Медия без
политическа реклама

За 2 години в "Интер" Никола Илиев се превърна в топ талант

18-годишният българин демонстрира огромно развитие в италианския гранд и дебютира за А-националния ни тим

Туитър/Интер
Никола Илиев ликува след паметния си мач срещу "Виктория" (Пилзен) в младежката Шампионска лига, в който вкара 4 гола за "Интер".

Когато през юни 2020 г. бе обявен трансферът на юношеския национал Никола Илиев от "Ботев" (Пд) в "Интер" мнозина обявиха, че 16-годишният тогава български талант е направил голям удар. Към днешна дата обаче не е много сигурно в чия полза е този удар - на Илиев или на "Интер".

Защото атакуващият халф показва впечатляващо развитие, най-вече в последните месеци. Дотолкова, че привлече вниманието на италианските медии и бе обявен за един от петте големи таланти на "Интер" заедно с аржентинския ляв бек Франко Карбони (19 г.), италианския атакуващ халф Даниеле Кието (17 г.), ирландския нападател Кевин Зефи (17 г.) и сръбския дефанзивен халф Александър Станкович (17 г.). А английският вестник "Гардиън" го нарежда през 2021 г. сред 60-те най-обещаващи футболисти в света до 17 години.

Така че в ръководството на "Интер" може единствено да са удовлетворени, че са направили отлична сделка. Защото "Ботев" приема оферта за Илиев в размер на 500 000 евро (плюс процент от бъдещ трансфер), а сега цената му е вече седемцифрена, още повече че неговият договор с италианския гранд е до юни 2025 г.

А интерес към българина има. Още преди да подпише с "Интер", Никола Илиев водеше преговори с "Манчестър Юн" и "Ювентус", а с "Аякс" дори нещата бяха много близо до договор, преди да дойде предложението от Милано.

Голямото развитие на родения в русенското село Юделник играч дойде в последните месеци, след като първата му година в "Интер" бе повече период на адаптация. На 31 май т.г. обаче Илиев се отблагодари на треньора Кристиан Киву, който не спира да вярва във възможностите му и го налага в младежкия тим на "Интер", известен като Примавера. Именно българинът вкара победния гол за "нерадзурите" в продълженията за победата с 2:1 над "Рома", с която бе спечелена и титлата в първенството Примавера (до 19 г.).

Развитието на футболиста е забелязано и от селекционера на мъжкия национален отбор на България Младен Кръстаич, който не само му прати първа повиквателна, но и го пусна като резерва в мачовете от Лига на нациите срещу Гибралтар (5:1) и Северна Македония (1:0). Което е прецедент в историята на българския футбол - юноша, който няма мачове за мъжкия тим на клуба си, да дебютира за представителния ни тим! Все пак за статистиката трябва да се отбележи, че той се е появявал като резерва в три официални мача на"Ботев" (Пд) през сезон 2019/20.

За да потвърди, че изборът на Кръстаич не е случаен, Никола Илиев се представи добре в двубоите на националния отбор, а след това затвърди възходящата си форма, като изнесе силни мачове за "Интер" в младежката Шампионска лига. Апогеят (до момента) бе на 26 октомври, когато той отбеляза и четирите гола при победата с 4:2 над "Виктория" (Пилзен).

Този мач отприщи комплиментите от страна на италианските медии. "Всички са луди по Илиев - бижуто на "Интер", който поразява в Младежката лига", пише в. "Гадзета дело спорт". А "Скай Спортс Италия" допълва: "С четири гола на неудържимия Никола Илиев "Интер" победи "Виктория" (Пилзен) в младежката Шампионска лига и продължава към фазата на елиминациите в турнира."

Заедно с положителните коментари се правят и прогнози, че в най-скоро време Илиев ще получи доверието на треньора Симоне Индзаги и ще дебютира за мъжкия отбор на "Интер".

"Той говори с Индзаги редовно и понякога тренира с първия отбор... Мисля, че "Интер" трябва да дава повече шансове на младите си таланти... Никола се чувства добре на всяка позиция. Той се подобри много в тактическо отношение. Каквото и да иска треньорът от него, той ще го направи. Много интелигентен футболист е", коментира пред сайта interlive.it Калоян Иванов, който е агент на Никола Илиев. След което разказа и за настроението на младия футболист след фурора му срещу "Виктория" (Пилзен): "Чухме се с Никола след четирите му гола. Той има голям глад за голове, но вече е забравил, че ги е вкарал. Чака следващия мач с надеждата, че ще се справи много добре и ще помогне на тима си по всякакъв начин".

Като доказателство за този голов глад дойде и следващото попадение, само 4 дни след бума срещу "Виктория". Илиев се разписа веднъж за "Интер" при равенството 2:2 с "Фрозиноне" в първенството на Примавера. А отличната му форма провокира Младен Кръстаич да продължи да го вика за А отбора - сега за контролите срещу Кипър и Люксембург.

Още по темата