Медия без
политическа реклама

Тейлър Суифт обра Европейските награди на MTV

Залата потъна в синьожълто в подкрепа на Украйна за изпълнението на "Калуш оркестра"

14 Ноем. 2022
ЕПА/БГНЕС
Тейлър Суифт

Тейлър Суифт продължава триумфа си в класации и награди. На състоялата се в Дюселдорф, Германия, церемония за Европейските музикални награди на MTV тя спечели четири от най-престижните отличия, съобщават световните агенции.  Водещи на шоуто бяха певицата Рита Ора и режисьорът Тайка Уайтити, които по-рано през годината се ожениха.17-те наградни категории са полово неутрални, а призьорите се избират с гласуване от феновете.

Суифт, която заедно с Хари Стайлс водеше по номинации (седем), получи призовете за най-добър изпълнител, най-добър поп изпълнител, най-добро видео и най-добро видео (в дълга форма) за 10-минутната версия на парчето All Too Well. Американската звезда, която в момента оглавява чартовете с хита Anti-Hero от чупещия рекорди албум Midnights, изненадващо се появи на церемонията в Дюселдорф. Приемайки първото си отличие, Тейлър Суифт каза, че единствената причина това да й се случва са феновете. Въпреки че е печелила MTV награди най-редовно, тя не се бе появявала на шоуто от 2012 г. насам.

Френският диджей и продуцент Давид Гета и певицата Биби Рекса откриха шоуто с изпълнение на съвместния си хит I'm Good (Blue), който беше отличен за Най-добро сътрудничество. Гета спечели и наградата на MTV за най-добър изпълнител на електронна музика. "Мюз", които спечелиха приза за най-добър рок изпълнител, посветиха изпълнението си Will of the People на народа на Украйна и жените в Иран. Ники Минаж бе удостоена с три отличия, сред които за най-добра песен за Super Freaky Girl и най-добър хип-хоп изпълнител. Тя пропусна наградната церемония, както и Хари Стайлс, отличен за Най-добро изпълнение на живо. Той понастоящем е на турне в САЩ. 

Сред останалите лауреати са корейските суперзвезди "Би Ти Ес" (най-голяма фенска маса), кей-поп групата "Севънтийн" (най-добър нов изпълнител и най-успешен тласък), Лиса (най-добър кей-поп изпълнител), "Горилаз" (най-добър изпълнител на алтернативна музика), Анита (най-добър латино изпълнител), Клоуи (най-добър ритъм енд блус изпълнител). 

Сред гостите на сцената бяха победителите на тазгодишния песенен конкурс "Евровизия"- украинската група "Оркестър Калуш". Докато формацията беше на сцената, залата потъна в жълто и синьо в знак на подкрепа за Украйна. "За нас е важно да бъдем гласът на Украйна", каза вокалистът Олег Псюк. 

"Уан рипъблик" изпълниха хита си I Ain't Worried от "Топ Гън: Маверик" с видео интродукция от звездата на филма Том Круз, която по думите им не е било лесно да осигурят. Сред звездите, преминали по червения килим, беше и Джулиан Ленън, синът на легендата Джон Ленън. Той заяви, че не е гледал концерт от години и че с нетърпение очаква шоуто. 

Дюселдорф има музикално наследство като дом на пионерите от германската електронна група "Крафтверк", оказали влияние на поколения поп и денс музиканти. Градът беше домакин и на "Евровизия" през 2011 г., припомня Ройтерс.

Още по темата