Заедно сме завършили. Трябва да сме сигурни в интегритета, опита и уменията на такъв човек, на премиера", каза Петков. Информациите по-рано през деня от хора на преговорите бяха сходни:

Срещата между ИТН и БСП за съставяне на правителство е приключила "конструктивно", като депутатите дори са намерили допирни точки в управленската програма, която според партията на Слави Трифонов се припокрива с коалиционното споразумение.

Петков даде да се разбере, че твърдо държи на промените в закона за КПКОНПИ - те да бъдат окончателно приети, а не само на първо четене. Законът също е обект на преговорите.

 

КОВАЧКИ ЛИ Е, ДРУГ ЛИ Е...

Петков все още е дълбоко шокиран от сагата, която стартира преди няколко дни в "Брикел":

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов обяви по Би Ти Ви, че скандала с първоначалното му недопускане да направи проверка в ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово е "нещо много грозно" и показвало, че в България има места,

Той описа сага, достойна за филм: "30 пъти над нормата са били фините прахови частици, над 16 пъти е превишено нивото на серния диоксид. Не знам как хора могат да работят в тези условия в ТЕЦ "Брикел". Излизаше повече пушек от прозорците, отколкото от комина. Не ми го събира акъла как там работят хора. Имаше 51 преписки с наказателни постановления, които съдът в Гълъбово е отхвърлил, а институциите не са обжалвали. Всички, които говорят на терен, казват, че Ковачки е собственик, но по документи не се води никъде. Простото обяснение за мен е, че има едни хора - 20 човека, които се чувстват над закона, и всички знаем, че всяка една институция ги прикрива. "Брикел" в момента прави доста добри печалби, но не влага нито лев инвестиции дори за нови прозорци. Изуми ни и нахалството вицепремиерът Сандов да бъде изгонен. Ето това е червена линия - независимо кой, къде и какво прави. Такъв срам за българските институции не може да има". Любопитно е, че Петков установява всичко това едва сега.

Още по темата