Медия без
политическа реклама

ЦИК излезе с половинчато решение за избирателите в карантина

Болните от ковид ще гласуват, ако в общината им има мобилна секция за трайно увредените гласоподаватели

23 Септ. 2022ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

След дълго умуване Централната избирателна комисия (ЦИК) излезе с половинчато решение по казуса с гласуването на избирателите, които са поставени под карантина или в изолация заради ковид. Те ще пуснат бюлетина чрез подвижните избирателни секции, образувани за избирателите с трайни увреждания, които не могат да напускат домовете си. Мярката беше определена с решение на комисията вчера.

Сега въпросът е дали тези секции ще бъдат достатъчни. По принцип подобни секции се образуват, след като в дадена община са подадени поне 10 заявления за гласуване от избиратели с увреждания. Това означава, че ако в общината няма толкова заявления, от това ще пострадат избирателите в карантина, които ще останат без възможост да гласуват. На практика ЦИК си измива ръцете, тъй като в оставащото малко време до изборите няма начин да се излезе с друго, по-добро решение.

Засегнатите от ковид също сега трябва да подават заявления за гласуване до общината си - чрез пълномощник или чрез интернет страницата на общината, без да се изисква електронен подпис. Срокът за това започва да тече от 26 септември, понеделник, и продължава до изборния ден включително. Очевидно те ще трябва предварително да се осведомят дали там, където живеят, въобще ще има мобилна секция. Чиновниците ще ги дописват в списъка за гласуване с такива секции след проверка в съответната регионална инспекция. Кметовете на общините, в които има подвижни секции, ще определят със заповеди времето за гласуване на двете групи избиратели: тези с трайни увреждания и тези в карантина. На членовете на секциите ще се осигурят лични предпазни средства от общинските администрации за сметка на държавния бюджет.

КАЗУСЪТ

Така, в крайна сметка, остава реална опасността много избиратели, намиращи се под карантина на 2 октомври заради ковид, да не могат да гласуват на предсрочните избори, които ще се проведат тогава. В основата на проблема е, че законовите разпоредби, които уреждаха начина им на гласуване, вече не действат, а нова процедура, която да ги замести, няма.

На въпрос на "Сега" по темата здравният министър Асен Меджидиев прехвърли отговорността на ЦИК. "Отговорност на МЗ са единствено заповедите за въвеждане на противоепидемични мерки. Към настоящия момент в страната са въведени противоепидемични мерки с препоръчителен характер - за спазване на физическа дистанция, проветряване и дезинфекция", посочи той.

До решението, което взеха вчера, изборните комисари се оправдаваха за бездействието си с празноти в закона. От комисията обясниха пред "Сега" в сряда, че нямат правната възможност да организират подвижни избирателни секции, които да обслужват отделно избирателите под карантина и в изолация, както правеха по време на избори в условията на пандемия. Причината е, че вече няма обявена извънредна епидемична обстановка.

Според закона за извънредното положение, който действаше при пандемията, ЦИК определяше организацията на изборите и гласуването на избирателите, когато страната се намира в извънредна епидемична обстановка. Конкретно, затворените у дома гласоподаватели гласуваха с подвижни избирателни кутии. Цялата процедура, по която се случваше това, се определяше със специално решение на ЦИК.

Сега обаче комисарите не можеха да използват същия подход. Извънредната обстановка беше отменена, а с това се прекрати и действието на разпоредбите на закона за извънредното положение, засягащи изборите. Защо здравните власти и изборната администрация не са се подготвили за тази ситуация, като разработят своевременно нова процедура за действие - това никой не желаеше да коментира.

Още по темата