Quantcast
"Фейсбук" затвори над 500 страници и профили, свързани с Русия | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

"Фейсбук" затвори над 500 страници и профили, свързани с Русия

2776
ЕПА/БГНЕС

"Фейсбук" премахна 500 страници и акаунти, които са обвинени, че разпространяват фалшиви новини в Централна Европа, Украйна и други източноевропейски държави. Това прекрати усилията на две отделни групи "да манипулират хората", пише в блога на "Фейсбук".

Акаунтите са имали повече от 900 000 последователи и общо са изхарчили повече от $160 000 за реклама, съобщава Би Би Си. "Фейсбук" твърди, че акаунтите са свързани с руска държавна организация, която разпространява фалшиви новини. Това удари две отделни кампании, които "координирано разпространяваха неистинско съдържание".

Основната група от страници и акаунти е била разположена в Русия, но е таргетирала съдържание за почти всички региони и държави в Източна Европа. Организациите, управляващи мрежите от страници, се представят като независими източници на новини и често пускат информация за множество теми като здраве, пътешествия, спорт, икономика и политика. Освен това тези страници често пишат за протестни движения и пускат изявления против НАТО, както и такива за борба с корупцията.

Разследващите са открили, че много от хората, стоящи зад тези акаунти, са работели за руската държавна новинарска агенция "Спутник". Другата група от страници също е била разположена в Русия, но цялото съдържание е било насочено към Украйна. От "Фейсбук" обясниха, че са свалили страниците и профилите не на база на това, което разпространяват, а на базата как го разпространяват.

Ключови думи:

Фейсбук, Русия

Още

Чехия гони 70 души от руското посолство в Прага

22.04.2021

Обновена

7479
Путин събира край Украйна парченца от семейната снимка
Русия арестува около 1500 привърженици на Навални

22.04.2021

Обновена

2402