Медия без
политическа реклама

Радев назначи Гълъб Донев за служебен премиер

Президентът насрочи предсрочните избори за 2 октомври

01 Авг. 2022Обновена
Илияна Кирилова
Гълъб Донев

Президентът Румен Радев подписа указ, с който разпуска Народното събрание от 2 август. Съответно, той определи предсрочните парламентарни избори за 2 октомври т.г.

Държавният глава определи и състава на служебното правителство, което ще управлява междувременно страната. За премиер назначи очаквано Гълъб Донев, който беше социален министър в служебния му кабинет миналата година.

Гълъб Донев е роден през 1967 г. в София. Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. Придобива магистърска степен по „Финанси“ в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специализира „Бизнес и мениджмънт“ в УНСС. Дълги години работи на различни длъжности в Министерството на труда и социалната политика. Бил е член на НС на НОИ, както и председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж. Бил е директор на „Главна инспекция по труда“, както и зам.-председател на „Държавен резерв и военновременни запаси”.

Бил е служебен министър на труда и социалната политика и в трите служебни правителства, назначавани от президента Румен Радев досега. Преди това и по време на правителството на Кирил Петков е секретар по социални политики и здравеопазване на президента.

 

Ето и останалите членове на кабинета:

 

 

Лазар Лазаров - вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика

Завършил е УНСС, специалност „Макроикономика“ през 1996г. От 1995 г. последователно е заемал консултантски, експертни и управленски позиции в Националната служба по заетостта, Българската стопанска камара, Икономическия и социален съвет, Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика и Фонд „Условия на труд“. Дълги години е зам.социален министър.

 

Христо Алексиев - вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията

Магистър по „Международни икономически отношения“ от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Притежава редица допълнителни квалификации и сертификати в сферата на икономиката, управлението и дигитализацията от Импириъл Колидж Лондон, Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции.

През годините е заемал позиции като икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на съвета на директорите на Зона за обществен достъп в "Пристанище Бургас", председател на съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД и председател на управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и в предишните две служебни правителства, назначени от президента Румен Радев. От март 2022 г. заема длъжността секретар по икономика на президента.

 

 

Иван Демерджиев - вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи

Адвокат с над 20 години опит. През 2001 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". От февруари 2007 г. е съдружник и управител на Адвокатско дружество "Демерджиев, Петров и Баев". През февруари 2019 г. става председател на Адвокатска колегия – Пловдив. В първото служебно правителство, назначено от Румен Радев, е зам. правосъден министър, а във второто - правосъден министър.

Демержиев беше на път да стане и зам.-вътрешен министър в отиващия си кабинет "Петков", но в крайна сметка се отказа да заеме поста. Той е един от основните критици на главния прокурор Иван Гешев и като служебен министър на правосъдието работеше по предложенията за прекратяването на мандата му. 

 

Атанас Пеканов - вицепремиер по управление на европейските средства

Икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската централна банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по Икономика и бизнес и магистратура по Икономическа политика в University College London.

Вицепремиер по управление на европейските средства от май до декември 2021 г. в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Пеканов е известен като икономист с леви убеждения. Преди да стане министър в миналите служебни кабинети гравитираше около леви неправителствени групи, които нямат общо с БСП. Покрай създаването на ПП се заговори, че може да стане част от проекта на Кирил Петков и Асен Василев, но бързо даде да се разбере, че не иска да бъде "пакетиран" с тях. 

Пеканов  пръв от обявените служебни министри направи и изявление. Във "Фейсбук той обави: "Усилията ми в идните месеци ще бъдат насочени към изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, оперативните програми, както и европейските теми като цяло. Вярвам, че с много труд и целенасочени действия, можем да донесем успокоение в тези предизвикателни времена, да помогнем на институциите да работят в полза на обществото и да допринесем то да бъде по-сплотено и успешно."

 

 

Росица Велкова-Желева - министър на финансите

Дългогодишен експерт във финансовото министерство. Започва работа в него още през 1993 г.  От 2001 г. до 2017  е началник на отдел „Устойчиво икономическо развитие” в дирекция „Държавни разходи“ със сфера на дейност бюджетно финансиране на първостепенни разпоредители с бюджет. В периода 2000-2001 г. е заместник-председател на съществуващата по това време „Държавна агенция за осигурителен надзор“. От 2017 г. до април 2021 г. е заместник на министъра на финансите Владислав Горанов и е един от най-доверените му хора в министерството. В последните дни на кабинета на ГЕРБ спешно беше преместена за шеф на дирекция „Държавни разходи“ в МФ, за да не може да бъде уволнена от новото правителство като зам.министър. От декември 2021 г. е заместник на Асен Василев в МФ. 

 

Димитър Стоянов - министър на отбраната

Завършва Математическа гимназия в Хасково. В периода 1986-1991 г. продължава образованието си във Висшето военновъздушно училище – Долна Митрополия. През 2001 г. завършва Командно-щабната академия на Военната академия „Г. С. Раковски”. Възпитаник е и на Военновъздушния колеж „Максуел”, САЩ.

Димитър Стоянов започва военната си кариера като техник в изтребителен авиационен полк в Узунджово. Преминал е през редица командно-инженерни длъжности, последната от които е заместник-командир по авиационна техника и въоръжение в Трета изтребителна авиобаза "Граф Игнатиево". От 2009 г. е началник на щаб в авиобазата. През периода 2013 – 2016 г. заема различни длъжности в Командването на Военновъздушните сили, последната от които е началник на щаба на ВВС.

През двата мандата на президента Румен Радев е главен секретар.

На практика това е най-близкият човек на президента Румен Радев на "Дондуков" 2. Стоянов и Радев са преминавали заедно през структурите на ВВС. Стоянов редовно използва социалните мрежи, за да се изкаже по актуални въпроси, по които президентът не желае официално да взема позиция. Той например откри приятелски огън по правителството и вече бившия премиер Кирил Петков. Той иронизира партията на Стефан Янев. Последните му изяви пък бяха свързани с Лена Бориславова и Корнелия Нинова. Стоянов се закани да съди Бойко Борисов  заради негови думи, но не е ясно какво се случи след това.

Само часове след като стана ясно, че става военен министър, Димитър Стоянов бе цитиран от Нова тв да казва приоритетите си: "Изтребителната авиация е в много тежко положение и трябва да се търси решение. Решението е в придобиването и на втория бадж изтребители F-16, за да можем да ускорим процесите по придобиване на нова техника. Това ще е основното в моя мандат”.

 

Асен Меджидиев - министър на здравеопазването

Завършва медицина към Висшия медицински институт в София през 1994 г. В началото на професионалното си развитие работи като лекар-ординатор в Отделение по белодробни болести на Пета градска клинична болница. В периода 1995 г. -2011 г. е УНГ специалист и бронхоскопист към Клиника по оториноларингология и лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ "Св. Анна". През 2010 г. завършва и висше образование по Здравен мениджмънт към Медицинския университет в София.

От 2012 г. е част от екипа на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Създава и ръководи първото отделение по УНГ болести в лечебното заведение и инициира Националната програма „Детско здраве „Пирогов“ за провеждане на високоспециализирани профилактични прегледи в страната. 

От 2018 г. е председател на УС на Столичната лекарска колегия към БЛС.

От негови интервюта става ясно, че той е голям привърженик не толкова на мерките срещу ковид, които често не се спазват, а на масовата ваксинация, която според него е водеща в борбата с вируса. Застъпва тезата, че са нужни не просто стимули за лекарите по време на ковид вълна, а че трябва качествено да се остойности трудът на всички медици на база на определени правила.

 

Иван Шишков - министър на регионалното развитие и благоустройството

Завършва образователна степен магистър по „Архитектура“ през 1990 във ВИАС София. Работил е като проектант в „Интерпроект“ и „Софпроект“. В периода 1992 - 2000 г. е главен архитект на Община Драгоман, от 2002 до 2008 г.  е главен архитект на Район „Банкя“ в Столичната община, а от 2008 до 2021 г.  - на Район „Триадица“. От 2007 г. до 2015 г. е експерт в Комисия по устройство на територията и жилищна политика към СОС.

По време на двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев, е заместник-министър на регионалното развитие. 

Името на арх. Иван Шишков нашумя покрай трагичния инцидент с момчето, което бе убито от токов удар, след като настъпи необезопасен кабел на оживено кръстовище пред болница „Св. Иван Рилски“ в столицата. След спор кой носи отговорност за незаконните обекти и елсъоръженията около болницата - държавните органи или общината, Шишков, тогава главен архитект на район „Триадица“, подаде оставка. 

 

Сашо Пенов - министър на образованието и науката

Адвокат и преподавател по финансово и данъчно право в Софийския универистет. Специализирал е в университета в Хамбург, в Международния център за подготовка на кадри при ОИСР - Виена, в университета в Атина, в университета в Саарбрюкен и в САЩ. Бил е декан на Юридическия факултет два мандата - между 2011-2018, както и член на Консултативния съвет по законодателството при 39-то и 40-то НС, работил е като експерт в Главно управление на данъчната администрация (1989-1990) и ръководител на отдел "Данъчни спогодби" (1992-1994 г.).

От 2002 става член на Правния съвет при президента Георги Първанов. През 2011 г. бе освободен от длъжност, защото се оказа, че е бил адвокат на пивоварна "Леденика" и на свързвания с нея бизнесмен Михаил Михов - Мишо Бирата, по делото за отнетия й лиценз. Като причина бе посочена "изострената обществена чувствителност" по темата, а не наличие на конфликт на интереси. 

Юридическият факултет на СУ, към който Пенов принадлежи, бе един от най-сериозните критици на идеите за атестация на университетските преподаватели и за нови минимални изисквания за академично израстване на досегашния министър на образованието акад. Николай Денков. В този смисъл може да се очаква, че той ще стопира част от предложението от него идеи за реформи в университетите.

 

Николай Милков - министър на външните работи

Завършил е Френската гимназия в София, а висшето си образование получава в Департамента по Международни отношения на УНСС. В държавната администрация започва работа през 1992 г., като първоначално заема различни длъжности на цивилен служител в Министерството на отбраната. След това преминава на работа в Министерството на външните работи. Бил е заместник-министър на външните работи. Бил е посланик на България в Румъния и Канада, генерален консул в Ню Йорк. Понастоящем е извънреден и пълномощен посланик във Френската република и Княжество Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.

 

Крум Зарков - министър на правосъдието

Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София. През 2007 г. се дипломира като магистър в Университета Париж 1 „Пантеон - Сорбона“ в специалност „Международно право и право на международните организации“.

От 2007 г. до 2010 г. се занимава с изследователска и научна дейност в Центъра за изследване и науки в областта на международното публично право на Университета Париж 1 "Пантеон - Сорбона". През 2010 г. постъпва на работа като инспектор – юрист в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.  

Народен представител и член на Комисията по правните въпроси в 44-ото, 45-ото, 46-oто и 47-ото Народно събрание.

Зарков е сред основните опоненти в БСП на лидера Корнелия Нинова и дори щеше да й е конкурент за лидерския пост, ако тя не беше оттеглила оставката си. В правните комисии на различните парламенти Зарков винаги защитава разумни позиции. Не пести критики към главния прокурор Иван Гешев, както и към методите на прокуратурата. Отстоява закриването на спецправосъдието. Затова не се очаква промяна на курса на министерството под негово ръководство.

 

Велислав Минеков - министър на културата

Професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си в Националната художествена академия и специализира в Хамбург, Германия. Преподавател е по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реставрация в България, Германия, Турция и ОАЕ.

Проф. Минеков е граждански и политически активист. Участва в инициативи за промяна на закони в областта на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права.

Министър на културата от май до декември 2021 г. в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Преди това, като член на т.нар. "Отровно трио", той бе едно от водещите лица при протестите срещу ГЕРБ. Напоследък обаче се дистанцира от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. В още по-старата си политическа битност Минеков бе активист на Реформаторския блок и говорител на партията на Миглена Кунева "България на гражданите".

 

Росица Карамфилова-Благова - министър на околната среда и водите

Експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната среда. Повече от 17 години работи в системата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), последователно заемайки експертни и ръководни длъжности – от младши експерт до изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС). Магистър-инженер е по „Екология и опазване на околната среда“ в Химико-технологичен и металургичен университет (ХТМУ) в София. Шеф на Изпълнителна агенция по околна среда от април 2021 г. Член на Борда на директорите на Европейската агенция по околна среда.

 

Явор Гечев - министър на земеделието

По образование е инженер-агроном. През 2001 г. завършва Аграрен университет Пловдив. Първите години от професионалната му биография са на земеделски производител. След това започва да трупа сериозен професионален опит в Държавен фонд „Земеделие“, започва като експерт и стига до поста ръководител на Регионална разплащателна агенция – Пловдив.

От 2013 г. е депутат в 42-ото Народно събрание. През същата година е назначен за заместник-министър на земеделието и храните.

Явор Гечев е третият председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България. Избран е на този пост на 28 юни 2016 г. и го заема до май 2021 г., когато е поканен и впоследствие заема отново поста на заместник-министър на земеделието, храните и горите в двете служебни правителства, назначени от  президента Румен Радев.

 

Никола Стоянов - министър на икономиката и индустрията

Завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дипломиран е в магистърските програми „Европейско и международно търговско право“ и „Немско право за чужденци“ в Мюнхенския университет “Ludwig-Maximilian”. Притежава опит в развитието на стартиращи компании, подкрепа за малки и средни предприятия и инвестициите.

В частния сектор е основал, ръководил и подпомагал множество компании. Бил е съветник в Министерството на икономиката, както и изпълнителен директор на агенция „Насърчаване на малките и средните предприятия“. През 2021 г. е назначен за председател на Съвета на директорите на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, като участва в ръководството на дружеството до средата на 2022 г.

 

Росен Христов - министър на енергетиката

Магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ. Има многогодишен опит в енергетиката, заемайки високи отговорни позиции в международни компании. Работил е за италианската енергийна компания „Енел“, отговаряйки за реструктурирането и интеграцията на придобитите мащабни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия. След това е регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи „Дитсманн“ и ръководи придобиването на „Енергоремонт Холдинг“ в България, на която става по-късно председател на управителния съвет. Интересен детайл е, че компанията "Дитсманн Енергоремонт холдинг" бе избрана за ключов проект в притежаваната от почетния председател на ДПС ТЕЦ "Варна" - договорът е за ремонт на три енергийни блока и е на стойност 11.5 млн. лв..

Росен Христов в последните години се занимава с инвестиции в стартиращи компании с фокус върху зелените технологии.

 

Александър Пулев - министър на иновациите и растежа

Магистър по финанси на Оксфордския университет и бакалавър по информационни системи и финанси на Университета в Мейн, САЩ. Професионалната му кариера преминава през „УниКредит“, където четири години е бил директор „Инвестиционно банкиране“; Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в която шест години е главен банкер; мениджър „Консултации по сделки“ в „Ърнст и Янг“. Работил е в международни компании като „Ситигруп Глоубъл Маркетс“, „Браун Брадърс Хариман“ и „Дженеръл Електрик“.

Бил е заместник-министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

 

Илин Димитров - министър на туризма

Само допреди няколко дни той бе депутат от "Продължаваме промяната" и шеф на комисията по туризъм в парламента. Притежава 3 бакалавърски степени от различни университети и колежи (по управление на хотели и ресторанти, стопанско управление, маркетинг и мениджмънт), магистратура („Стопанско управление“) и докторска степен в направление „Туризъм“. Работи в сектора на туризма от 2000 г., като оттогава до влизането си в 47-то Народно събрание е председател на Варненска туристическа камара.

От 11 години е преподавател в Колеж по туризъм-Варна. От 2008 до 2021 се занимава паралелно с предприемаческа дейност.

 

Весела Лечева  - министър на младежта и спорта

Една от най-успешните ни състезателки в историята на спортната стрелба. Петкратен световен шампион, четирикратен носител на Световната купа. Сребърен медалист от олимпийските игри в Сеул (1988) и Барселона (1992). Завършва Националната спортна академия със степен доктор на спортните науки.

След края на кариерата си се впуска в политиката. Депутат от 39-о, 40-о, 44-о и 45-о Народно събрание от гражданската квота на БСП.
Била е председател на Държавната агенция за младежта и спорта от 2005 до 2009 г., когато това ведомство още не бе със статут на министерство.
След това неколкократно е получавала предложения да стане спортен министър, но досега ги е отклонявала. В момента е президент на Българския стрелкови съюз, след като преди няколко месеца замени на този пост Мария Гроздева.

 

Георги Тодоров - министър на електронното управление

Магистър по право. Професионалната му кариера преминава през Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и частния бизнес.

През годините е бил министър и заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в четири правителства, председател на Управителния съвет на ДП „Пристанищна инфраструктура“, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД, председател на Съвета на директорите на „Български пощи“ АД, заместник-председател на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“, член на Съвета на директорите на „България Еър“ ЕАД и пр.

Като ръководител на "Пристанищна инфраструктура" Тодоров дава без търг поръчката за удълбочаването на плавателните канали на пристанището във Варна на стойност 393 млн.лева. Това става след като Ахмед Доган придоби ТЕЦ-Варна и прилежащия му пристан.

 

Още по темата