Медия без
политическа реклама

ВСС прие мерки за защита от медии

В опита си да ограничат клеветническите статии съдиите ще накърнят свободата на словото

СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие Стандарти за независимост на съдебната власт, които могат сериозно да възпрепятстват работата на медиите. Документът има за цел да ограничи публичния натиск върху съдиите "от печатни, електронни и/или социални медии, НПО, интернет информация, негативно обществено мнение". Причината е, че в сервилните на управляващите медии често има очернящи публикации срещу представители на съдебната власт, които настояват за реформи. Огромният проблем обаче е, че всяка регулация в медийния сектор традиционно удря единствено добросъвестните журналисти. Медиите, които водят клеветнически кампании, не се впечатляват от подобни мерки.

Колегията на ВСС прие две препоръки. Първата е законодателят да обсъди възможността намесата в работата на съдебната власт, като атаките, неправомерното влияние или въздействието върху съдия или прокурор по неподобаващ начин, във връзка с изпълнението на служебни задължения, да се вкара в НК като престъпление против правосъдието. Втората е със закон да се защитят семействата на магистратите, когато личната им безопасност е застрашена поради изпълнение на функциите им.

Предложенията са аргументирани с това, че отразяването в медиите може да придобие характер на нападателна намеса и да окаже непозволено влияние и натиск върху съдиите, съдебните заседатели и прокурорите. "Колегите са обезверени от непрекъснатите медийни атаки, изявления на политически и обществени дейци, без конкретика от факти, при очертаване на неверни факти – да няма произвол по отношение на работата на съдия и той спокойно да осъществява своите функции", обясни Цветинка Пашкунова от ВСС, цитирана от "Лекс".  

Авторите на стандартите се опитват да търсят баланс, като признават, че "не бива да се правят опити да се пречи на медиите да критикуват правосъдната система, професионалната дейност на магистратите и постановени съдебни актове". Те обаче настояват медиите да не нарушават личните права на магистратите или на обвиняемите.

Предлага се и "в областта на медийната регулация да бъдат въведени мерки за предотвратяване на неправомерното използване на медиите с цел дискредитиране на съдебната система или репутацията на отделни съдии, като се имат предвид решенията на съда в Страсбург". Има и препоръка за "нормативни гаранции за обективно медийно отразяване". Препоръчва се и кодекс за комуникацията между медиите и съдебната власт. Там ще се регламентира "как се отразяват текущи дела, какви са ограниченията в разпространяването на имената и снимките на лицата, участващи по делото - страни, жертви, свидетели, прокурор, следовател, съдия."

Против стандартите гласуваха Боян Магдалинчев, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Те обаче бяха приети с гласовете на останалите 8 от съдийската колегия на съвета, които най-често са "герои" на очернящи публикации.

 

ОПАСНОСТ

Според правозащитника адв. Михаил Екимджиев препоръките могат да бъдат ползвани за цензура. Той припомни пред "Сега", че има етични журналистически правила, а в НК има състави за обида и клевета и всички съдии могат да се възползват от тях. Могат да търсят и обезщетение за непозволено увреждане по граждански път. "Никой не е обещал на магистратите, че ще работят в стерилна среда и без опити за влияние и негативни коментари. Тези минуси са калкулирани в заплатите им. Имат конституционни гаранции за независимост. Който се страхува от мечки, не ходи в гората, трябва да имат вътрешна устойчивост срещу тези влияния. Вместо да създават предпоставки за цензура и репресии спрямо медии и журналисти, ВСС може да се замисли дали и доколко неговата позиция е достатъчно категорична и последователна в случаите, когато представители на други власти обругават съдиите и съдебната система. Защото този тип влияние от страната на политици и представители на другите власти е най-опасен за демокрацията и правовата държава", препоръча Екимджиев.

Още по темата