Медия без
политическа реклама

Във волейбола вече мислят за олимпиадата - през 2028 г.

Мартин Стоев ми каза, че може да класира отбора за Ел Ей, обяви шефът на федерацията

05 Септ. 2022
БГНЕС архив
Мартин Стоев изглежда вече се е разбрал с Любомир Ганев (на заден план) да се завърне начело на българския национален отбор по волейбол и да опита да го класира на олимпиада за първи път след игрите в Лондон `12.

Макар оставката на селекционера Николай Желязков засега дори да не e приета, президентът на волейболната федерация (БФВ) Любомир Ганев на практика вече съобщи кой ще е следващият треньор на мъжкия национален отбор на България. Още в първите дни след провала на тима ни на световното първенство в Полша и Словения мнозина специалисти посочиха като фаворит за поста Мартин Стоев, който в момента води младежите до 20 г.

Шефът на БФВ пък директно потвърди, че вече е провел разговор с бившия си съотборник в националния тим, който води А отбора в периода 2005-2008 г. И стана ясно, че двамата са обсъждали и конкретни цели в близко и по-далечно бъдеще.

"Говорил съм си с Мартин Стоев. Той каза, че не може да направи така, че да класира отбора за Париж 2024, но може за олимпиадата в Лос Анджелис 2028. Има си задачи, които трябва да направи. Той иска да си извърви пътя с децата, които готви в момента и постигнаха страхотни резултати. Надяваме се на това европейско първенство да бъде там, където му е мястото", заяви Ганев пред БНТ.

Селекционерът на националния отбор по волейбол Николай Желязков е готов да напусне поста след фиаското на световното първенство в Полша и Словения. Това обяви самият треньор при завръщането на тима ни днес.

Относно подадената оставка от Желязков той коментира, че тя ще бъде разгледана на заседание на Управителния съвет. От останалите му реплики обаче стана ясно, че решението ще бъде само формалност.

"Ще имаме УС и ще разгледаме оставката на Николай Желязков. Ако ще има избор на нови треньори, трябва да се направи конкурс. Ще се даде достатъчно време кандидатите да се подготвят и след това, когато изтече срокът, пак ще се събере УС, за да разгледа кандидатурите. В Управителния съвет сме 25 души. Те ще гласуват и ще видим", каза Ганев.

Той анализира и трагичното представяне на "трикольорите" на Мондиал `22. Според него разгромните загуби от Полша (0:3) и САЩ (0:3) и срамният обрат срещу Мексико (2:3) се дължат както на малшанс, така и на регламента на турнира.

Мъжкият национален отбор допусна една от най-срамните загуби в цялата история на българския волейбол.

"На това световно изиграхме три мача. В първия мач поляците ни превъзхождаха. Срещу САЩ играхме срещу равни. Можехме да спечелим третия гейм и нещата щяха да станат други. Срещу Мексико гонихме задължителна победа с 3:0, но дойде загубата на гейма и психологически нещата рухнаха. От 20 световни първенства сме участвали 19 пъти. Винаги групите са били четири по шест отбора - пет мача. Дори да направиш грешка, имаш опции да се оправиш. В тази група с Полша и САЩ нормално е да допуснеш загуба. От един слаб мач не трябва да се правят изводи. Бях с тези момчета през цялото време на подготовката. Когато видиш, че ти се изплъзва всичко, е нормално да се поддадеш психически", обясни президентът на федерацията.

Легендата на българския волейбол говори и за това колко важна е ролята на лидерите в отбора. Ганев заяви, че догодина нито един състезател не бива да пропуска турнири, визирайки решението на Цветан Соколов и Тодор Скримов това лято да си вземат почивка за Лигата на нациите.

"Нормално е по-опитните състезатели да бъдат тези, които да водят отбора. За съжаление, двамата ни най-опитни състезатели тази година почиваха във VNL. Мисля обаче, че за следващата година всеки един от състезателите трябва да бъде от първия ден с отбора. Следващата година е много важна, защото е предолимпийска. Предстоят ни европейско първенство и веднага след това олимпийска квалификация", посочи Любомир Ганев.

Казват, за умрелите - или добро, или нищо. И понеже българският волейбол е мъртъв на международната сцена, това прави почти непосилни разсъжденията на глас върху участието на мъжкия национален отбор на световното първенство в Полша и Словения.

Още по темата