Медия без
политическа реклама

Трагедия с десантчици помрачи натовско учение край Пловдив

При нощна тренировка загина канадски войник, а друг негов колега и двама американски военни са ранени

БГНЕС
Представители на натовски държави тренираха масиран въздушен десант за превземане на летище.

Трагедия със загинал канадски войник и трима ранени негови колеги - още един канадец и двама американци, помрачи едно от най-големите въздушно-десантни учения, провеждани някога в България. Тя се разигра при тренировка на въздушен десант при нощни парашутни скокове от летище Чешнегирово, включително и от много ниска височина. Според първоначалната информация парашутът на загиналия канадец не се е отворил и той е загинал на място. Другите трима са ранени при засега неизвестни конкретни обстоятелства, но също по време на десанта. Един от тях е с множество фрактури, останалите са с по-леки наранявания.

Трагедията се случи в учението Swift Response, което се ръководи от Командването на сухопътните сили на САЩ в Европа и се провежда на териториите на България, Хърватия и Румъния от 13 до 25 юни. В него участниците от осем съюзнически държави са 5600, от тях 1500 са парашутисти. Освен от трите домакински държави, участват и войници от Канада, Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания, Великобритания и САЩ. 

Дни преди учението от българското Министерство на отбраната съобщиха какво ще се случва по време на учението. "На 17 юни 2019 г. в тъмната част на денонощието ще се извърши масов въздушен десант във войскови район 1555 – летище Чешнегирово. Според сценария в ролята на противостоящи сили, които ще осигуряват отбраната на летището, са военнослужещи от 42-ри механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада. Базата за предно разполагане – Безмер, ще осигури непосредствена авиационна поддръжка и подаване на средствата за противовъздушна отбрана на земята. Ръководството на полетите ще бъде от летище Пловдив, а аварийно-спасителното и логистично осигуряване по време на провежданата операция ще се осъществява от американска страна. Swift Response 2019 ще демонстрира стратегическо използване на въздушно преносими сили с висока степен на готовност (наричани Global Response Force), с провеждане на учения за овладяване на ключови позиции. Това дава възможност "за провеждането на съвместни подготовки с цел развиване на способности по командване и управление на няколко специални операции едновременно на различни места". 

Именно в хода на тази нощна тренировка се случва и трагедията. Според БНТ по време на самото учение парашутистите са изпълнявали задачи с уреди за нощно виждане и са отваряли своите парашути на пределно ниска височина. В някои от задачите парашутите са отваряни на не повече от 20 метра от земята. 

Причините за инцидентите се разследват, като по тях работят екипи на Военна полиция и на Военна прокуратура. „Наистина има загинал военнослужещ, който не е български гражданин, и още трима ранени военнослужещи, на които им е оказана медицинска помощ", обяви пред агенция "Фокус" подп. Виолина Вълева от международния пресцентър на учението. Тя отбеляза, че ръководител на учението е Командването на сухопътните сили на САЩ, които тепърва трябва официално да потвърдят тази информация, тъй като българската страна не е оторизирана да дава повече информация, дори за народността на загиналия и пострадалите парашутисти. Подробностите ще бъдат обявени пред медиите едва след като от американска страна дадат разрешение за това.