Медия без
политическа реклама

Скандал за измама срещу световния шампион разтърсва шахмата

Магнус Карлсен се оттегли от турнира в Сейнт Луис и пусна многозначителен туит след загуба от 19-годишен американец

chess-news
Магнус Карлсен никога не се отказваше от турнирите, независимо от своето представяне там

Серията от 53 поредни партии без загуба на Магнус Карлсен бе прекратена сензационно, след което световният шампион по шахмат направи ход, който индикираше, че нещо не е наред. Норвежецът загуби от 19-годишния американски гросмайстор Ханс Моке Нийман на престижния турнир "Синкфийлд къп" в Сейнт Луис, а после обяви, без никакви обяснения, че се оттегля от надпреварата. Светът на шахмата бързо прочете между редовете...

"Според мен Магнус смята, че Ханс вероятно мами", заяви световният №6 в ранглистата Хикару Накамура (САЩ), като добави, че това обвинение остава "недоказано".

След оттеглянето на Карлсен обаче пламна горещ скандал, по който липсват подробности, а има само спекулации.

Норвежецът - безспорният най-добър шахматист в света, не каза нищо публично, освен един не чак толкова криптиран за обществеността туит, с който знаменитият футболен треньор Жозе Моуриньо веднъж протестира срещу изхода на един мач. Португалецът тогава каза: "Ако говоря, ще имам големи проблеми". Говорителят на Карлсен също отказа коментари.

Нийман категорично отрече да е мамил някога на шахматната дъска, но също така призна, че преди е правил това в партии онлайн.

Междувременно организаторите от шахматния клуб в Сейнт Луис въведоха допълнителни протоколи за сигурност на "Синкфийлд къп". Но пък техните проверки, включващи преглед на видеоизлъчването от партията Карлсен - Нийман от страна на водещия шахматен детектив Кенет Ригън от университета на Бъфало, не откриха нищо нередно.

Скандалът обаче набра такава голяма скорост, че топ гросмайсторите започнаха да взимат страна. В единия лагер са шахматните професионалисти, които приемат обвинението и скачат в защита на Карлсен. В другия са играчите, които гледат на всичко като на лов на вещици.

Един от водещите гросмайстори - петият в световната ранглиста Уесли Со (САЩ), каза, че не го хваща сън заради тази драма. Друг - руснакът Ян Непомняшчи (№3), заяви, че пълното изкореняване на измамите изисква извънредни мерки като "играене голи в заключена стая", за да е абсолютно сигурно, че никой не носи тайни зумери или други устройства.

"Не виждам как ще стане това", добави Непомняшчи, който бе последният претендент за световната титла на Карлсен и загуби от него с 3,5:7,5 точки през 2021 г. Руснакът изрази голяма изненада от победата на Нийман над шампиона, наричайки я "повече от впечатляваща". Впрочем Непомняшчи е отново претендент за световната титла, но Карлсен отказа да я защитава срещу него с мотива, че вече не е мотивиран и няма какво повече да постигне:

Недосегаемият Магнус Карлсен се отказа доброволно от световната титла в шахмата. годишният норвежец, който притежава короната неизменно от 2013 г. и я защити успешно четири пъти, обяви, че няма да вземе участие в мача през 2023 г. Не съм мотивиран да играя в още един мач.

Най-известният шахматен скандал за измама в близкото минало е Тоалетният скандал през 2006 г., когато екипът на световния шампион Веселин Топалов обвини претендента Владимир Крамник (Рус), че подозрително често посещава тоалетната по време на партиите за титлата, стигна се до претърсване на съблекалните за скрити кабели и електронни устройства. 

Подобни действия започнаха още в деня след победата на Нийман над Карлсен (при това с черните фигури, с които по принцип се счита, че се играе по трудно). 

Шахматистите разбраха, че се случва нещо, когато пристигнаха в залата и видяха повишените мерки за сигурност, въведени от нарочен арбитър срещу опитите за измами. Тези мерки включваха забавено с 15 минути излъчване на партиите - тактика, която затруднява получаването на външна помощ от играчите. Правеше се допълнително сканиране за подозрителни радиовълни, а всички играчи, включително и Нийман, бяха претърсени с метал детектор.

В същия този ден Карлсен взе безпрецедентното си решение да се оттегли от турнира и туитна клипа с Моуриньо. Всички разбраха какво цели с това.

Междувременно думите на Нийман преди и след оттеглянето на Карлсен бяха внимателно анализирани. Преди да гръмне скандалът, 19-годишният шахматист приписа победата си на "нелепо чудо", включващо добрата му подготовка за откриващия план за игра на Шахматния Моцарт.

"Сигурно е неловко за световния шампион да загуби от мен - допълни тогава Нийман, който е най-ниско ранкираният участник на "Синкфийлд къп" (№49 в ранглистата, с индивидуален коефициент ЕЛО от 2688, при 2861 на Карлсен). - Чувствам се зле заради него."

След оттеглянето на световния шампион, Нийман каза, че му е трудно да вникне в "много странната" ситуация. В същото време познавачите на шахмата започнаха да казват на глас това, което всички подозираха. Накамура, който прави невероятно популярни шахматни клипове, директно сподели подозрения в едно от онлайн излъчванията си. Дори и един от шефовете на международната федерация FIDE, тактично се намеси.

"Без значение как се представя в турнирите, Магнус Карлсен никога не ги напуска. Сигурно е имал убедителна причина или поне вярва, че има такава - туитна генералният директор на FIDE Емил Сутовски. - Не го наричайте неудачник или неуважителен."

Ден по-късно, когато спекулациите се разпространиха в шахматния свят и в норвежките медии, Нийман се защити и нападна критиците си. Той обаче потвърди, че в миналото е мамил в онлайн партии. Но добави, че никога не го е правил в реални срещи с противник на дъската пред себе си.

"Казвам на света, защото не желая никакви погрешни впечатления, нито слухове. Никога не съм мамил в партия шахмат с противник пред себе си", заяви Нийман. Той разкри обаче, че отново е получил забрана да участва в партии на портала Chess.com.

Hans Niemann talks to Alejandro Ramirez after a draw with Dominguez during the fifth round of the 2022 Sinquefield Cup. Hans defends himself on rumors of che...

Скандалът идва след масовия шахматен бум по време на пандемията от COVID-19, когато се проведоха много онлайн турнири с високи залози, принудили организаторите да намерят нови начини за гарантиране на честна игра. Платформи като Chess.com усилиха защитните си алгоритми, за да намерят начин да възпрат подозрителната игра както от редови шахматисти, така и от гросмайстори. Освен това най-големите онлайн турнири прилагат и допълнителни мерки като забавено излъчване на партиите, инсталиране на камери в домовете на играчите и задължително споделяне на екраните.

Сега, когато повечето турнири отново се играят лице в лице, възникват въпроси за това дали традиционната форма на шахматната игра е изостанала от своя онлайн братовчед и така е създала повод за подозрението, което обхвана шахматния свят след случката в Сейнт Луис.

"Може да се твърди, че в някои отношения шахматът извън дъската е по-малко сигурен", казва по този повод Дани Ренч, главен директор по шахматните въпроси на Chess.com.

Още по темата