Медия без
политическа реклама

Кабинетът тайно спря изхранването на украинските бежанци

Властта продължава да мълчи насред протести и напрежение

19 Ноем. 2022ОбновенаДИЯН ИВАНОВ
БГНЕС
Държавата спря парите за изхранването на украинците.

Изхранването на украинските бежанци по държавната програма за настаняване е прекратено, установи проверка на "Сега". В средата на седмицата, когато правителството оповести удължаване на програмата, този факт бе спестен. Оказа се, че запазеното държавно финансиране от 15 лв. вече включва само подслона, а не и храната, както бе досега. Всичко това е регламентирано в правителственото решение от 16 ноември. Публикувано е на 17-и.

Частично за проблема се разбра от доброволци на 16-и, след като бяха изтекли старите правила по програмата. Сигналите им бяха за липса на предоставяне на храна единствено в държавните бази - съответно, че в хотелите нещата са наред. Оказа се, че в хотелите, където е продължило изхранването, е ставало доброволно от собствениците. "Предоставяме на обед супичка, нещо да се хранят. Не им вземаме пари. Жал ми е за децата, на мен ми е неудобно... Така просто не бива", каза пред "Сега" Руска Минчева, в чийто хотели край Равда и в "Слънчев бряг" има около 200 украинци. "Три пъти на ден им даваме няколко дни безплатно храна. Много деликатна ситуация, неприятна. Ние хотелиерите доста пъти предлагахме чрез медиите да се повиши до 15 лв. нощувката, но не сме имали предвид да се спре храната. Може би трябва чрез доставяне на пакети да се реши проблемът - ако ни се доставят, ние ще ги раздаваме. Или друго решение да се намери. При всички положения трябва да се помисли за уязвимите групи. Не може така!", заяви и Елена Андонова, в чийто хотели по Южното Черноморие има около 800 украинци. Тя добави, че комуникацията с държавата е трудна. А и че предстои да постави цени за храноден - но повечето украинци вероятно ще си заминат, защото анкета в хотелите й показала, че само 20% могат да си позволят плащане.

Доста е критична ситуацията в държавния хотел "Космос" край Варна. Там, по информация на представители на Украински дом - Варна, са настанени предимно възрастни и болни хора. Изхранването към момента се осъществява благодарение на доброволци. Подобно е положението в станциите "Заря" и "Енерго 1". Край Варна има около 350 украинци, някои от тях - новопристигнали с бебета. 

 "Сега" прати в петък въпроси до правителствената пресслужба, Министерството на туризма и други институции. Отговор до момента за причините за решението няма.

Според официалните данни към момента украинците у нас са общо 52 155. От тях настанени по държавната програма:10 175.

 

ПРОТЕСТИ И БЕЗРАЗЛИЧИЕ

В събота в "Слънчев бряг" се проведе протест на украинци, чиито хотели са затворили след 1 ноември. По новите правила те няма как да се преместят в друг хотел, защото хотели вече не могат да приемат по програмата. На място в курорта настанаха грозни картини  - отиват хора в работещ хотел, но на рецепцията им обясняват, че могат да ги настанят само на свободен принцип. А сред тях имаше и възрастни, които през сълзи споделиха, че трябва да останат на улицата. Извън всичко това и проблемът с храната вече води до конкретно напрежение - хотелиерите наистина сложиха цени от 1-2 евро на ден (варира според възрастта на госта), но хората не могат да си плащат. А държавата продължава да реагира на всичко това чрез... мълчание. Пореден ден няма нито едно съобщение или изявление как ще бъде решена ситуацията и защо бе допусната.    

 

Още по темата:

Близо 10-месечната програма, с която България посрещаше украинските бежанци в хотели, даваше им възможност да ги избират и бе почти единствена в Европа с нея, приключи.
Както и на 31 май, сагата "Ще бъдете местени в държавни бази, няма да бъдете местени. накара доста украинци да напуснат България.

 

Хиляди украински бежанци протестираха днес на различни места в страната с искане държавата да продължи програмата, чрез която пребивават в хотелите. До 15 ноември те трябва да се изнесат в държавни бази, или да се оправят кой както намери. Подкрепят ги и хотелиерите.
Решението на правителството да премести украинските бежанци от хотелите към държавните почивни бази очаквано породи проблеми. Набързо снощи и днес по обед се проведоха два протеста в Слънчев бряг, голямо напрежение има и в другите курорти.

 

Още по темата