Медия без
политическа реклама

САЩ предложиха на Русия сделка за известен оръжеен търговец

Москва официално потвърди за преговори за размяна на Виктор Бут за двама американци, но обяви, че те нямат резултат

28 Юли 2022Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС

Преговорите между Москва и Вашингтон за размяна на затворници продължават, но все още не са дали резултат. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. По този начин и Москва потвърди, че се готви сделка.

Само часове по-рано стана известно, че САЩ са предложили на Русия да разменят известен руски оръжеен търговец, излежаващ присъда в американски затвор, за двама американци, арестувани в Москва, както и че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще разговаря с руския външен министър Сергей Лавров през следващите дни. 

„Очаквам в близките дни да разговарям с руския външен министър за първи път от началото на войната“, каза той. Блинкен заяви, че би искал „да разгледа въпросите, които представляват най-голям интерес за нас - освобождаването на американците Пол Уилън и Бритни Грайнър“.

Бившият морски пехотинец Пол Уилън бе задържан от ФБР през 2018 г. Той бе обвинен, че е получил флашка със секретна информация от свой приятел, майор от ФСС. Уилън бе осъден на 16 години затвор за шпионаж.

Бритни Грайнър е баскетболистка от УГМК в Екатеринбург. Тя бе арестувана през февруари 2022 г., когато при проверка на багажа й на летището "Шереметиево" бе намерена електронна цигара с хашиш. Тя се оправда, че не знае как наркотикът е попаднал там, но лекарите в родината й са й предписали медицински канабис за облекчаване на болките. Ако бъде призната за виновна, Грайнър е заплашена от 5 до 10 г. колония.

Президентът на САЩ Джо Байдън е подкрепил плана за размяна на руснака Виктор Бут с американците Бритни Грайнър и Пол Уилън. Според CNN предложението е изпратено на Русия през юни. Източниците не уточниха подробностите, като заявиха, че очакват отговор.

От руското външно министерство лаконично коментираха, че са научили за намеренията на Блинкен от медиите.

Държавният секретар на САЩ заяви, че възнамерява да обсъди с Лавров сделката за доставка на зърно от Украйна в рамките на разговора. Той също така увери, че „това няма да са преговори за Украйна“. САЩ са готови да подкрепят „всяко жизнеспособно дипломатическо усилие“ по отношение на Украйна, обвинявайки Русия за липсата на такова

Задържаният в Русия по подозрение в шпионаж Пол Уилън се оказва гражданин на четири държави - Ирландия, Канада, САЩ и Великобритания, предава ТАСС. Информацията е била потвърдена от неговия брат Дейвид пред Вашингтон пост.

Виктор Бут е арестуван в Тайланд по искане на Вашингтон през 2008 г. в резултат на операция на американското разузнаване, след което е транспортиран до САЩ. Той е обвинен в заговор за убийство на американски граждани и материална подкрепа за тероризма. Бут отрича обвиненията по всички пунктове.

Съединените щати изразиха днес възмущение от осъждането за шпионаж на американо-британския гражданин Пол Уилън, предадоха световните агенции. Московски съд прати в лагер със строг режим за 16 години бившия морски пехотинец, арестуван през декември 2018 г.

 

Той спечели на две съдебни дела за екстрадиция на първа инстанция в Тайланд, но след това при обжалване решенията на първоинстанционния съд са отменени. Докато все още е под юрисдикцията на тайландски съд, Бут е отведен в САЩ. През 2012 г. съдебно жури в Ню Йорк признава руснака за виновен, след което федералният съд му налага присъда от 25 години затвор.

Виктор Бут стана прототип на героя на Никълъс Кейдж във филма „Цар на войната“.

САЩ настояват за обяснения по случая с пенсионирания морски пехотинец, арестуван в Русия по обвинения в шпионаж и за незабавното му връщане. Това заяви държавният секретар Майк Помпео в Бразилия, ден след като новият президент Жаир Болсонаро положи клетва, предава БНР.

 

Още по темата