Медия без
политическа реклама

"Формула 1" - ново начало, но не съвсем

Спортът обещава още промени, обаче битката на пистата пак се очертава между „Мерцедес“ и „Ферари“

22 Март 2018

Асът на "Ферари" Себастиан Фетел (на снимката) даде най-доброто време на предсезонните тестове на пистата "Каталуния" край Барселона, но пък съперникът му Люис Хамилтън с "Мерцедес" имаше най-издръжливия двигател. Снимка: ЕПА/БГНЕС



Новият сезон във "Формула 1" започва след седмица и по традиция най-комерсиалният автоспорт обещава на феновете да видят нещо различно. Наистина промени отново има - този път не толкова в самите правила, а в управлението и цялостния вид на F1. На пистата обаче битката отново се очертава да е между "Мерцедес" и "Ферари", макар че според някои експерти "Ред Бул" също може да се намеси.

Новото управление

"Формула 1" на практика влиза в първата си истинска година след ерата на Бърни Екълстоун. Американският гигант "Либърти Медия" купи акциите в края на 2016 г., но през миналия сезон все още се ориентираше в обстановката. Едно от първите действия на новите шефове бе да освободят Екълстоун, който управляваше спорта еднолично. На негово място бе назначен Чейз Кери, който още миналата година обясняваше, че иска F1 да стане по-атрактивна и да "пасне на модерния свят". Едва в края на 2017-а обаче бяха въведени нови идеи, чийто ефект трябва да се усети през предстоящия шампионат. 
Първоначално отборите посрещнаха с ентусиазъм "Либърти", тъй като смятаха, че времето на 86-годишния тогава Екълстоун е изтекло и е нужна промяна. Впоследствие обаче част от новите идеи на американските бизнесмени не се харесаха. Недоволството на отборите нарасна допълнително, когато се оказа, че приходите за третата четвърт на 2017 г. са намалели, което директно влияе и на тяхната печалба. Така през 2018-а наградният фонд ще е с 5% по-малък, което ядоса още повече шефовете на тимовете. За капак от "Либърти" поискаха отборите сами да плащат участието си в промоционални събития, организирани от "Формула 1". 
Желанието на компанията собственик е спортът да бъде "по-отворен" към феновете, състезанията да са придружени от шоупрограми за зрителите, а присъствието в социалните мрежи да е все по-голямо - нещо, срещу което Екълстоун бе твърдо против. Американците на всичкото отгоре решиха и да махнат традиционните оскъдно облечени манекенки преди старт, тъй като "това противоречи на ценностите на спорта".

Нови видове гуми 
и по-голяма сигурност

И сезон 2018 няма да мине без промени в правилата. Както винаги ще има нови гуми, а доставчикът "Пирели" представи два допълнителни нови вида на разположение на тимовете - хипермеки и супертвърди. Очаква се хипермеките гуми да направят колите още по-бързи в сравнение с 2017 г., но пък да се изхабяват по-бързо, което ще усложни състезателната стратегия.
В опит да намали разходите международната федерация по автомобилизъм (FIA) промени правилника и всеки пилот вече ще има право само на 3 двигателя през годината вместо досегашните 4. Използването на допълнителен отново ще води до наказание, а това може да има голяма роля в битката дори за титлата.
Другата голяма промяна е свързана с безопасността на пилотите. Болидите вече ще имат предпазен механизъм, наречен halo (ореол - б.а.). Повечето пилоти и шефове обаче не са доволни от външния вид, който болидите придобиват с halo. Спортният директор на "Мерцедес" Тото Волф дори гневно обяви, че би махнал ореола от колата с резачка.

"Мерцедес" срещу "Ферари", 
Хамилтън срещу Фетел

Битката за титлата във "Формула 1" отново се очаква да е между "Мерцедес" и "Ферари". "Сребърните стрели" неизменно са на върха от 2014 г., а Люис Хамилтън взе 3 от 4-те титли, включително и последната - през 2017-а. Единствено Нико Розберг успя да спре серията на британеца през 2016 г., но и той е пилот на "Мерцедес".
През миналия сезон Себастиан Фетел започна добре и в един момент изглеждаше, че "Ферари" най-после са намерили начин да победят "Мерцедес". След серия победи обаче Хамилтън бързо уби надеждите на германеца. Голяма роля изиграха и проблемите във "Ферари", а за капак Фетел два пъти отпадна, без да има вина.
Сега се очаква борбата между двамата 4-кратни шампиони да продължи. Фетел даде най-добро време от всички на предсезонните тестове, продължили 8 дни край Барселона. Хамилтън е едва 7-и в общата класация, но резултатите от тестовете нямат такова значение, тъй като не се знае нито колко гориво има в колите, нито какви са били настройките им. Но едно нещо се видя - двигателят на "Мерцедес" е най-издръжлив. Хамилтън и Ботас направиха общо 1040 обиколки (или 4841 км), а това е на практика 3/4 от дистанцията на всички 21 състезания в календара, взети заедно. "Ферари" и "Рено" бяха другите, които правеха по повече от 150 обиколки дневно.
Някои специалисти очакват в борбата да се намеси и "Ред Бул". Макс Верстапен спечели два старта миналия сезон, а Даниел Рикардо бе победител в един. Пилотът на "Макларън" Фернандо Алонсо даде второто най-добро време в тестовете, но това се случи само в една обиколка, а през останалото време колата на тима бе далеч по-бавна.

Германия и Франция 
отново са в календара

Сезон 2018 ще е с рекордните 21 състезания. За първи път от 10 г. Франция е в календара (състезанието на пистата "Пол Рикар" ще е на 24 юни). След година отсъствие се завръща и Гран при на Германия - на 22 юли на "Хокенхайм". "Либърти" планира още да промени календара в следващите години и да го направи с 25 старта. Вече има слухове за улично състезание в Маями, както и за старт във виетнамската столица Ханой.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Ще гласувате ли по същия начин, по който гласувахте на предните избори?