Медия без
политическа реклама

Вреди ли играта с глава във футбола

Все повече проучвания изследват възможно ли е бившите играчи да са по-застрашени от деменция и Паркинсон

20 Юли 2018BBC
EПА/БГНЕС
Все още не е ясно води ли честата игра с глава до дългосрочни здравни проблеми.

Много голове на Световното първенство по футбол бяха отбелязани след удар с глава. Но може ли повтарящата се игра с глава при професионалните спортисти да причини увреждания на мозъка и да доведе до здравословни проблеми в дългосрочен план?

Ново проучване сред 300 бивши професионални футболисти в Англия си поставя за цел да отговори на този въпрос. Планът е бившите играчи на възраст между 50 и 85 години да минат серии тестове, с които да се оценят физическите и когнитивните им способности. Ще бъдат включени и прегледи, както и данни от медицинските досиета на играчите по време на активната им кариера, плюс информацията за факторите от начина им на живот. Това ще позволи сравнения между защитниците и централните нападатели с останалите играчи, които играят по-малко с глава. Проучването ще се прави в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, университета "Кралица Мери" в Лондон и Института по трудова медицина. Резултатите ще се сравнят с данните от проследяване на цялото население, известно като "Набор 1946 г.", при което се мониторира процесът на стареене при групата от хора, родени през тази година.

Новото проучване върху футбола ще е подобно на това, което започна Съюзът по ръгби през 2016 г., за да оцени дългосрочното влияние на сътресенията, които са получавали вече бивши играчи в Англия. И двете се финансират от фондация "Дрейк", организация с нестопанска цел, която се занимава с изследвания на травмите в спорта, причинени от удари и сътресения.

"Знаем, че има повишен риск от

 

неврологични разстройства вследствие травми на главата от спортове като бокс.

 

Но не знаем много за рисковете от ударите във футбола, и почти нищо за дългосрочните ефекти от постоянното удряне на топката с глава", коментира водещият учен по проекта проф. Нийл Пиърс от училището по хигиена и тропическа медицина. "Това проучване ще осигури за пръв път убедителни факти за дългосрочния ефект от играта с глава върху когнитивните функции от самите професионални футболисти", допълва той.

Новината идва на фона на задълбочаващ се дебат за връзката между редовното удряне на топката с глава, травмите от удари в главата и болести като деменция и Паркинсон. През февруари 2017 г. учени от Лондон и Кардиф публикуваха проучване, базирано на посмъртни изследвания на мозъците на 6 бивши футболисти, като при 4-ма от тях са открити симптоми на мозъчни травми. Миналата година бившият играч на националния отбор на Англия Алън Шиърър участва в документален филм по темата. Той насочи вниманието към случая на Джеф Астъл, бивш играч на Уест Бром и на националния отбор на Англия. Астъл е развил деменция, преди да почине на 59 години през 2002 г. Според съдебния лекар

 

мозъкът на Астъл е бил увреден от дългогодишното удряне на топката с глава.

 

Затова и Алън Шиърър заключва: "Много малко е направено, за да се проучат ефектите от този вид игра. Според мен това е смущаващо".

През ноември 2017 г. футболната асоциация и на асоциацията на професионалните футболисти обявиха, че ще финансират проучване на университета в Глазгоу и на спортната клиника "Хампдън", при което да бъдат прегледани физическите и психическите резултати от медицинските картони на бивши играчи. "По-разпространени ли са дегенеративните неврокогнитивни заболявания сред бившите професионални футболисти, отколкото сред останалата част от населението", е въпросът, чийто отговор се търси от този екип.

Най-новото проучване пък ще е първото във Великобритания, което ще включва и интервюта, и тестове на бившите играчи. "Много хора чакаха прекалено дълго за подобно проучване", казва Джеймс Дрейк, председател на фондацията "Дрейк". "Горди сме да финансираме тази разработка и да сме част от тази важна стъпка напред към разбирането ни за ефектите от спортните травми", допълва той. "За последните две десетилетия въпросът около ударите с глава, ударите с топка, сътресенията и невродегенеративните болести е от голямо значение за нас и е наш дълг да се погрижим за членовете си", коментираха и от асоциацията на професионалните футболисти.

 

ДЕЦАТА

Заради потенциалните опасности при играта с глава в САЩ още от  2016 г. тя е забранена при деца до 11 години. През януари пък от УЕФА обявиха, че обмислят възможността да забрани играта с глава в детския футбол и в Европа. Европейската футболна централа провежда свое проучване, което има две задачи - първата да се установи колко точно се играе с глава в европейския детско-юношески футбол при различните възрастови групи, а също да се установи оказва ли играта с глава ефект на структурата и функциите на мозъка при младите футболисти.