Медия без
политическа реклама

Данъкът за второ жилище в над 140 селища се вдига поне двойно

Засегнати са собствениците на сгради в планински и морски селища, които се водят курорти

26 Ноем. 2018МИЛА КИСЬОВА
Берковица попада в списъка на курортите от национално значение и много собственици на наследствени къщи ще бъдат неприятно изненадани от по-високи данъци.

Собствениците на второ жилище в морски и планински селища или балнеокурорти ще бъдат неприятно изненадани с по-висок данък догодина. Депутатите гласуваха по-високи ставки за над 140 населени места, включени в списъка на курортите. Там от години фигурират например Берковица, Кюстендил и Велинград. Данъкът за наследствена къща в тези градове, която не се ползва като основно жилище, ще скочи повече от двойно, гласят поправки в Закона за местните данъци и такси, приети от парламента миналата седмица.

В списъка на курортите от национално значение са още Стрелча, Банкя, Вършец, Котел, Баня (Карловско), Павел баня. В този списък са включени почти всички градчета и села с минерални извори, както и планински селища като Априлци, Елена, Етрополе, Клисура, Копривщица и десетки други. Сред климатичните морски курорти с национално значение са Варна - от Златни пясъци до нос Галата, както и Бургас.

Промяната бе направена почти без никакви дебати между първо и второ четене на данъчните закони по предложение на НФСБ. Мотивът е, че държавата трябва да си прибере дължимото от апартхотелите по морето и ски курортите, които се отдават под наем на туристи, без собствениците им да плащат и стотинка за това на хазната.

Оказва се обаче, че промяната обхваща много по-широк кръг данъкоплатци. В списъка на курортите с национално значение са записани 42 селища. В тях общинските съвети от догодина ще налагат данъчни ставки за всички имоти, които не са основно жилище, в диапазона от 5 до 7 промила върху данъчната оценка. Това е неколкократно повече от сегашните от 0.1 до 4.5 промила. За населените места от списъка с курортите от местно значение, които са около 100, данък сгради ще бъде от 4.5 до 6 промила върху данъчната оценка на имота. 

Догодина са местните избори и се очаква кметовете да не предприемат резки промени с налозите. Но дори минимална ставка от 5 промила ще докара поне двойно поскъпване, защото сега 80% от местните управи прилагат ставка от 2 промила.

Освен за основно жилище новите по-големи ставки няма да се прилагат и когато собственикът е регистрирал апартамента или къщата си като място за настаняване по смисъла на Закона за туризма, т.е. плаща корпоративен данък за  приходите от туристи.

Президентът наложи вето върху промените, но то бе отхвърлено от управляващото мнозинство в четвъртък.