Медия без
политическа реклама

Зоополицията работи трудно, призна МВР шефът

08 Юли 2018
Снимка: Архив

Стотици досъдебни производства по сигнали за боеве с кучета, проява на жестокост към животни и недобросъвестни стопани са започнати през първата половина на тази година. Ако през 2017 г. са образувани 359 разследвания по специализираните текстове на Наказателния кодекс, то само от началото на тази година те са общо 252. Това съобщава вътрешният министър Валентин Радев в писмен отговор на депутатски въпрос.

440 полицейски служители в 16 областни дирекции работят по сигнали за насилие над животни, но работата на зоополицаите е затруднена заради липсата на специализирано законодателство, което да уреди техните правомощия, се разбира от отговора на министъра.

От март създаденото специализирано звено "Зоополиция и кинология" към Националната полиция работи съвместно с прокуратурата и областните дирекции по безопасност на храните. Всяка дирекция на МВР е снабдена с автомобил с надпис "Зоополиция", но нито един от тях не може да превозва животни, се казва в отговора на вътрешния министър.

Оказва се, че и служителите в специализираното звено, "наред със своите обичайни задължения по други случаи, работят и по такива, свързани с престъпления срещу/от животни", пише Радев. В МВР не са назначени, нито са привлечени за сътрудници ветеринарни лекари, а се чака те да съдействат по места и по собствена воля. 

Създадена е работна група от представители на МВР и земеделското министерство, която трябва да изчисти пропуските.

 

ИЗТРЕБЛЕНИЕ

След повече от 20 сигнала за мъртви кучета в село Юндола, община Велинград, Окръжната прокуратура в Пазарджик започна проверка миналата седмица. Тя е за проявена жестокост към гръбначно животно и причиняване на смърт, което е престъпление по НК. 

Последвайте ни и в google news бутон