Медия без
политическа реклама

ФИФА забрани без обяснения още един екип на Белгия

Този път не е заради надпис в подкрепа на LGBTQ+, но съмненията са отново в тази посока

23 Ноем. 2022
Инстаграм
Забраненият тренировъчен екип на Белгия.

В навечерието на първия си мач на Мондиал 2022 тимът на Белгия получи още една неприятна новина от ФИФА. От световната футболна асоциация забраниха използването на тренировъчния екип на "червените дяволи". Официална причина за това не е изтъкната, освен че фланелките не отговарят на изискванията на ФИФА. Може само да се предполага, че многоцветните екипи будят асоциации с цветовете на дъгата, които пък са символ на LGBTQ+ общността.

Именно в подкрепа на хората с различна сексуалност се обявиха осем футболни асоциации от участващите на Мондиал 2022 държави, сред които и Белгия.

Нов скандал между участници на Мондиал 2022 и домакина Катар се очертава броени дни преди началото на първенството. Осем от участниците в турнира обявиха намерението си капитаните на техните отбори да играят на шампионата с ленти с надпис OneLove в подкрепа на правата на LGBTQ+.

Тяхното желание да подкрепят каузата LGBTQ+ с капитански ленти с надпис One love обаче бе пресечено от ФИФА със заплаха за тежки глоби и жълти картони за капитаните.

Световната футболна федерация ФИФА успя превантивно да неутрализира идеята на някои от участващите отбори в шампионата на планетата в Катар да протестират на терена срещу действащите в арабската страна закони срещу хомосексуализма.

Тази позиция на ФИФА бе посрещната с недоволство от асоциациите, като седем от тях го обявиха с обща позиция, като все пак декларираха, че ще се съобразят. По-късно обаче от германския футболен съюз обявиха, че е имало натиск от страна на ФИФА.

"Директорът на турнира е посетил англичаните и им е казал, че ще има големи наказания, без да уточнява какви ще бъдат те. Да, не можем да носим символа, но продължаваме да подкрепяме неговото послание. Германският футболен съюз е във фундаментална опозиция на ФИФА", заяви медийният координатор на съюза Щефен Зимон, цитиран от БТА, без да уточнява за кой директор точно става въпрос.

По-късно белгийците получиха допълнителна забрана - да не играят с резервния си бял екип, тъй като на яката му има надпис Love. Не помогнаха обясненията от страна на футболната асоциация на Белгия, че това няма нищо общо с каузата One Love, а със спонсорски договор с "Адидас" и музикалния фестивал Tomorrowland. Но пък и от ФИФА обявиха, че не думата Love е причината, а връзката с несвързан с турнира спонсор, какъвто е този фестивал.

По тази причина белгийците ще играят с основния си червен екип в трите си двубоя в група F, започвайки от днешния си мач - срещу Канада. Ако тимът продължи в плейофната фаза и му се наложи да играе с бели фланелки, то надписът Love трябва да бъде прикрит със стикер.

Най-новата забрана - за тренировъчните фланелки, съвсем шокира белгийците и предизвика много остра реакция срещу ФИФА. "Факт е, че всички ние не можем да живеем с отношението на ФИФА. Твърдостта на ФИФА е шокираща. Трябва да анализираме много критично отношенията си. Имаме нужда от ФИФА, но те също имат нужда от нас. Ще видим в бъдеще как ще продължим", коментира изпълнителният директор на футболната асоциация на Белгия Петер Босарт.

Както е известно, повод за всичките тези ограничения от ФИФА е твърдата позиция на домакина на първенството Катар срещу хомосексуализма и LGBTQ+ общността. Дори фенове и членове на отбора на Уелс са били спрени на входа преди мача срещу САЩ (1:1) и са били помолени да свалят шапките си с цветове на дъгата, които са носили в подкрепа на хората с различна сексуална ориентация.

Още по темата