Медия без
политическа реклама

Писмо от “България” 1

Дупката на геврека

Иван Бакалов ми донесе разни работи за ядене, между тях кутийка на която пише "Европейска салата". Отворих я да я опитам и се разсмях: Абе Иване, каква ти европейска салата, това е руска салата, много върви с водка "Белуга".
Но Иван е постник (вегетарианец) и ми обясни: В европейската салата няма шунка.
Бря! Че то било като като в брадатите вицове: Някои ядат свинско, други - зеле, значи средностастическият българин яде свинско със зеле. И вицът за "Гласът на Америка": Питат ни от България имаме ли в Америка гевреци. Отговаряме: Да, в Америка гевреци има но без ненужната дупка в средата.

Има интернационален заговор против мен да ми смачкат самочуствието на преводач. Отидох в Русия, казах руска салата, не знаят какво е; там казвали французский салат. Отидох във Франция, казах салат рюс, не ме разбират; там казвали маседоан, сиреч македонче, понеже в салатата има всякакви работи и както Македония е мешавица от чисти българи, шиптъри албанци и всякакви други хора. По заръка на Коминтерна Венко Марковски, нула като поет, роден в Скопие, но академик на БАН, им преправи езика, за да говорят като "прави сърби", нежели на югогозападен български диалект.

Пък макетата си пееха:

Македонско девойче,
китка шарена.
Дали има овой бели свят,
по-юбаво девойче от македонче.
Нема, нема, неке се роди,
по-юбаво девойче от македонче.

Македония доскоро беше БЮРМ (Бивша югославска република Македония), пък не можеш да пееш "Неке се роди по-юбаво девойче от бюрмче". Сегашните македонци се родеят с Александър Македонски толкова, колкото сегашните гърци с ахейците от "Илиада". А Заев и Ципрас се били разбрали за названието Северна Македония, като гърците щели да признаят македонския език в Гърция. Мигар има македонски език.

Те не знаят ли къде е юг, къде е север? Кажете им, че си загубих компаса, "la boussole". На български се казва загубих пусулата. Хубав морски компас е, къде се дянал? На поплавък в чист спирт (това на моряците не се казва, за да не го изпият).

Ако е за преименуване, ние, българите, сме силни по преименуването. Преименувахме връх Мусала на връх Сталин, Варна - на град Сталин. We would sell our mothers wholesale if they came more than one at a time (извинете за американския сленг, тези думи значат майцепродавец). Пък българите не щем да приемем Истанбулската конвенция за  "джендърите", не щем да аплодираме гей-прайда, както искат европейските социалисти от ПАСЕ начело със Сергей Станишев. Макар че израелците победиха в "Евровизия" с травестита/травестититката Дана Интернешънъл.

Дядо ми Димитри кюмюрджията с гемийката си разнасял кюмюр (дървени въглища). Завел 16-годишната си булка на сватбено пътешествие на о-в Лесбос да я видят роднините. Те казали: "Много е хубава. Но може ли да готви. Да каже каква риба да й донесем от кея." Баба Венета се запретнала, казала да й донесат калкан. Те казали: "Имаме всякаква риба, такава нямаме". Тя казала: "Вие нямате риба". Те скочили: "Как да нямаме риба!" Скарали се. Дядо Димитри си взел булката, качил я на кюмюрджийската гемийка, мълчешком вдигнал платната, замахнал с ятагана и срязал шватовото въже. Роднините се струпали на кея, викали "Хондродокефалос булгарос" (дебелоглави българи). А от борда 16-годишнината ми баба ги ругаела на български, гръцки, турски, румънски, руски и френски, защото момиче варненче, но живяло в Кюсктенджа и Одеса, където момичетата четели... срам ме е да кажа какво. В бабината ракла намерих неприлични книги като "Декамерон", Histoiire secrette des femmes galantes, ятагана и бусолата на дядо Димитри.

Струва ми се, че сега сме изгубили пусулата. От време оно старците все мрънкаме глупостта, че бяхме по-добри от сегашните млади.

Все пак ще ви кажа да си го навиете на пръста и да ви е обеца на ухото провалът на мулти-култи модела. Бош лаф е, че Ципрас и Заев се били разбрали за името на Македония. Виждал съм аз преименувания. Бях варненче. Преименуваха Варна на град Сталин. С мама и татко се качих на Мусала, която преименуваха на връх Сталин. После прочетох как Алековият Бай Ганю казал: "Ти ли ще ме учиш на политика, бе кьорпе? Ти, ако му цалунеш ръка, аз още по-надолу ша го цалуна".
Един шуменски кмет поиска да рециклира тоталитарен паметник в монумент на атлантическата солидарност, селски кметове канеха US за бази, надявайки се на голям келепир. Ама келепир йок. И от ЕС келепир йок, само европейска салата. Вижте как Макрон натирил тираджиите ни. Меркел и Макрон през крив макарон ще се видят големи като Аденауер и Дьо Гол. Те и Юнкер са дребни като брюкселски зелчици. САЩ ни подаряват дупката на геврека - Тръмп даже пари ще ни иска за старите бракми F-16.

Нашата политическа "класа" папагалстват от "Уикипедия" за Чърчил, вместо да прочетат "The Gathering Storm" и следващите томове. И томовете на Маркс да прочетат белким научат, че "Религията е опиум за народите" не го е казал Маркс, а немецът Новалис (1772-1801). В увода  "Към критика на Хегеловата философия на правото" Маркс цитира Новалис. "Който не работи - не трябва яде" е цитат от Второто послание на апостол Павел към солуняните.

Пост скриптум:
Гласуващитe хора са политически животни, цитирам Аристотел. Заев дваж цитира Аристотел, когато на брега на Преспанското езеро подписваше договор с Ципрас. Докато македоннците и гърците плюят през него, договорът ще е дупка на геврек.

DI copyright