Медия без
политическа реклама

Държавата иска шофьорите да плащат по-скъпи застраховки

С неясни мотиви Комисията за финансов надзор вдига гаранционните вноски, включени в цената на "Гражданска отговорност"

Комисията за финансов надзор готви поскъпване на задължителната за шофьорите застраховка "Гражданска отговорност". Държавният регулатор предлага покачване на вноските, които застрахователите начисляват в полиците на своите клиенти и превеждат в два фонда, управлявани от КФН - Фонда за незастраховани МПС" и  "Обезпечителен фонд". Проектът за повишението е пуснат за обществено обсъждане, съобщи Expert.bg.

Първият фонд изплаща обезщетения на пострадали в катастрофа, когато виновният автомобил е изчезнал или е без застраховка "Гражданска отговорност". В момента вноската е 10.50 лв., а комисията предлага увеличение с 3 лева до 12.50. Вторият фонд, към който отиват отчисления от всяка полица "Гражданска отговорност", е "Обезпечителният". Този фонд изплаща обезщетения на пострадали при пътна злополука, ако колата, която ги е блъснала, е застрахована, но застрахователната компания не може да плати (заради фалит). КФН смята, че вноската, която сега е 2.50 лв., трябва да се повиши с левче до 3.50 лв.

И в двата случая държавният регулатор не посочва мотиви за исканото вдигане на вноските с общо 3 лева за полица, което трябва да влезе в сила догодина. Макар че на практика увеличението не е драстично,  то означава, че собствениците на автомобили - фирми и граждани, ще трябва да платят за година с над 11 млн. лева повече за "Гражданска отговорност" (у нас са регистрирани 3.8 млн. превозни средства). 

 

Плюс-минус

Въпросните фондове за обезщетения са част от големия Гаранционния фонд към КФН.

Според последния годишен отчет на Гаранционния фонд - за 2021 г., в него са постъпили общо 49.373 млн. лева. Основните постъпления - над 38 млн. лева, са отчисления от застраховки "Гражданска отговорност" ( вноски и лихви за закъснения).  За миналата година са били изплатени  1300 обезщетения за общо 33.41 млн. лева.

През лятото "БанкерЪ" разкри, че съветът на Гаранционния фонд е решил да вдигне възнагражденията на двамата изпълнителни директори от 10 000 на 12 000 лева, а на членовете на съвета – от 1500 на 2000 лева. 

5% от средствата на ГФ се използват за инвестиции в пътна безопасност. От отчета на фонда за 2021 г. се разбира, че за целта на МВР са били предоставени близо 1.8 млн. лева.  Средствата са били изплозвани за закупуване на 110 таблета за "Пътна полиция", 100 принтера за монтиране в служебни коли на МВР , 33 дрегера за алкохол и още 35 - за  наркотици, 100 броя боди камери, 40 докинг станции и 30 компютърни конфигурации.

 

Още по темата