Quantcast
Близо милион руснаци взели визи за ЕС от началото на 2022 г. | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Близо милион руснаци взели визи за ЕС от началото на 2022 г.

552
 Илияна Кирилова
От началото на годината 60 000 руснаци са посетили България, като повечето от тях имат имоти по нашето Черноморие.

963 189 граждани на Руската федерация са взели виза за влизане в страни от Евросъюза за първите 8 месеца на годината. Това обяви официалният представител на ЕК по вътрешната политика Анита Хипер, пише Politico.

Данните на британското издание Financial Times показват, че около 700 000 от тях са влезли в ЕС след 24 февруари. Основно те са заминали като туристи за Полша, Естония, Литва, Латвия и Финландия.

В последния ден на август ЕС прекрати споразумението  за улеснено издаване на визи за руските граждани. Това води до съкращаване на броя на издадените визи, таксите за тях се вдигат и сроковете за разглеждането на исканията също нарастват. Освен това ЕС представи на всяка отделна страна членка правото да регулира преминаването през своите граници. На Еврокомисията е възложено да даде предложения как да се постъпва с руснаците, имащи вече издадени дългосрочни визи. По този повод Жозеп Борел, отговарящ за външната политика на ЕС, коментира, че обстоятелството, че някой има виза, не означава, че автоматично ще бъде пуснат. 

В края на миналата седмица стана известно, че България ще увеличи цената на визите за руски туристи от 35 евро на 80 евро. Служебният министър на туризма Илин Димитров обясни пред БНТ, че досега руснаците са ползвали облекчение, което ще отпадне. “Няма как да се забрани да влизат руснаци, но визата им ще се оскъпи. Това е решение на ЕС, с което ние не сме напълно съгласни, но като членове на съюза, ще трябва да се съобразим", каза Димитров.

Министърът на туризма съобщи, че над 60 000 руснаци са посетили страната ни от началото на годината въпреки липсата на преки полети след руската агресия срещу Украйна. Над 70% от тях са собственици на ваканционни имоти по морето.

Още

Опитите за заобикаляне на руските санкции стават престъпление в ЕС

28.11.2022

1237
Англия планира ограничения за чуждестранни студенти и близките им

25.11.2022

3371
ЕС прие "пътна карта" срещу скок на цените на енергията

21.10.2022

1251