Медия без
политическа реклама

Великобритания и ЕС ще бойкотират Русия на срещата на Г-20

12 Ноем. 2022
EPA/BGNES
Срещата на остров Бали е на 15 и 16 септември

ЕС и Великобритания смятат да бойкотират изявите на руската делегация на срещата на Г-20, която ще се проведе на о.Бали в Индонезия на 15 и 16 ноември, съобщи "Гардиън". 

Представител на службата за външни връзки на ЕС казва пред вестника, че международната общност иска по този начин да покаже какво мисли за "всички тези престъпления, злодейства и незаконни действия на Русия".  Това означава да убедим международната общност от срещи със Сергей Лавров или други членове на руската делегация. Ще призовем да се напуска залата, когато Русия се изявава, допълва представителят. 

Както е известно, Путин няма да отиде в Индонезия. Руската делегация ще бъде водена от външния министър Сергей Лавров. Страните ще призоват Русия да прекрати войната, отбелязвайки, че преговорите трябва да са според условия, приемливи за Украйна. 

"Войната в Украйна ще заеме централно място на срещата в Бали. Има шанс да се отправи послание за мир. Там ще се образува коалиция, а Русия ще бъде изолирана", казва източник от администрацията на френския президент. 

"Не е време за война, но разбрахме, че без Украйна не бива нищо да се прави. Украйна трябва да реши кога иска да води преговори", казва френският чиновник. Има опасения, че Китай и Русия ще действат, за да размият съвместно изявление на срещата на Г-20, което призовава за деескалация. 

В същото време Италия, Германия, Испания и Франция вероятно ще поддържат изолацията на Русия, Китай няма да го стори. Индия и Саудитска Арабия не се присъединиха към санкциите на Запада срещу Москва, а Турция се зае с ролята на посредник между Москва и Киев. 

 

Ключови думи:

Г-20, бойкот на Русия, Бали

Още по темата