Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Пробойна

18 Юли 2019

Вестниците обичат да се правят на умни, но на нито един от тях не му дойде наум, че някакъв 20-годишен сополанко може да е хакнал архивите на НАП. Тъй като още на другия ден се разбра кой стои зад хакерската атака, стана забавно да се сверява какво пишат вестниците и какво е в действителност. (Доколкото въобще сме запознати с тази "действителност".)

Флагманът на корпуленцията в печата "Телеграф" съзира гигантска международна афера с участието на две суперсили: "Хакнали НАП заради Ф-16 от руски домейн". Да му се не види! Американци и руснаци се ръчкат с лакти на терена на нашите бирници. "Труд" сваля мерника на национално равнище: "Хакерът отмъщавал за свалянето на Тодор Живков". Младежът може да не е чувал за Тодор Живков, но вероятно му е било много мъчно за него, защото се е родил само година след смъртта му през 1998 г.

По-възрастните читатели помнят, че при Бай Тошо щяхме да ставаме нация техническа - нация комунистическа. Сега при Бай Гигабайт сме нация дигитална - нация демократическа. Колкото е вярно първото, толкова и второто. "Монитор" сякаш е завършил школата на Мария Габриел, защото пуска дигитално заглавие: "Е-следене за всяка цепеница от гората до търговеца". По Тошово време пък излезе виц, че в градинките около НДК се появили надписи: "Не късайте цветята - те са "Филипс".

"24 часа" съзира "Атака срещу държавата". Според изданието "Всеки един от 5-те милиона българи може да бъде изнудван". Излиза, че всеки възрастен българин трябва да се тревожи. По-спокойно е в сектора на свинете. Вестникът установява "В половин България африканска чума по прасетата", което означава, че другата половина е читава.

Левият печат по традиция пише в две успоредни прави линии. "Дума": "Министри признаха: Държавата е пробита"; "Земя": "Пробита държавност".

На въпроса: "Какво става с медиите?", вече имаме отговор: каквато държавата - такива и медиите. Пробита работа.