Медия без
политическа реклама

Нелепи грешки може да съсипят ремонта на автомобила

Често срещани похвати на незапознати шофьори водят до значителни проблеми

13 Яну. 2023
Pixabay

Дребни наглед грешки могат сериозно да увредят автомобила при ремонт. Част от тях, изброени от Automedia.bg, се допускат доста често, макар и несъзнателно, като водят до неприятни последици. Да се спрем на част от тях.

 

Предоверяване на крика

Преди използването на крик за повдигане на автомобила трябва да се запитате дали наистина това е безопасно. Дори и най-надеждният инструмент може да се счупи. А да държиш дълго кола "качена" само на крик е опасна глупост.

Първо, има риск да се нараните. Второ, падането на крика може да увреди купето на автомобила. Доста по-удачно би било използването на предпазни стелажи. Или поне нещо подобно, което може да се приспособи.

 

Колелата не са застопорени

Може да прозвучи странно, в много случаи да се надяваш на късмета е измамно. Понякога дори фатално. Човек може да се надява на шанс само в ситуации, при които обстоятелствата не предполагат друго решение. Ремонтът на автомобили очевидно не принадлежи към списъка с подобни ситуации.

Ето защо трябва да се използва клин за колела. Винаги, във всяка ситуация, застопорявайте гумите (в краен случай с подходящ по форма камък), дори ако автомобилът е на идеално гладка повърхност. Особено, ако работите с вече споменатия крик.


Не чакате двигателят да изстине

Като цяло, преди да легнете под автомобила или се наведете под капака, би било добре поне да прочетете ръководството с инструкции. Авторите със сигурност нямат за цел да съветват нещо лошо или неподходящо. Уви, тъжната практика показва, че много шофьори пъхат ръцете си в колата по време на ремонт, преди двигателят да се е охладил достатъчно. Най-често такава грешка се прави при смяна на свещи. И, ако изгарянето по ръцете се лекува лесно, повредената свещ може да създаде много повече проблеми.


Въртене на филтъра на "сухо"

При по-старите автомобили, особено тези от бившия СССР и Източна Европа, много шофьори при смяна на филтъра първо го пълнят с грес и едва след това го навиват. Някои все още го правят, в което няма нищо лошо. Това, което е наистина неподходящо, е да се опитвате да изсушите филтъра.

Ако не смажете филтъра, тогава най-вероятно няма да е възможно да го навиете правилно, в резултат на което херметичността на конструкцията ще бъде нарушена. И това ще доведе до редица проблеми. Днес обаче е достатъчно да смажете само гумения пръстен по целия диаметър.


Потегляне веднага след смяна на накладките

След смяна на спирачните накладки е строго забранено да се потегля веднага, но, за съжаление, това се забравя от много шофьори. Първо трябва да се уверите, че буталата на спирачните цилиндри са се преместили в работно положение, а самите накладки са достатъчно близо до спирачния диск. Всичко, което трябва да направите за това, е да натиснете педала на спирачката няколко пъти, преди да потеглите с колата.

Ключови думи:

автомобили

Още по темата