Медия без
политическа реклама

Адвокат на Цветан Василев получи второ обвинение

Колегите му заплашват с протести заради прокурорски произвол

04 Яну. 2019Обновена
Илияна Кирилова

Един от адвокатите на банкера Цветан Василев и на собственика на оръжейния завод "Емко" Емилиян Гебрев – Лазар Карадалиев е бил обвинен като ръководител на престъпна група за пране на пари, съобщи "Медиапул". Обвинения са му повдигнати на 20 декември миналата година, ден, след като специализираната прокуратура започна претърсвания в офиси и домове на адвокати от неговата кантора. Карадалиев е обвинен заедно с бизнесмена Гебрев. Според разследващите двамата са ръководили престъпна група за пране на пари. Делото е старо, води се още от 2017 г. По това разследване Гебрев бе обвиняем за източване на завода. Разследването започна точно когато Гебрев влезе в конфликт с депутата от ДПС, крупен бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски заради съмнения, че последният се опитва да придобие оръжейния завод "Дунарит". Сега обаче прокуратурата е променила обвинението и вместо за източване, обвиненията са за пране на пари. Обвинението на Карадалиев изключва възможността той да защитава Гебрев. По сходен начин от делото са били "премахнати" още двама адвокати от кантората му. Те са разпитани като свидетели по разследването и също не могат да бъдат защитници на бизнесмена. Обвиняеми са около 10 души, част от които са шефове на търговски дружества. Това не е първото обвинение на Карадалиев. Миналата година той бе обвинен, че се е опитал да "профилактира" свидетел по делото за източването на КТБ. От държавното обвинение към момента отказват подробности за разследването. Специализираната прокуратура само потвърди, че на 19 декември са извършвани "процесуално-следствени действия", но отказа повече подробности.

На пресконференция в петък адвокати обявиха, че ако не бъдат направени проверки на случаите на претърсване на кантори от спецпрокуратурата и ДАНС, те ще се вдигнат на протест. Защитниците, които са част и от фейсбук общността на българските адвокати, са сезирали Министерството на правосъдието, прокуратурата, омбудсмана, Инспектората към Висшия съдебен съвет, управата на адвокатурата. Протестът може да бъде "мълчалив или по-шумен" пред Съдебната палата и пред Висшия адвокатски съвет. Друга възможна форма на протест е отказа им да си плащат вноските към Висшия адвокатски съвет. Не е изключена обаче и адвокатска стачка - адвокатите да спрат да се явяват по дела. Това би блокирало работата по разследванията и наказателните дела. По гражданските дела обаче отсъствието на защита не е пречка за разглеждането на процесите. Затова и в момента се обсъжда как това може да стане, без да се накърнят интересите на клиентите на защитниците, обясниха те. "Забелязват се системни случаи на неправомерна намеса на прокуратурата в дейността на независимата адвокатура", категорични са представителите й.

"Не съм вярвал, че ще се случи такова нещо в демократична България - да бъдат разрешени действия, които засягат адвокатската тайна и защитата на клиентите", коментира Александър Пелев, който на 19 декември имал среща в кантората, нарочена за претърсване. Той разказа, че дошли двама следователи от спецпрокуратурата и служители на ДАНС, които си водели поемни лица. Те представили определение от спецсъда и опитали да направят претърсване и изземмване на документи от адвокатското дружество. По-рано същите служители на прокуратурата и ДАНС се явили в кантората и искали да я претърсят без съдебно разрешение, в условията на неотложност, но не били допуснати. В разрешението на спецсъда, по думите на Пелев, се дава зелена светлина да се изземе личния електронен подпис на адвоката, кореспонденцията му с клиенти и книжа, защото това било единственият начин да се съберат доказателства. Така и не се стига до претърсване и изземване заради противопоставянето на адвокатите. "Имам съмнения, че ако там нямаше представител на Софийския адвокатски съвет, можеше да се стигне до насилствено влизане в адвокатското дружество и изземване на книжа", предположи Пелев.

Той допълни, че такива действия били насочени и към жилищата на трима съдружници от това адвокатско дружество, който били посетени във вечерните часове, макар и регистрирани като кантори и ползващи се със защита. "Преглеждани са книга по книга и са проверявани детските играчки, за да се търсят доказателства. След претърсванията в домовете двама от колегите са поканени на разпит в специализираното следствие. Разпитите приключиха около 23 ч вечерта. Кое налагаше тази неотложност, не ми е ясно", каза още Пелев. По думите му на разпитването са били задавани въпроси, недопустимо засягащи адвокатската тайна.

"Ако допуснем това да стане практика, няма да сме в състояние да упражняваме професията си и да запазим тайната на клиента, ще се стигне до произвол при събирането на доказателства", предупредиха адвокатите.

Адвокатите не са доволни от реакцията на Висшия адвокатски съвет, която определиха като "постна". 

Те напомниха, че наскоро бяха разлепени некролози на адвокат по едно от шумните в момента дела. "Не ни е известно прокуратурата да е образувала проверка. Това е престъпление. Във връзка с дейността на този адвокат са образувани и няколко проверки и трябва да дава обяснения", допълниха още адвокатите.

Още по темата