Медия без
политическа реклама

Износът на "Газпром" се срина с над 30%

Газовият гигант отново отчита свиване на производството

01 Авг. 2022
ЕРА/БГНЕС

Употребата на "Газпром" като геополитическо оръжие на Кремъл продължава да носи проблеми на предприятието. 

Руският енергиен гигант разкри в свой предварителен доклад в понеделник, че в периода от януари до юли производството на газ е намаляло с 12% спрямо същия период на предната година., съобщи БНР 

Компанията отчита 2% спад на търсенето на газ на вътрешния пазар, а  износът за страните извън Общността на независимите държави (ОНД) се е свил с 34,7% на годишна база.

Особено драматичен е сривът на доставките за Европейския съюз, като предварителните данни сочат, че потреблението на руския газ в ЕС е паднало с  35 млрд. куб м спрямо седемте месеца на 2021 г. 

"Газпром" се опитва да компенсира загубите на пазари на стария континент с износ за други дестинации. Така експортът за Китай е нараснал с над 60%, но въпреки този рекорд продажбите на газовия гигант вървят надолу.  Намаляването на продажбите означава, че "Газпром" трябва да затваря находища. А възобновяването на експлоатацията на "консервирани" находища е скъп и технически труден процес.

 

Изпълнявайки решенията на Кремъл, предприятието не работи като нормално акционерно дружество, а се ползва като инструмент за натиск срещу "неприятелските държави".  В последните седмици тактиката на Москва става все по-очевидна с въртенето на крана на "Северен поток"  - Кремъл си измисля различни поводи да спира и ограничава доставките за европейските държави в отговор на санкциите, наложени от ЕС на агресора Русия. 

 

Междувременно стана ясно, че "Газпром" не е резервирал допълнителен капацитет за транзит на газ през газопропусквателния пункт "Суджа" в Украйна или през пункта Велке Капушани от Украйна към Словакия за четвъртото тримесечие на настоящата година. Това показват резултатите от проведените търгове.

Ключови думи:

Газпром, износ, срив

Още по темата