Медия без
политическа реклама

Демерджиев обяви масова чистка на шефове на столични РПУ-та

Сменени са и директорите на ОДМВР в Пловдив и Кюстендил

24 Окт. 2022Обновена
Булфото
Иван Демерджиев

Директорите на седем от деветте районни полицейски управления в София, както и на две областни дирекции - в Пловдив и Кюстендил, ще бъдат сменени, обяви вътрешният министър Иван Демерджиев пред журналисти. Причината за рокадите е анализ, който е показал лоша дисциплина и липса на контрол в столичната полиция. "Хората, които ще сменим, не са правили полицейски чадър над никого, но не са създали нужната организация на работа, за да не се стига до случая с Георги Семерджиев, както и до катастрофата на Околовръстното в София", обясни министърът.

Във Второ РУ на СДВР Венелин Станков ще бъде сменен от Иван Дойчев, разузнавач, втори сектор от противодействие на криминалната престъпност. В 3-то РУ Александър Александров ще бъде сменен от Ивайло Величков от Икономическа полиция СДВР. В 4-то РПУ Румен Костадинов ще бъде сменен от Кристиан Тонев от 1 РУ. В 5-то РУ на мястото на Мариета Иванова ще бъде назначен Пламен Максимов от 5 сектор от „Криминална” в СДВР. В 6-то РУ на МВР на мястото на Делян Гешев ще бъде назначен Пламен Колев. В 7-мо РПУ на мястото на Ани Петрова ще бъде преназначен Радостин Ангелов. В столичното 8-мо РПУ на мястото на Валери Симеонов ще бъде назначен Светослав Стойков.

"Макар част от тези хора да са добри професионалисти, те нямат необходимите ръководни качества, защото не са упражнявали контрол", уточни Демерджиев. Не става въпрос за дисциплинарни наказания, като сменените кадри ще бъдат назначени в други структури на МВР. Новият екип, който се назначава, е изцяло решение и предложение на ръководителя на СДВР Калоян Милтенов. 

Освен това са сменени и шефовете на областните дирекции в Пловдив и Кюстендил. Директорът на ОДМВР - Пловдив Димитър Балев е подал молба за освобождаване поради лични причини. Този на ОДМВР-Пловдив Светослав Григоров обаче е сменен заради среща с политически лица. "Срещал се е с представители на ГЕРБ. Питайте го него каква е била целта на срещата. Била е преди изборите", уточни министърът.

Шефът на Националната полиция Венцислав Кирчев е сменен, съобщава Би Ти Ви. За временен шеф е определен Атанас Илков, който досега беше заместник, а преди това беше и шеф на РДВР-Пловдив.

НАРКОТИЦИ

Според Иван Демерджиев не е вярна тезата, че наркотичните тестове са неточни. Въпреки това той посочи, че за да се установи конкретният произход на наркотични вещества в кръвта, трябва да се направи кръвно изследване. По думи на министъра се очакват промени в наредбата, които да позволят да се извършват кръвни тестове във всяка областна болница. "Идентифицирахме този проблем като драстично намалихме срока за провеждането на кръвен тест. От януари 2023 г. влиза в сила наредба, според която МВР ще тества и полицаи, които не шофират, за наличието на наркотици в кръвта", обяви той.

 

АРЕСТ

Съдът остави в ареста Георги Семерджиев, който е обвинен за катастрофата на бул. "Черни връх" в София на 5 юли, която отне живота на две жени.

Семерджиев не дойде в съдебната зала, предаде БГНЕС. В молба до съда е посочил, че има "влошено здраве". Адвокатът му, обаче заяви, че неговият клиент му казал, че не желае да присъства.

Съдебният състав прие, че има достатъчно и при това убедителни доказателства, че Семерджиев е автор на петте престъпления, за които е обвинен. Той е с висока степен на обществена опасност и ако е на свобода, може да се укрие, както и да извърши други престъпления.

Семерджиев е бил дрогиран зад волана, управлявал е мощния си джип със скорост повече от три пъти над разрешената, автомобилът му е бил с чужди регистрационни номера и е предизвикал катастрофа на бул. Черни връх, при която са загинали две млади жени, заключи съда. В автомобила му са открити стоп палка, нож и маска.

Още по темата