Медия без
политическа реклама

Арестът на Борисов и "Барселонагейт" влязоха в отчета на Рашков

Никой не прочете какво има в 470-те тома, които МВР събра по случая с Божков, Борисов, Горанов и Севи, посочи МВР шефът

БГНЕС
Бойко Рашков

Арестът на лидера на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, свързаният с него казус "Барселонагейт", разследването "Хемус" и търговията с гласове, бяха само част от темите по които вътрешният министър в оставка Бойко Рашков се разходи в отчета си днес. Събитието беше обявено като отчет на МВР за първите 6 месеца на годината, но Рашков използва повода, за да се върне назад година, когато стана служебен вътрешен министър, назначен от президента Румен Радев, а след това остана на поста и в редовния кабинет на Кирил Петков.

"Барселонагейт"

Прословутото разследване за къщата в Барселона, по което прокуратурата вече години наред търси има ли пране на пари, свързано с Бойко Борисов, беше споменато от Рашков мимоходом, докато говореше за оградата по границата с Турция, която трябва да спира незаконните мигранти. Рашков разказа как съоръжението е било в окаяно състояние, преди да премине към МВР за стопанисване. После парламентът отдели 5 млн. лв., с които заедно с МО започнахме възстановяването на това съоръжение, посочи министърът. И вметна: "Похарчихме 2 пъти по-малко отколкото бяха изразходваните суми за закупуване на за къщата в Барселона".

"Хемус"

Министърът подчерта, че по негово време начело на МВР "за първи път активно се разследваха престъпления от времето на ГЕРБ, при които се установиха фрапиращи нарушения на закона, престъпни посегателства върху обществени средства с милиарди, осигурени за изграждане и ремонт на пътна инфраструктура, язовирни стени и т.н.". Той посочи, че милиарди са отпускани на фирми, близки до управляващите партии. За делото "Хемус" Рашков отново говори за пари, теглени по странен начин "в чували, сакове и изчезваха в неизвестна на пръв поглед посока". По думите му разследването "Хемус" е много напреднало и той много се надява в близко време да стане известно при кого са попаднали средствата, използвани за лични нужди. "Благодаря на служителите на МВР, че не се притесниха по никакъв начин, че данните сочат за високопоставени лица от предишното правителство", подчерта Рашков. И допълни, че се надява в скоро време подчинената на главния прокурор Национална следствена служба "ще каже своята дума по отношение на някои министри от МРРБ, които не са безучастни към това, за което говоря".

Арестът на Борисов

Министърът в оставка се изнерви, когато бе попитан от журналист дали арестът на Бойко Борисов, обявен за незаконен от съда, е бил грешка. "Въпросът е висящ пред съда", посочи министърът, имайки предвид, че МВР е обжалвало пред втората инстанция решението на Софийския районен съд. Справка на "Сега" показа, че административният съд в София е заседавал по делото на 17 юни и тогава е обявил, че ще се произнесе в срок, което още не е сторил.

"В тази сграда (националната полиция, бел. ред.) се намират служителите, които месеци наред загубиха по случая с Божков, Борисов, Горанов и Севи. Месеци наред събираха необходимите данни. И след като събраха 470 страници и тия данни, които има в тези томове, заминаха за прокуратурата и съда. И никой не ги прочете до този момент", подчерта още Рашков. По думите му нито едно длъжностно лице от ръководството на МВР, още по-малко министърът, са се намесвали в разследването. 

Купуването на гласове

Рашков за пореден път посочи, че МВР успешно се е противопоставило на купуването и продаването на гласове. И цитира наблюдатели, според които криминалният вот е снижен с 380 000 гласа. Той за пореден път посочи, че ГЕРБ и ДПС са купували гласове.

"Чуваме и злонамерени твърдения за реформата в МВР. А успехите са значителни", каза министърът.