Медия без
политическа реклама

Фандъкова спести глоба на „Джи Пи Груп” за забавяне на „Графа”

Обяснението е, че обектът е приет със забележки, за да може да се ползва от софиянци

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Въпреки че улуците по "Графа" бяха сменени по време на ремонта, боядисването и свързването им с тръбите към покрива ще е грижа на собствениците на имоти по улицата.

Столичната община няма да санкционира строителната компания „Джи Пи Груп” за забавяне на ремонта на ул. „Граф Игнатиев”, въпреки че е много вероятно фирмата да продължи да поправя дефекти по реализацията на проекта и след крайния срок на договора им, който изтече вчера. Причината е, че на 21 май общината, изпълнителят и строителният надзор са подписали акт 15 на обекта, според който основните дейности по ремонта са приключили. Възложителят и надзорът са направили забележки към изпълнителя и вчера срокът за отстраняването им изтече. Това стана ясно от думи на шефа на дирекция „Транспортна инфраструктура” Даниел Евлогиев на среща между представители на общината, надзора и „Джи Пи Груп”. На нея не беше кметът Йорданка Фандъкова.

Оттук нататък „Джи Пи Груп” може да бъде санкционирана само за некачествено извършена дейност, обясни Евлогиев. Тази санкция може да бъде до 1 милион лв. "Но експлоатацията на обекта вече е започнала, премахнати са оградите и обектът се експлоатира. На този етап вече не може да се налагат санкции за забавен ремонт”, уточни общинският представител. Разбра се, че досега „Джи Пи Груп” е санкционирана само от общинското предприятие „Зелени системи” за увреждане на растителност в района на ремонта, без да е ясно на каква стойност е санкцията.

Според представителя на фирмата надзорник Тодор Тодоров в последния ден от ремонта „Джи Пи Груп” е трябвало да отстрани дребни според него повреди като „локални пропадания на настилката”, „липса на места на достатъчно фугиране на настилката”, „отделни повреди по боята на уличното осветление”, „някои дефекти в изпълнението на посадните места – дърветата и решетките около тях”. „Преглеждаме и знаците, за да може обектът да се въведе в експлоатация”, коментира той.

Въпреки че в рамките на ремонта „Джи Пи Груп” махна старите улуци по „Графа” и постави нови в ярък цвят, строителят няма да има задължение да ги свърже с тръбите към покривите и да ги боядиса в подходящ цвят, стана ясно вчера. Причината е, че новите улуци се намирали върху частни имоти, поради което задължение на собствениците на сградите ще бъде да ги свържат и боядисат.

Друг проблем изникна с тактилните плочи за незрящи хора, които на някои места отвеждат към стени на сгради или към трамвайната линия. "Ситуацията е непроменена въпреки медийното и обществено внимание към проблема и искрените молби на Съюза на слепите недоразумението да бъде отстранено. Не стига, че бездействието на управляващите по отношение на тротоарите превърна незрящите в заложници в собствените им домове, но на нов обект в центъра на София да се допуска подобна гавра е непростимо", написа "Спаси София" във Фейсбук. От надзора на "Графа" вчера отговориха, че до края на деня всички сгрешени маршрути за незрящи ще бъдат поправени.

До редакционното приключване на броя не стана ясно дали общината приема, че забележките й са отстранени и дали ще има глоба за качество.

 

ПЕРКИ ЗАВИНАГИ

Столичната община отложи за пореден път срока за подмяна на т.нар. „перки на акула” покрай трамвайното трасе по „Графа”. Шефът на „Транспортна инфраструктура” обяви, че очаква това да се случи до 1-2 месеца. Според Даниел Евлогиев при подписването на акт 15 смяната на опасните блокове не е посочена сред забележките към изпълнението, тъй като изборът на нови чугунени колчета бил направен след подписването на договора с „Джи Пи Груп”.        

 

ДОГОВОР

Съгласно договора между Столичната община и „Джи Пи Груп” глобата за забавяне е по 1 на сто на ден от цялата стойност на контракта, което прави около 200 000 лв. без ДДС, или 240 000 с ДДС. Максималният размер на тази санкция може да е до 20% от договора - около 4 млн. без ДДС, или 4.8 млн. с ДДС. Докато за некачествен ремонт „Джи Пи Груп” може да бъде наказана най-много с 1 млн. лева, както е предвидено в споразумението.

Още по темата