Медия без
политическа реклама

Германия започва разгръщането на ракетен комплекс "Пейтриът" в Полша

Немското военно разузнаване изпраща екип, който да намери подходящото място

11 Дек. 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Германската армия започва подготовка за разполагането на зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът" на полска територия, съобщава ДПА, цитирана от БТА. 

Берлин предложи на Варшава въпросното военно оборудване, за да защити въздушното си пространство, след като миналия месец заблудена украинска ракета падна на полска територия и уби двама души, добавят агенциите.

Германия трябва да реши дали да достави на Украйна противоракетни системи "Пейтриът", заяви ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг, след като Полша призова Берлин да ги изпрати в Украйнаь съобщи Франспрес.

Предложението на Берлин обаче предизвика скандал, след като Полша заяви, че за сигурността ѝ ще бъде по-добре Германия просто да изпрати зенитно-ракетни комплекси директно в Украйна.

Румънската армия официално получи от американски производители първата установка от американската система за противоракетна отбрана Пейтриът от партидата от общо седем батареи.

Германия възрази и изтъкна, че нито един член на НАТО не е изпратил "Пейтриът" в Украйна и че системата досега е била разгръщана единствено за защита на територията на алианса.  

Произведената в САЩ система може да поразява вражески самолети, тактически балистични ракети, както и крилати ракети, а обхватът ѝ е повече от 60 километра.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара иска САЩ да изпратят ракети "Пейтриът" в Турция като средство за подкрепа на действията на Анкара в сирийската северозападна провинция Идлиб, съобщи в. Сабах".

След задочни разговори между Берлин и Варшава миналата седмица полските власти приеха условията на германското правителство.

Във вторник в Полша ще пристигне екип на германското военно разузнаване, който да намери подходящо място за оборудването, твърдят източниците ДПА.

Британският вестник "Таймс" се позова на собствени източници в Пентагона, че САЩ са позволили на Украйна да нанася удари в Русия.

Сегашната новина иддва само ден, след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви в интервю, че войната в Украйна може да се излезе от контрол и да се превърне във война между Русия и НАТО. "Ако нещата тръгнат зле, може да станат страшно зле", каза той пред Норвежката радиотелевизионна компания.

Аналитична статия за ситуацията по света е евентуалните близки рискове пред западния блок написа за  "Файненшъл Таймс" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Акцентът, естествено, е войната в Украйна и подкрепата на пакта за нападнатия народ.

"Това е ужасна война в Украйна. Това е също война, която може да стане цялостна война, която да премине в голяма война между НАТО и Русия", констатира той, но добавя, че алиансът "работи всекидневно, за да избегне това".

Кремъл нееднократно е обвинявал съюзниците от НАТО, че на практика участват във войната, тъй като доставят на Украйна оръжия, обучават нейни войници и ѝ осигуряват военна разузнавателна информация. Преди два дни руският президент Владимир Путин намекна, че Москва може да възприеме, по думите му, доктрината на САЩ за изпреварващ удар.

Още по темата