Медия без
политическа реклама

Пак ще разговаряме с шведите за "Грипен"

16 Септ. 2022
Pixabay

Служебното правителство започва преговори с Франция и Швеция за доставка на военни самолети, съобщи военният министър Димитър Стоянов в предаването "Преди всички" на БНР.

За периода от 2023 до 2025-2026, когато трябва да дойдат и да бъдат въведени в експлоатация първите изтребители F-16, България се нуждае от самолети за ВВС. Наличните МиГ-ове са в края на експлотационните си възможности и се разговаря с Полша за техния ремонт. Разговорите с полската страна са "интензивни и обнадеждаващи", заяви Стоянов. Полските представители са поканени да дойдат в България. Има заделени средства - над 40 млн. за закупуването на 2 двигателя и ремонта на други 6.

За да се запълни празнината във ВВС се търсят и други самолети. "Изпратени са писма до доста страни, има отговори от Франция и Швеция. Френската делегация ще бъде днес в МО, а шведската ще бъде у нас на 20 септември. Чакат се още отговори от САЩ и Израел", заяви военният министър.

Така служебното правителство днес се връща към решението на служебното правителство през 2017 /и двете на президента Радев/ - да се търси закупуване на шведските изтребители "Грипен". През 2017 г. такова решение бе взето, но след това отменено от третия кабинет на Бойко Борисов. След това София плати за американски изтребители, които още не е са произведени.

 

Ключови думи:

Грипен

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?