Медия без
политическа реклама

Зърнопроизводители протестират срещу евтиното украинско зърно

Твърдят, че е третирано със забранени препарати, но БАБХ отрича

14 Септ. 2022ОбновенаВАСИЛ НАНЧЕВ
ЕПА/БГНЕС
Земеделците са и против определени условия в "зелената" сделка

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) започна днес протести в редица градове. На специална пресконференция председателят на НАЗ Костадин Костадинов, каза, че засега машини са изкарани само в други градове на страната, а в София - не. По думите му това е предупреждение към властта да се съобрази с исканията на зърнопроизводителите. "Следващите действия ще включват докарването на земеделска техника и в София и по граничните пунктове на страната", закани се той.

Според официалната им позиция на фермерите недоволството им е заради липсата на ефективни действия от страна на държавата за защита на българското зърнопроизводство във връзка със засиления и, според тях, безконтролен внос на зърно от Украйна, който правел трудно оцеляването им на пазара. Земеделците настояват за забрана на вноса на зърно и маслодайни култури, третирани със забранени за ЕС препарати.

Всъщност Агенцията по безопасност на храните вече  опроверга мита за безконтролния внос от Украйна, като обясни, че всяка партида вносно зърно  си има сертификат за качество и минава през фитосанитарен контрол. 

Костадинов каза още, че другата основна причина за искането за забрана на вноса от Украйна е подбиването на цената на българските зърнопроизводители. „Към момента този импорт се използва у нас основно за потребление, въпреки наличието на достатъчно родно производство, отговарящо на високите изкисквания за качество“, добави браншовикът. Той посочи примери за резултатите от тайно взети проби от украинския внос, показващи, че не е годен за употреба. Според него у нас се доставя основно старо зърно с ниско качество. Костадинов смята, че българските зърнопроизводители са изправени пред фалити, особено по-малките, които нямат складове и сега при високото предлагане са принудени да продават продукцията си на безценица. По думите му, вносът от Украйна минава през поне 7-8 фирми и „не може да му се хване краят“.

Изпълнителният директор на НАЗ Наталия Шукадарова заяви, че през нашата страна трябва да остане само транзитът на зърно от Украйна. Тя добави, че се иска и активирането на извънредни мерки срещу смущенията в пазара и използването на резерва за кризи в ЕС. Според нея еконтролираното качество на украинския внос на зърнени и маслодайни култури е заплаха за здравето на българските потребители. „Реализирането им в преработвателната ни индустрия не води до поевтиняване на хранителните стоки, а единствено до влошаване на тяхното качество“, смята Шукадарова.

Три месеца след като управляващите обещаха да направят проверки за опасно зърно по складовете, резултати все още няма.

Протестът на земеделците е насочен и срещу "зелената сделка", която допълнително оскъпявала продукцията им, а освен това създавала "безумни неща, които са неизпълними към този момент". Българските фермери ще искат от ЕС преразглеждане на изискванията за намаляването на използването на препарати за растителна защита. Причината е, че у нас то е доста под средното ниво за Евросъюза. Според фермерските организации от нас сега се иска свиването да е с 35%. При малките количества в България прилагани у нас в земеделието (малко над 8 кг на декар) има риск земеделските култури да останат без растителна защита.

Протестните шествия със земеделска техника са в градовете Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

Днес  представителите на зърнопроизводителите се срещнаха със служебния земеделски Явор Гечев и му връчиха декларацията с исканията си.

Зърното, внесено в България в последните месеци е със сертификати за качество и минава на фитосанитарен контрол, съобщиха за „Сега“ от земеделското министерство. Шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф.

В ЧЕХИЯ 

Чешките фермерски организации планират да проведат масови протести срещу новата Обща селскостопанска политика в четвъртък, деня, в който Прага ще бъде домакин на неформална среща на министрите на земеделието на ЕС, съобщава Euroactiv. Протестът ще се състои пред Конгресния център, където ще заседават министрите и е организиран от Аграрната камара на Чехия и Земеделския съюз на Чешката република. Към групата няма да се присъединят дребни фермери, които са доволни от новите правила на ОСП, които според тях са в полза на семейните ферми. От началото на годината представители на големите стопанства протестират срещу решението по-голяма част от субсидиите да бъдат прехвърлени към по-малките фермери. Те критикуват така нареченото преразпределение, което е част от чешкия стратегически план за ОСП. В публикацията обаче не се споменава за недоволство срещу вноса от Украйна.

 

ОТЗВУК

В основата на протеста са агромилионерите, получаващи огромни субсидии и често наричани от медиите "зърнен октопод". Така смята известният специалист по публични комуникации Любомир Аламанов. Ето как описа той на страницата си във Фейсбук недоволстващите, които излязоха днес да блокират пътища с тракторите си: 

"40-50 човека, едри земевладелци, ама много едри, наричани от хората ласкаво "зърнари", обединили огромни масиви земя, произвеждащи огромни количества зърно, продаващи тези огромни количества зърно на пазарни цени в цял свят, но получаващи субсидии по европейски програми, огромни субсидии заради огромните си земи, толкова огромни, че източват огромна част от всичи селскостопански фондове, които по принцип са предназначени за местни производители, които произвеждат и се опитват да реализират на местна почва, но до тях не стига почти нищо, защото огромната част от парите отиват именно за зърнарите, и цялата тази схема е реализирана с благосклонното усмихване на герберите, които планираха и програмираха как да се структурират средствата на евро-субсидиите, и целенасочено са оставили такова фрапиращо неравенство, въпреки непрекъснатите протести на всички други производители в селското стопанство, даже при избухването на Ковид-пандемията и първото затваряне, тогавашната министърка Танева, която стана известна с "тихо, не казвайте за проблемите, за да не спрат финансирането", 

 

та тя притискаше търговските вериги да субсидират

 

българските производители, но не даде и дума да се каже за преоформяне на метода на разпределение на субсидиите, и зърнарите продължиха да взимат огромни суми, докато останалите фалираха или бяха близко до това, 

 

та тези едри земевладелци, които се възползват

 

от всички пазарни механизми да си продават продукцията на най-високи цени, а успоредно с това искат да получават огромни субсидии все едно са бедни краставичари, и не знаят какво да си правят парите, създават нова класа супер-субсидирани милионери капиталисти, с явна политическа протекция, което сякаш е още една иновация и изнасилване на правилата от българския политически гений, както стана с раздавалките по ин-хаус процедурите, 

 

та същите тези субсидирани милионери, 

 

не искат да позволят да се внесе евтина пшеница от Украйна, и с това да спадне чувствително цената на хляба у нас, а и да се помогне на нападнатата страна, пък и ще се разбере как един сектор държи цените си много високи, което навежда на идеята на огромен картел, но няма кой да го провери, защото органът, който трябва да направи проверката, е КЗК, същата КЗК, на която ГЕРБ увеличиха мандата, и се председателства от една майка на един депутат от ГЕРБ и същата КЗК се занимава предимно да тормози фирми, протестиращи срещу Борисов,

 

та същите тези зърнари, създадени и съществуващи при всичките тези условия,

 

сега протестират и не дават да се внася евтино зърно от Украйна, така ли? Субсидирани и от нашите данъци олигарси-милионери не дават държавата да внесе по-евтино зърно, за да могат хората да си позволят повече храна в кризата, така ли?

Няма такава наглост..."

 

ОЩЕ ЕДНО МНЕНИЕ ОТ ФЕЙСБУК

За житото от Украйна Преслав Ст Георгиев информира следното:

В същото време анализите показват, че нашата реколта е над 80% IIБ група, което е фураж. Още над 10% са IIА група и под 7-8% са I група - хлебна пшеница. Фактически, би било добре част от него да остане тук.

Освен това да си кажем и една друга истина – в количествата #UA зърно поне 1/3 не са мека пшеница. Там гледат лимец, спелта и твърда пшеница, които тук почти нямаме. Но имат добър пазар в по-богатите държави не само в средиземноморието. Така че това е транзит, който не ни касае.

 



 

Още по темата