Медия без
политическа реклама

Арестуването на дъщеря ми е политически акт, заяви основателят на Хуауей

19 Февр. 2019

Основателят и главен изпълнителен директор на Huawei Technologies Co. Жън Джънфей заяви, че арестуването на дъщеря му Мън Ванчжоу, която е финансов директор на компанията, е политически мотивирано.

"Възразявам срещу това, което направиха САЩ. Този политически мотивиран акт не е приемлив", посочи Жън Джънфей в интервю за Би Би Си, цитирано от агенциите и БНР. Така той коментира ареста на Мън Ванчжоу в Канада на 1-ви декември миналата година по искане на САЩ, които я обвиниха в нарушаване на наложените спрямо Иран американски санкции.

Американското министерство на правосъдието отрече, че обвиненията са политически мотивирани. "Криминалното разследване на Министерството на правосъдието спрямо финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу се основава единствено на доказателствата и на закона. Департаментът по правосъдие провежда дела без всякаква политическа намеса и следва доказателствата и върховенството на закона при преследването на наказателните обвинения", заяви говорителката Никол Навас в имейл до агенция Ройтерс.

Технологичният гигант "Хуауей", заедно с друга голяма китайска компания за мрежово оборудване, ZTE Corp., са обвинени от Съединените щати, че работят по повелята на китайското правителство. САЩ заявиха, че оборудването им може да бъде използвано за шпиониране на американците, докато Huawei многократно отрече подобни твърдения.

Коментирайки притесненията за шпионаж, основателят на Huawei потвърди, че компанията никога няма да предприема каквито и да било шпионски дейности.

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света е изправен пред интензивен натиск от страна на Запада по отношение на връзката му с китайското правителство и твърденията за осъществяване на държавен шпионаж, като САЩ призоваха преди време своите съюзници да не използват неговите технологии.

В тази връзка Жън Джънфей посочи пред Би Би Си, че неговата компания може да намали размера си, за да устои на подобни опити от страна на САЩ. "Светът не може да се откаже от нас, защото ние сме по-напреднали в технологично отношение. Дори ако те (САЩ) убедят повече страни да не ни използват временно, ние винаги можем да намалим щетите от това", добави основателят на "Хуауей".

По-рано в понеделник бе съобщено, че британските служители в областта на сигурността не подкрепят пълната забрана на Huawei по отношение на националните телекомуникационни мрежи въпреки твърденията на САЩ спрямо китайската фирма.

 

Ключови думи:

Хуавей