Медия без
политическа реклама

Селекционерът на волейболистите подава оставка след фиаското

България зае 20-о място на световното първенство - ново рекордно ниско класиране за тима ни

01 Септ. 2022Обновена
FIVB
Селекцията на Николай Желязков зае най-ниското място за България във всичките ѝ участия на световното първенство по волейбол.

Селекционерът на националния отбор по волейбол Николай Желязков е готов да напусне поста след фиаското на световното първенство в Полша и Словения. Това обяви самият треньор при завръщането на тима ни днес.

"Ще подам оставката си пред Управителния съвет на българската федерация по волейбол. Смятам, че така е редно. Не съм мислил какво ще правя, ако оставката ми не бъде приета и в момента не мога да мисля за това. Смятам обаче, че това трябва да направя", заяви 52-годишният наставник на летище "София".

Българският национален отбор се нарежда на 20-о място в крайното класиране на Мондиал `22. Това стана ясно след изиграването на всички мачове от груповата фаза и оформянето на двойките за 1/8-финалите.

В своята група С в Катовице селекцията на Желязков допусна три загуби - срещу шампиона и съдомакин Полша (0:3), срещу финалиста в Лигата на нациите САЩ (0:3) и срещу тоталния аутсайдер Мексико (2:3).

Мъжкият национален отбор допусна една от най-срамните загуби в цялата история на българския волейбол.

Благодарение на спечелената точка в заключителния мач тимът ни се спаси от още по-незавидна позиция сред 24-те участника. По-слабо от нашите волейболисти се представиха само съставите на Катар, Пуерто Рико, Камерун и Китай, които завършиха с нулев актив.

Класирането е най-ниското за България в цялата история на световните първенства. Страната ни е рекордьор по брой участия в шампионата на планетата заедно с Русия (СССР) - с по 19 от 20 проведени турнира. Най-ниската ни позиция досега беше 13-о място - през 2002 и 2014 г.

Като победители в шестте групи на Мондиал `22 завършиха Сърбия (А), Бразилия (B), Полша (C), Франция (D), Италия (E) и Нидерландия (F). Вторите позиции, също даващи директно право на участие в елиминациите, заеха съответно Украйна, Япония, САЩ, Словения, Турция и Иран. Местата в Топ 16 допълниха най-добрите четири тима, останали на трето място - Аржентина (F), Куба (B), Германия (D) и Тунис (A).

Осминафиналите започват в събота (3 септември), като ще се играят по два мача на ден в Гливице и Любляна до вторник (6 септември). Четвъртфиналите са на 7-8 септември също в полския град и словенската столица, а Финалната четворка е на 10-11 септември в Катовице.

1/8-ФИНАЛИ НА МОНДИАЛ `22

Полша - Тунис 4.IX
САЩ - Турция 4.IX

Сърбия - Аржентина 6.IX
Бразилия - Иран 6.IX

Словения - Германия 3.IX
Нидерландия - Украйна 5.IX

Италия - Куба 3.IX
Франция - Япония 5.IX

 

Още по темата