Медия без
политическа реклама

ЦРУ преговаря в Анкара с руското разузнаване

Уилям Бърнс се среща със Сергей Наришкин, след като е уведомил Украйна

14 Ноем. 2022
ЕПА/БГНЕС
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се среща днес в Анкара с руския си колега Сергей Наришкин като част от продължаващите усилия на САЩ за "комуникация с Русия относно управлението на риска" и за обсъждане на случаите на "несправедливо задържани американски граждани", съобщава говорител на Съвета за национална сигурност пред телевизия Си Ен Ен.

"Разполагаме с канали за комуникация с Русия относно управлението на риска, особено ядрения риск и рисковете за стратегическата стабилност", заяви говорителят. "Като част от тези усилия Бърнс е в Анкара днес, за да се срещне с колегата си от руското разузнаване (Сергей Наришкин - б.р.)."

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан също се е свързал с руските си колеги, за да ги предупреди за последствията, ако Русия използва ядрено оръжие в Украйна.

Говорителят подчерта, че Бърнс "не води каквито и да било преговори".

"Той не обсъжда уреждане на войната в Украйна. Той предава послание за последиците от използването на ядрено оръжие от страна на Русия и рисковете от ескалация за стратегическата стабилност. Той също така ще повдигне въпроса за случаите на несправедливо задържани американски граждани", каза той.

Говорителят добави, че САЩ са информирали Украйна за срещата преди пътуването на Бърнс. 
"Твърдо се придържаме към основния си принцип: нищо за Украйна без Украйна", заяви говорителят.

През последната година администрацията на Байдън изпрати Бърнс няколко пъти за разговори с руснаците, използвайки ветерана дипломат и бивш посланик на САЩ в Русия като ключов посредник, тъй като отношенията между САЩ и Русия продължават да се влошават. Бърнс бе изпратен в Москва през ноември миналата година, преди Русия да нахлуе в Украйна, за да предупреди Кремъл за последиците от инвазия. Той участва и в дискусии с Наришкин относно задържаните в Русия американски граждани, включително Бритни Грийнър и Пол Уилън.

Дискусиите са и част от продължаващите усилия на САЩ да поддържат отворени линиите за комуникация с Москва на фона на слабо завоалираните заплахи на руския президент Владимир Путин, че Русия може да използва ядрено оръжие в Украйна.

"В случай на заплаха за териториалната цялост на нашата страна и за защита на Русия и нашия народ ние със сигурност ще използваме всички оръжейни системи, с които разполагаме. Това не е блъф", предупреди Путин в реч през септември. По-късно той сякаш се извъртя, като през октомври заяви, че "не виждаме необходимост" от ядрени оръжия в Украйна. "От това няма никакъв смисъл - нито политически, нито военен."

Министърът на отбраната Лойд Остин и руският му колега Сергей Шойгу също разговаряха по телефона в края на миналия месец за първи път от май насам, тъй като се появиха сведения, че руски военни са обсъждали как и при какви условия Русия ще използва тактическо ядрено оръжие на бойното поле в Украйна.

САЩ все още не са забелязали никакви признаци, че Путин е решил да предприеме драстичната стъпка за използване на ядрено оръжие, заявиха официални лица.
 

Ключови думи:

ЦРУ, Бърнс, анкара, наришкин

Още по темата