Медия без
политическа реклама

Подсъдимата акушерка е ударила бебето поне 39 пъти

Насилие има и спрямо други новородени, но за тях няма обвинения, става ясно от съдебните мотиви

Пред съда Емилия Ковачева пледира, че е невинна и не е удряла бебето.
БГНЕС
Пред съда Емилия Ковачева пледира, че е невинна и не е удряла бебето.

Подсъдимата акушерка Емилия Ковачева е посегнала не само на бебето Никол, но и на други новородени. Тези насилствени действия са записани на охранителните камери, но за тях на Ковачева не са повдигнати обвинения, затова и съдът не ги е взел предвид при определянето на присъдата й. Това става ясно от мотивите към 18-годишната присъда, които бяха обявени от съда едва вчера, дни след като родителите на пострадалото бебе разказаха как травмите му са отключили епилепсия. Съдия Владимир Астарджиев чете присъдата миналия септември. Заради липсата на мотивите обаче досега процесът не можеше да продължи нагоре по инстанциите. През това време Ковачева е в домашен арест. Пред градския съд прокуратурата пледира за 12 години затвор, което е под минимума.

В мотивите на съда е записано, че от болничните записи от 18 април 2015 г. се вижда как между 01.49 и 03.12 ч. Ковачева е ударила детето поне 39 пъти. "Но има и много периоди, в които подсъдимата с фигурата си закрива действията си от камерата и в които извършва активни движения по отношение на бебето. Фиксирани са и множество притискания с ръце по главата на детето, душене по шията на бебето, силни разтръсквания, обръщане на детето с главата надолу, а и други насилствени действия", пише в мотивите на съда. Ударите по бебето са описани минута по минута.

Пред съда Ковачева отрича да е удряла пеленачето, затова магистратите приемат, че мотивите й остават неразкрити. "Какъвто и да е бил конкретният мотив, каквито и да са били точните причини, подтикнали подсъдимата да направи опит да убие новороденото, няма нищо, което да оправдае това поведение и да омаловажи стореното от нея", пише съдът. Магистратите определят отношението на акушерката като изключително садистично. Според мотивите Ковачева е жесток и безскрупулен човек. Бебето не е загинало единствено защото е било транспортирано в друга болница и лекувано там. Според съда обаче адекватното лечение се е забавило, защото хората, които са били на смяна след Ковачева, са проявили "безхаберие и нехайство" и са неглижирали състоянието и симптомите на тежката черепно-мозъчна травма и множество контузии и кръвоизлив на новороденото.

От мотивите става още ясно, че акушерките са работили на 12-часови смени, като се случвало да вземат и две поредни. Няма доказателства обаче, че Ковачева е била принуждавана за това, напротив, тя сама го е искала, за да подкрепя семейния си бюджет, се разбира от мотивите. Така през март 2015 г. тя поела седем 24-часови дежурства, а през април - три 24-часови дежурства, в едно от които попада и фаталната нощ.

Последвайте ни и в google news бутон