Медия без
политическа реклама

София отбеляза 250 дни война в Украйна с "Четем за свободата"

Заглавия на книги за антиутопичната действителност на социализма са изписани пред Паметника на съветската армия

31 Окт. 2022Обновена
БГНЕС

Артистична инсталация "Четем за свободата" нареди Столична община на стълбите пред Паметника на съветската армия в центъра на София. Общото между заглавия на книгите е, че те са посветени на антиутопичната действителност на социализма. Събитието бележи 250-ия ден от началото на т.нар. "специална военна операция" на Русия в Украйна.

В книжните заглавия са включени "1984" на Джордж Оруел, "Всичко свое нося със себе си" на Херта Мюлер, "Задочни репортажи за задочна България" на Георги Марков, "Русия на Путин" на Анна Политковская, "Книга за смеха и забравата" на Милан Кундера, "Архипелаг ГУЛаг" на Александър Солженицин, "Пътувания из Украйна и Русия" на Йозеф Рот, "Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков, "Време секънд хенд" на Светлана Алексиевич и др.

В литературното четене с избрани откъси се включиха зам.-кметът на Столична община Мирослав Боршош, както и писателите Георги Господинов, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Георги Бърдаров, проф. Амелия Личева, Светлозар Желев.

 

РЕАКЦИЯ

След като от Столична община обявиха инициативата, общинските съветници на БСП в София съобщиха, че са внесли питане до кмета Йорданка Фандъкова във връзка с "Четем за свободата". Социалистите искат да знаят колко струва реализацията на идеята. "За пореден път Столична община взима спорни решения, които разделят софиянци. Подобни акции не са еднозначно приемани от гражданите. Затова съвсем резонен е въпросът кой дава право на заместник-кмета Мирослав Боршош еднолично да се разпорежда с парите на софиянци за подобни спорни инициативи", коментират от БСП-София.

Ключови думи:

Столична община

Още по темата