Медия без
политическа реклама

Тихомълком ГЕРБ удължи концесията на „Софийска вода“ до 2034 г.

Управляващите в София отхвърлиха искането за дебат дали да се продължи договорът с частната фирма

24 Ноем. 2022
Илияна Кирилова

Без предизвестие и без обсъждане със жителите на София управляващото мнозинство в града – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, удължи до 2034 г. договора на „Софийска вода“ за концесията на ВиК-мрежата в Столична община. Сегашното споразумение изтича през октомври 2025 г., но на днешната сесия на Столичния общински съвет бе решено то да се продължи с максимално възможния по закон срок– 8 г. и 4 месеца. Докладът на общинските съветници Прошко Прошков и Николай Стойнев от ГЕРБ бе внесен в началото на седмицата и бе гласуван светкавично в ресорните комисии.   

Всичко това се случи, въпреки че през годините кметът Йорданка Фандъкова многократно коментира, че договорът със „Софийска вода“ е неизгоден и че той няма да бъде продължен след 2025 г. През 2019 г. кметът заяви, че в началото на 2020 г. ще се сформира комисия от общински съветници, която да подготви приемането на активите и да реши как да се управлява ВиК-секторът след 2025 г. Днес обаче стана ясно, че в този мандат на Фандъкова до решение не се е стигнало. Вместо това през последните шест месеца работна група с членове от всички политически групи представила исканията си на „Софийска вода“, които са били приети.

Днес Фандъкова потвърди, че през 2019 г. становището й е било такова, но добави, че през последните години концесионерът е подобрил значително работата си и че досега договорът с него е променян 3 пъти в положителна за София посока.

Удължаването на концесията става по искане на дружеството, в което основен акционер е френската компания „Веолия“. Като формална причина за новия срок бе посочено, че в действащия договор е нарушен икономическият баланс. Досегашните вложения на концесионера не били възвърнати, което може да се компенсира със сериозно поскъпване на цената на водата до 2025 г. Управляващите посочват още, че ако договорът приключи след около 3 г., времето няма да стигне активите да се поемат от общинска фирма. Организирането на нова концесионна процедура пък щяло да струва много скъпо.  

От ГЕРБ гласуваха „за“ удължаването с коментар, че откакто „Софийска вода“ и „Веолия“ работят в столицата, качеството на услугата се подобрила значително и че фирмата е най-добре работещият ВиК-оператор в България. Доказателство било допитване, според което над 90 на сто от клиентите на фирмата били доволни. Друга положителна страна на партньорството със „Софийска вода“ била, че то е единственото сходно дружество в България, което работи без банкови заеми, което се отразява положително на цената на водата.

Представителят на „Спаси София“ Борис Бонев попита Фандъкова и шефа на СОС Георги Георгиев защо не са обявили публично, че планират да удължат концесията и защо софиянци са разбрали за това часове преди гласуването. Кметът и Георгиев не дадоха конкретен отговор на този въпрос. Малина Едрева от ГЕРБ обаче заяви, че нямало защо гражданите да бъдат "тревожени", тъй като дейностите се случвали „изключително успешно“. Бонев предложи още доклада на Прошков и Стойнев да се отложи до организиране на обществено обсъждане, на което ползвателите на услугата да кажат дали искат удължаване на концесията. Искането му обаче не бе прието.

Групите на „Демократична България“ и БСП също не подкрепиха удължаването. ДБ гласуваха „въздържал се“ и поясниха, че действащата концесия трябва да приключи след 3 г., след което общината трябва да поканят още чужди фирми от сектора да се конкурират с „Веолия“. Социалистите се обявиха "против" и поясниха, че тяхна принципна позиция е, че управлението на комуналните услуги в София трябва да е в ръцете на общински фирми. „През последните години Столична община се оформя като център за аутсорсинг. Както по дейностите във ВиК-сектора, така и в чистотата, озеленяването, осветлението и т.н. Властта в София си запазва единствено удобната позиция да разпределя финансови потоци, много често на предизвестени победители“, коментира Милка Христова.

Тя припомни, че в договора със „Софийска вода“ от 2000 г. е предвидено към края му след 25 г. цената на водата в София да е 43 ст./куб.м, докато сега е 2,93 лв./куб.м. А загубите на вода да са в размер на 16 на сто при 40 на сто в момента с тенденция да паднат до 30. Николай Стойнев от ГЕРБ отговори, че по онова време решенията са вземани от политически органи, докато сега КЕВР отговаря за формирането на цената.

В новото споразумение със „Софийска вода“ се предвижда намаляване на нормата на възвръщаемост на капитала на акционерите от 17% на 13%. До 2034 г. фирмата трябва да направи инвестиции в размер на 634 млн. лв. 337 млн. лева от тях ще са за покриване на регулаторните изисквания за качество на водата. Около 165 млн. лева са за ангажименти за вложения, които вече са поети от дружеството за периода до 2025 г. За разширяване на канализационната мрежа са предвидени 113 млн. лева, които са включени по искане на Столична община. Останалите средства са за постигане на енергийна независимост и за други инвестиции. 

Още по темата