Медия без
политическа реклама

Мигранти и каналджии са заловени след престрелка край Драгоман

Според премиера МВР хем 10 дни дебнало чужденците, хем не знаело къде отиват

Снимка МВР
Един от джиповете се е обърнал при опит за бягство.

Гранични полицаи арестуваха 26 нелегални мигранти и двама каналджии до сръбската граница след истински екшън. Чужденците били натоварени в два джипа, които са били спрени за проверка близо до драгоманското село Мало Малово.

Шофьорът на единия отказал да спре и насочил колата към полицаите. Наложило се униформените да стрелят предупредително, съобщиха от МВР.  След това шофьорът включил на задна и се ударил във втория джип, който се движел зад него, и се обърнал. В първия автомобил имало 12 чужди граждани, във втория – 14. С тях са задържани и двамата каналджии. 

Макар че всички бяха арестувани, вчера все още не беше изяснено кои са нелегалните мигранти, откъде идват и накъде са тръгнали. От думите на премиера Бойко Борисов пред министрите му се разбра, че те са дебнати 10 дни, но не стана ясно къде.

"Два джипа с 26 души вътре ги преследваха, заловиха. Сега изясняват дали са регистрирани и са тръгнали за сръбската граница, но каналджии, които там работят... 10 дена, денонощно граничарите дебнеха и даже при преследването един се е обърнал от джиповете, но няма нито загинали, нито тежко пострадали... Справиха се прекрасно", заяви той емоционално на правителственото заседание в сряда.

Очевидно е, че нелегалните мигранти са искали да отидат в Сърбия. Само преди десетина дни сръбските власти за пореден път се оплакаха, че на тяхна територия влизат хиляди бежанци от България. Според тях броят на чужденците се е увеличил двойно. В Сърбия има 2891 бежанци, като 324-ма са в приемните центрове в област Пчиня. Там се настаняват чужденците, които влизат през Македония и България. Най-много са афганистанците, следвани от пакистанци, иранци и иракчани. Сирийците са едва 1.8 на сто от общия брой мигранти.

От началото на годината до 1 юни през 18-те приемни центъра в Сърбия са преминали 8602-ма души. От тях 3185 са заявили, че искат убежище в Сърбия, но само 78 души са подали молба за това, всички останали са заминали към Западна Европа.

Статистиката на МВР потвърждава информацията от Сърбия. През май на излизане от България към Сърбия са заловени едва четирима души - трима на зелената граница и един на ГКПП. В същото време през страната ни са преминали и са били заловени 106-има чужденци. От началото на годината на българо-сръбската граница са арестувани само 54-ма души.