Медия без
политическа реклама

4-ма украински войници са убити преди изборите в Източна Украйна

В самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики се провеждат избори - САЩ ги наричат подигравка, а Русия ги одобрява

11 Ноем. 2018
ЕПА:БГНЕС архив

Украинската армия даде четири нови жертви в навечерието на изборите в непризнатите донбаски републики, съобщава БНР.

Двама войници са загинали при експлозия в района на Донецк, а други двама са били убити при минометен обстрел край Луганск, съобщил украински военен говорител. Той обвини сепаратистите не само за поредното погазване на примирието, но и за нарушаването на още една от Минските договорености - тази, забраняваща разполагането на тежко въоръжение по линията на съприкосновение.

ЕС и САЩ призоваха Русия да не допусне днешните избори в така наречените „народни републики“ в Донецк и Луганск, с аргумента, че така ще бъде саботиран мирният процес в Украйна. Призивът обаче остана без ефект.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че изборите по никакъв начин не са в нарушение на Минските споразумения, припомня още Националното радио.

В самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики се провеждат избори, предава и Reuters, цитирана от Агенция Фокус.

Украйна и нейните международни партньори определят гласуването като фалшификация, манипулирана от руските власти и в нарушение на споразумението за прекратяване на огъня в Минск от 2015 г. Съединените щати призоваха избирателите да бойкотират вота.
Подкрепени от Москва, сепаратистките бунтовници завзеха териториите в източна Украйна, след като прозападни протести свалиха президента Виктор Янукович през февруари 2014 г. и Русия окупира Крим един месец по-късно, коментира Reuters.
Съединените щати нарекоха изборите „шарада“, даваща фалшива легитимност на одобрените от Москва лидери, които вече са назначени в самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики.
"Тези конкретни избори са подигравка, всъщност, на идеята за истински избори, които трябва да се проведат", каза Кърт Волкър, пратеник на Вашингтон за конфликта в Украйна, пред репортери на пресконференция в четвъртък.
"Те се провеждат в условия на окупация, където няма свобода на изразяване, свобода на движение, свобода на кампанията и по принцип няма свобода на избор за хората при избора на кандидати за легитимни местни лидерски позиции", каза той.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?